Cuvântul Ierarhului

duminică, 3 iulie 2016

Fragmente din Cuvântul de Învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Duminica a doua după Rusalii (a Sfinților Români), din anul 2015.
„Nu doar Sfinților Apostoli, ci tuturor ne adresează Hristos Domnul acest îndemn: «Vino după Mine!». Trebuie ca fiecare dintre noi să răspundem la această chemare, ridicându-ne din păcat și urmându-L fără a ne uita în urmă. Urmează-L pe Mântuitorul Hristos cu toată puterea, jerfindu-te pe tine pentru Hristos și pentru aproapele tău! Trebuie să îl punem pe Dumnezeu pe primul loc în viața noastră; să nu facem nimic în viața noastră ca și cum Acesta nu ar fi de față. Dacă Dumnezeu nu este prioritar în viața noastră, atunci El nu este deloc în viața noastră.
Vedem în Evanghelia de astăzi că Sfinții Apostoli, fără să stea pe gânduri, L-au urmat pe Domnul. Pentru că aveau curaj, aveau putere de a renunța la ei înșiși, aveau putere de a se lepăda de cele din lumea aceasta.
Astăzi, multora dintre noi ne lipseşte curajul mărturisirii, curajul de a spune lucrurilor pe lume, curajul de a rămâne în Hristos și Biserica Sa, astfel încât să jertfim toate pentru Hristos. Aceasta e singura cale de a urca către Împărăția Cerurilor: jertfirea pentru Dumnezeu și pentru aproapele […].
Iată că Biserica pune înaintea ochilor noștri în Duminica aceasta și modele de împlinire a acestui îndemn de a-L urma necondiționat pe Hristos Domnul: Sfinții Români. Aşa a hotărât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1992, ca în a doua Duminică după Pogorârea Sfântului Duh să îi sărbătorim pe Sfinţii Români, după ce în prima săptămână i-am prăznuit pe toți sfinții de pretutindeni. Și acest lucru este rânduit astfel pentru că sfinţii sunt rod al Pogorârii Duhului Sfânt în lume.
În această duminică se arată lucrarea Sfântului Duh în Biserica noastră strămoșească de-a lungul veacurilor. Biserica Ortodoxă Română nicicând nu a fost lipsită de sfinți, începând cu Sfântul Apostol Andrei și Filip, care au vestit cuvântul lui Dumnezeu la strămoșii noștri și continuând, până la martirii din închisorile comuniste, care și-au asumat integral mărturisirea Adevărului, arătându-ne concret celor de astăzi că numai Adevărul, numai Hristos, ne aduce libertatea reală.
Sfinții români mijlocesc pentru neamul nostru ca unii care s-au nevoit pe pământul acesta și care știu greutatea neamului. Să ne rugăm acestora, mai ales în vremurile de restriște pe care le trăim, ca Dumnezeu să ne întărească pentru a ne asuma așa cum se cuvine chemarea la care am fost fiecare chemați, să ne întărească să păstrăm neschimbate valorile tradiționale ale neamului nostru, ca simțind și trăind în cuget cu înaintașii noștri să dobândim cu toții Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu. Amin!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe