Primele măsuri ale lui Remus Borza la CET Govora: toate contractele în curs vor fi analizate, urmează concedieri şi tăieri de sporuri

duminică, 15 mai 2016

CET Govora are datorii de 300 de milioane de lei şi costuri de producţie prea mari CET Govora, companie deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea, are datorii de peste 300 de milioane de lei şi pierderi de o valoare similară, acumulate în ultimii ani, şi a ajuns să vândă energie în pierdere, a declarat, pentru News.ro, administratorul judiciar al companiei, avocatul Remus Borza, care spune că va verifica toate contractele încheiate de companie în ultimii ani, urmând ca ulterior să aibă loc şi concedieri şi tăieri de sporuri.
CET Govora este cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea şi are circa 1.600 de angajaţi. Compania a intrat luni în insolvenţă, a decis Tribunalul Vâlcea, administrator judiciar fiind desemnat Euro Insol, firmă deţinută de Remus Borza. Borza este şi administrator judiciar al producătorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat. Administratorul judiciar spune că CET Govora are probleme financiare, în condiţiile în care dispune de lichidităţi la bănci de doar 120.000 de lei. „La CET Govora nu vom începe cu măsuri privind angajaţi, ci cu contractele, pe care le vom analiza şi le vom reevalua. Am găsit la CET Govora o situaţie destul de proastă din punct de vedere al indicatorilor financiari contabili“, a spus Borza, citat de News.ro. Salarii de 4.000 de lei la o companie în pierdere „Printre priorităţile administratorului judiciar va fi o analiză atentă a tuturor contractelor încheiate în ultimii trei ani. Vrem să vedem dacă nu cumva aceste contracte la valori mai mari decât piaţa“, a completat el. Administratorul judiciar admite că vor exista „ajustări numerice“ în ceea ce priveşte numărul angajaţilor. „Vor pleca nişte oameni, probabil din sectorul TESA şi, indiscutabil, anumite sporuri şi bonificaţii vor fi tăiate. Pentru că nu se justifică acest cost salarial la o companie care produce doar pierdere“, a precizat Borza. „Într-adevăr, la o primă vedere, avem de-a face cu o schemă supradimensionată şi supraremunerată de personal. Costul mediu per salariat este de peste 4.000 de lei lunar, e un cost nesustenabil, raportat la performanţele companiei“, a afirmat Borza.

Energie vândută sub costuri

Acest lucru are şi un impact negativ asupra costului de producţie, care este în jur de 260 de lei pentru un MWh, în timp ce preţul mediu din piaţă este cuprins între 130 şi 150 de lei/MWh. „Noi vindem în pierdere. Avem doi mari beneficiari, Oltchim şi Uzinele Chimice Govora, cărora le vindem sub cost. Trebuie să reglăm costul, să fim competitivi în piaţă“, a spus avocatul.

Cost mare cu cărbunele

Administratotul judiciar vrea să ia decizii rapide pentru a reduce costul de producţie sub 200 de lei. „Cost mare îl are şi activitatea de extracţie a cărbunelui. Vrem să găsim cele mai bune soluţii pentru societate şi pentru angajaţi”, a precizat Borza. CET Govora este producător şi distribuitor de energie termică - apă caldă de consum şi încălzire centralizată - în oraşele Râmnicu Vâlcea, Baile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata.

Citeste mai mult: adev.ro/o75tyc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe