Piperea: Există trei investitori interesați de cumpărarea Oltchim! Un fond de investiții britanic, grupul germano-polonez PCC SE și un consorțiu româno-britanic, sunt “pețitorii” combinatului aflat în insolvență

luni, 16 mai 2016

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei, are deja trei ”pețitori”, în prezent manifestându-și interesul pentru compania românească un fond de investiții britanic, un consorțiu româno-britanic, dar și grupul germano-polonez PCC SE, unul dintre acționarii minoritari ai combinatului. De altfel, Grupul PCC își manifestase și în trecut interesul pentru combinat, însă a pierdut licitația organizată de statul român pentru privatizarea Oltchim, acum câțiva ani, în fața lui Dan Diaconescu, fapt care a declanșat atunci un adevărat scandal, presărat cu acuzații grave la adresa autorităților române.

Oltchim este în reorganizare judiciară de mai bine de trei ani. Unul din administratorii judiciari, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat pentru ziarul PUTEREA că, potrivit celui mai optimist scenariu, Oltchim ar putea ieși din insolvență la mijlocul anului viitor.

Acesta precizează că procesul de selecție a investitorilor continuă și că pot oricând apărea alte companii interesate de Oltchim. Compania chineză Junlun Petroleum, foarte interesată la un moment dat de preluarea combinatului vâlcean, nu a mai dat însă niciun semn de câteva luni.

”Este vorba de un consorțiu româno-britanic și a apărut un nou partener, un fond de investiții britanic, dar și grupul PCC s-a arătat iar interesat. De la chinezi nu mai avem vești de câteva luni, nu mai știm nimic”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, avocatul Gheorghe Piperea.

Numele celor două entități economice interesate de a cumpăra Oltchim SPV nu pot fi dezvăluite, spune Piperea, pentru că sunt confidențiale până la momentul selecției.

Ieșirea din insolvență, la jumătatea lui 2017

De asemenea, și compania Chimcomplex SA Borzeşti, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, anunța în urmă cu două luni că este interesată să cumpere active ale combinatului chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, la care derulează în prezent o procedură de audit. Chimcomplex a participat şi la licitaţia din 2012, pentru privatizarea Oltchim, dar a pierdut și ea în faţa lui Dan Diaconescu, care s-a lăudat cu o ofertă mai bună financiar.

”Dacă ar fi după mine, ar trebui să închidem toată povestea asta la jumătatea anului 2017. Dar avem la dispoziție încă doi ani și jumătate pentru a termina totul. În cel mai fericit scenariu, ar trebui ca la anul să se termine. Planul A, planul optimist este să se încheie procesul de selecție a unui investitor și de vânzare a combinatului până la sfârșitul acestui an și ca Oltchim să iasă din insolvență la mijlocul anului viitor”, a mai spus avocatul Piperea.

Acesta spune că după ce se vinde ce este de vânzare, urmează mai multe etape, între care acordurile privind salariații și procesul de închidere a ceea ce mai rămâne din Oltchimul vechi.

”Sunt niște proceduri judiciare care ar putea să însemne și niște apeluri, niște contestații”, subliniază Piperea.

Un plan B ar fi ca, la ieșirea din insolvență, administratorii judiciari să predea statului un Oltchim curat, cu un ”profit consistent”, fără datorii, iar statul să se ocupe mai departe de privatizarea combinatului.

Investigație europeană privind ajutorul de stat

Comisia Europeană a anunțat luna trecută că a lansat o investigaţie aprofundată împotriva României, referitoare la ştergerea de datorii ale Oltchim şi continuarea aprovizionării acesteia de către companii de stat, în pofida înrăutăţirii situaţiei financiare, pentru a analiza dacă aceste acţiuni respectă reglementările comunitare în domeniul ajutoarelor de stat.

Comisia va analiza în special acumularea datoriilor faţă de Autoritatea română pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), anulările de datorii de către AAAS şi diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar şi sprijinul acordat Oltchim de două societăţi de stat, CET Govora şi Salrom, care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur şi soluţii saline.

În cazul în care Comisia va conchide că Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua dacă ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare.

În plus, Comisia este preocupată de faptul că procesul de privatizare a Oltchim, astfel cum este planificat în prezent, poate conduce la o continuitate economică între Oltchim şi viitorul cumpărător. Cu toate acestea, Comisia salută faptul că autorităţile române şi-au manifestat acum intenţia de a se asigura că procesul nu conduce la o continuitate economică, pentru a evita situaţiile în care un cumpărător ar beneficia de ajutoarele acordate în trecut Oltchim şi ar putea fi obligat să le ramburseze.

Oltchim are din nou profit din activitate

Combinatul chimic Oltchim SA a raportat un profit brut de 1,3 milioane euro pe total activitate în primul trimestru din acest an şi o cifră de afaceri de 37,8 milioane de euro. Ultimul an în care societatea a înregistrat profit total din activitatea curentă a fost 2006. În 2015, combinatul afişa pierderi de 846 milioane de euro. Veniturile totale raportate de Oltchim s-au cifrat la 38,18 milioane de euro, iar cheltuielile totale la 36,9 milioane de euro Profitul din exploatare a urcat la 4,32 milioane de euro, comparativ cu 3,1 milioane de euro în primele trei luni ale anului 2015.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polioli polieteri. Societatea exportă aproximativ 70 % din producţia sa.

În primul trimestru al anului 2016, valoarea exporturilor şi livrărilor intracomunitare au fost în sumă de 27,4 milioane euro şi au reprezentat 73% din cifra de afaceri. Valoarea importurilor şi a achiziţiilor intracomunitare a fost de 6,1 milioane euro, astfel încât societatea, în primele 3 luni ale anului 2016, a înregistrat o balanţa externă netă pozitivă de 21,3 milioane euro.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro. Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei. Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.
Sursa: puterea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe