Hidroelectrica da in judecata Transelectrica si CEZ! Pana de curent din Valcea a provocat un razboi intre trei mari actori de pe piata energiei

vineri, 3 iunie 2016

Pana de curent din  Valcea a provocat un razboi intre trei mari actori de pe piata energiei: Hidroelectrica da in judecata Transelectrica si CEZ din cauza unor afirmatii care nu ar fi reale

 

Producatorul de energie Hidroelectrica a anuntat ca va da in judecata transportatorul national Transelectrica si distribuitorul CEZ, din cauza unor afirmatii facute joi pe tema avariei in retea produse miercuri in judetele Valcea si Arges. Transelectrica si CEZ au declarat printr-un comunicat comun de presa ca avaria in reteaua electrica a fost produsa in urma unor fluxuri de putere mari, generate de o productie de energie crescuta in centralele hidroelectrice de pe amenajarile raurilor Olt Mijlociu, Arges si Dambovita. Hidroelectrica sustine ca informatia nu este reala, hidrocentralele functionand sub puterea nominala de transport de 450 MW alocata acestora.

"Incercarea de a transfera o parte din rapsundere pentru incidentul din retea in sarcina Hidroelectrica este tendentioasa si prejudiciabila, urmand sa actionam in judecata pe cei doi operatori de transport si distributie pentru prejudiciile materiale si morale suferite", se arata in comunicatul Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, exploatarea grupurilor hidroenergetice de pe Olt, Arges si Dambovita la putere nominala nu este de natura sa produca dezechilibre in reteaua de transport si distributie. Acest regim de exploatare fiind unul normal atat din punct de vedere tehnico-energetic cat si comercial. Cei doi operatori au obligatia de a asigura capacitate de transport si distributie pe un astfel de regim de exploatare pentru orice interval orar din cele 8760 de ore ale unui an calendaristic si sa asigure si o rezerva de transport suplimentara peste regimul de expoatare la nominal al tuturor producatorilor si consumatorilor racordati la reteaua de transport a SEN.

"Informarea comuna Transelectrica- CEZ este construita pe un neadevar. In data de 01.06.2016 Hidroelectrica functiona cu amenajarea Olt Mijlociu la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominala de transport de 450 MW alocata Hidroelectrica. Acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat Transelectrica cu o zi inainte, respectiv pe 31 mai 2016. Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominala de transport, nefiind de natura sa creeze dezechilibre in retea", mai arata Hidroelectrica.

Aceasta mai precizeaza ca o asemenea dezinformare este de natura sa transfere atentia opiniei publice de la cei in drept responsabili catre Hidroelectrica, care nu numai ca nu are nicio culpa, dar a si reactionat in timp real de la declansarea avariei in reteua de transport si distributie prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, neafectate de incident in scopul compensarii dezechilibrelor de retea. Astfel, progresiv intr-un interval de circa 6 minute am pornit grupurile hidroenergetice Lotru-Ciunget (510 MW), Raul Mare Retezat (220 MW), Galceag (70 MW), Sugag (70 MW), restabilind deficitul de putere de 380 MW deconectati de pe reteua CEZ si 100 MW de pe reteau Transelectrica, evitand astfel o pana generalizata de curent, similara cu cea inregistrata in 1977 si care putea sa genereze pagube de miliarde de euro Romaniei.

"Este inadmisibil ca intr-o perioada in care sunt atentionari si notificari de coduri galbene, portocalii si rosii de depasire a debitelor multianuale si de inundatii pe mai multe bazine hidrografice din tara, Transelectrica sa-si indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Arges in vederea toaletarii copacilor. O astfel de operatiune se poate efectua in orice alt interval de timp, cand nu exista atentionari hidrologice", se mai arata in comunicatul Hidroelectrica.

Acest punct de vedere a fost transmis presei in urma unor explicatii ale Transelectrica si CEZ legate de avaria din Valcea si Arges. Transelectrica si CEZ au trimis in cursul zilei de joi un comunicat comun prin care sustin ca avaria s-a produs in conditiile retragerii din exploatare pentru lucrari accidentale a unei linii de inalta tensiune din reteaua de transport a energiei electrice. Un alt motiv ar fi aparitia unor fluxuri de putere mari atat in reteaua de transport cat si in reteaua de distributie a energiei electrice, generate de o productie de energie crescuta in centralele hidroelectrice de pe amenajarile raurilor Olt Mijlociu, Arges si Dambovita ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate. Ulterior au revenit cu o precizare spunand ca productia crescuta in hidrocentrale nu reprezinta cauza generatoare a evenimentul, ci doar una din conditiile care descriu situatia reala existenta in momentul aparitiei evenimentului. "Interpretarea conform careia aceasta conditie reprezinta o atribuire a raspunderii pentru producerea evenimentului  catre producatorul de energie electrica HIDROELECTRICA SA apartine exclusiv unei parti a presei, in realitate aceasta situatie nereprezentand un regim de functionare in afara limitelor normale", au spus Transelectrica si CEZ in precizare.

Reamintim ca Zonele de nord din judetele Valcea si Arges au ramas miercuri timp de o ora si un sfert fara curent electric, fiind un fapt fara precedent in ultimii 26 de ani. In acea ora nimic nu a mai functionat, nici fabrici, nici hidrocentrale si nici CET Govora, iar traficul din Ramnicu Valcea a fost pur si simplu dat peste cap. Autoritatile au intrat in alerta. Pana acum, un lucru e cert: a fost o defectiune in reteaua Transelectrica, transportatorul national de energie. Cauzele nu se cunosc foarte bine, inca se fac analize. Insa, in acest context trebuie amintit ca investitiile Transelectrica in retea sunt mult sub planurile anuale, fapt confirmat atat de rapoartele de administrare ale companiei, cat si de un raport al Curtii de Conturi. Exact ca si in cazul Transgaz, Transelectrica face profituri uriase din tarife nejustificat de mari, reflectate apoi in facturile finale, din care 75% se repartizeaza la actionari, investitiile fiind mult neglijate.

Citeste pe aceasta tema Pentru prima oara in ultimii 26 de ani, reteaua electrica de transport a cazut in doua judete. Transelectrica prefera sa aloce cea mai mare parte din profit actionarilor, nu investitiilor

hotnews.ro

Foto: Remus Borza, administrator judiciar - Hidroelectrica

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe