Legea care prevede ca toate supermarketurilor să aibă cel puțin 51% produse românești a fost adoptată de Camera Deputaților, care este cameră decizională, anunță Digi 24.

Legea a trecut cu 293 de voturi pentru, niciun vot impotrivă și nicio abținere.

Modificările aduse Legii 321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vânda carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească. În același timp, modificările legifereaza termenele de plata 7 zile pentru produsele fresh și 14 zile pentru celelalte produse alimentare. Modificările mai definesc prețul produsului și interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adică obligă toți comercianții să trăiască din adaos comercial.

Proiectul urmează să fie trimis la promulgare către președintele Klaus Iohannis.

Comercianții amenințau cu închiderea unor magazine, dacă Legea supermarketurilor va trece de Parlament în forma actuală. Ei spuneau că activitatea unor unități poate fi suspendată, dacă nu respectă actul normativ.
În plus, reprezentanții marilor magazine spun că termenele scurte pentru plata mărfurilor cumpărate de la producători și costurile pentru operarea schimbărilor le-ar putea afecta afacerile.
Kaufland, Carrefour, Lidl, Metro și Auchan au avut fiecare vânzări de peste un miliard de euro anul trecut. Toate aceste borne au fost atinse în 2015, an în care TVA-ul la alimente a scăzut, iar consumul a crescut puternic. Au fost condiții pe care marile magazine au știut să le exploateze mult mai bine decât cele mici.

Legea blocată luni în șir în Parlament prevede amenzi de 150.000 de lei, dar și faptul că autoritățile pot închide supermarketul pentru o perioadă de până la șase luni, în funcție de abateri, dacă acestea sunt repetate sau dacă cer producătorilor comisioane și le facturează servicii, adică taxele de raft. Eliminare acestor taxe e contestată de marile lanțuri de magazine care spun că acestea reprezintă costuri de marketing, de promovare a produselor.

Legea supermarketurilor înseamnă o gură de oxigen pentru producătorii agricoli autohtoni. „Parlamentul din România, un segment din acesta, își dedică întreagă muncă altora și nu României sau românilor. Este o ciudățenie cum se gândește acolo, vorbim de un lucru greu de înțeles de producătorii din România. Ce se vrea până la urmă? Au demonstrat, prin toate mijloacele pe care le au, că vor să devenim sclavii oricui”, spunea în urmă cu câteva săptămâni Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, conform Agrointel.ro.