Constantin Șerban din Popești, un primar puternic, apreciat de locuitori

vineri, 6 mai 2016

Domnule Constantin Şerban, primar al comunei Popeşti, în urmă cu o lună de zile mă sunau colegi din presă şi politicieni să mă întrebe despre primarul care candidează şi el şi soţia. Între timp am înţeles că nu mai candidează doamna. Spuneţi-ne şi nouă povestea. De ce aţi pus aşa problema şi de ce nu s-a mai întâmplat?

În primul rând, a fost o idee dezbătută puţin cu prietenii mei pentru că am vrut să văd o reacţie a presei centrale vis-a-vis de acest lucru şi cred că a fost o reacţie foarte bună, în special pentru localitate. Noi suntem în faza de a promova localitatea. Totul a plecat de la o anumită glumă de 1 aprilie.

Vreţi să spuneţi că totul a fost o glumă? Şi, au venit televiziunile la dumneavoastră?

Da, au fost numeroase televiziuni, câteva şi-au mai retras din reportajele făcute. Noi suntem mulţumiţi că au venit în zonă şi au făcut materiale cu satele din comuna noastră.

Mi se pare ingenioasă această chestiune. Când nu ai ce face apelezi şi la astfel de mijloace. Dar, totuşi, am înţeles că există candidaturi interesante la dumneavostră în comună. Că sunt funcţionari din primărie care candidează.

Este un funcţionar public care candidează şi colaboratorul pe perioada de mandat, domnul viceprimar.

Dumneavoastră candidaţi de la UNPR, viceprimarul de la PSD şi funcţionarul din primarie de la PNL. În primul rând dumneavoastră, de ce de la UNPR?

La ora actuală, UNPR-ul contează mai puţin faţă de acum câteva luni de zile când eram undeva mai sus. După scandalul vis-a-vis de domnul fost preşedinte, domnul Oprea, s-a produs o mişcare masivă a membrilor din teritoriu, inclusiv din Vâlcea, către partide mai mari, adică, către PSD şi PNL. S-a făcut o migraţie în masă.

Aţi participat la congresul care a avut loc acolo?

Da, a fost un congres extraordinar unde a fost ales preşedinte domnul Valeriu Steriu. Din punctul meu de vedere, îl consider o persoană capabilă care poate să oprească puţin căderea partidului şi să începem să urcăm, să ajungem, cel puţin, la nivelul la care am fost.

Până acum, UNPR a fost considerat un aliat de nădejde al PSD, domnul Gabriel Oprea refuzând în mai multe rânduri să voteze moţiuni de cenzură împotriva guvernului Ponta. Există un zvon, nu ştiu cât este de adevărat, că la nivelul judeţului Vâlcea, domnul deputat Dan Mazilu şi implicit şi dumneavoastră aţi merge, la o adică, de mână cu PNL-ul la Vâlcea. Există o asemenea orientare?

Să ştiţi că m-am ocupat într-un fel pentru lista de candidaţi la Consiliul Judeţean pentru acest partid. Am observat că au încercat să vină foarte mulţi oameni din alte sfere. Din cei care nu au făcut politică. La ora actuală pot să spun că fosta doamnă primar, colega mea de la Livezi, a trecut în altă barcă. Am rămas câţiva cu suflet mare. Domnul deputat Mazilu nu a lăsat corabia la greu, s-a ocupat în această perioadă de alegerile locale. Eu mă gândesc la un viitor bun pentru noi, deoarece după alegerile locale se vor aşeza nişte lucruri. Suntem un partid parlamentar care vom avea membri în secţiile de votare.

În situaţia aceasta, în câte localităţi a depus UNPR-ul?

În jur de 40 localităţi au depus. Avem candidaţi foarte buni în câteva localităţi. Vor fi câţiva primari care vor ieşi, şi anume, la Lădeşti, Copăceni, Şirineasa, Budeşti, Voineasa, Mitrofani. La Sălătrucel este o doamnă care nu a mai făcut politică, o doamnă bio-chimist, este pe locul doi pe lista de la Consiliul Judeţean.

Pe locul întâi cine este?

Este domnul Popescu Dan, originar din Popeşti, este un om de afaceri care a făcut politică la liberali, iar noi UNPR-ul am luat liberali în partid.

Spuneţi-mi, vă rog, dacă UNPR are şanse să intre în Consiliul Judeţean.

Eu sper pentru că m-am implicat. Făcând nişte calcule, merg pe un absenteism mare şi atunci noi vom intra în Consiliul Judeţean. Cred că de la Bălceşti vom lua un număr impresionant de voturi datorită domnului preşedinte Mazilu. Este o zonă din care dânsul a luat întotdeauna foarte multe voturi.

Dacă intraţi în Consiliul Judeţean, orientarea care este? Circulă un zvon, la un moment dat chiar s-a spus că domnul Dan Mazilu va trece la PNL. Eu l-am sunat, am vorbit cu dânsul şi mi-a zis că nu se pune problema. Dar, se spune că, totuşi, în direcţia aceea aţi merge.

Probabil va fi o discuţie cu cei din partid şi atunci se va lua o decizie. Domnul deputat Mazilu nu a dat o indicaţie precisă. Nu se ştie cum va fi configuraţia. S-ar putea să fie nevoie de un vot şi atunci jocurile vor fi în funcţie de consilierii judeţeni.

La congres s-a discutat în acest sens?

Ceea ce i s-a imputat domnului preşedinte Oprea a fost faptul că dânsul a spus că îl sprijină foarte mult pe domnul Ponta. Dânsul trebuia să sprijine PSD-ul, nu o persoană.

Vi s-a spus la congres încotro s-ar putea orienta partidul? S-a dat o direcţie? Aţi vorbit în acest sens?

Din ce am văzut, cred că se merge puţin pe proliberalism, o idee mai spre dreapta. Dar nu putem spune noi pentru că suntem într-o poziţie în care deocamdată nu putem să decidem.

Care este jocul de forţe? Ce simţiţi?

Sunt cinci partide care şi-au depus candidatura. La Popeşti s-a votat întotdeauna înspre polul din dreapta. Locuitorii votează cum consideră dânşii că este mai bine şi nu după cum se dictează. Este foarte greu de manipulat populaţia.

Constantin Șerban din Popești, un primar puternic, apreciat de locuitoriEste o comună mai specială Popeşti?

Da, este o comună mai specială. Din 1990 s-a împărţit în două părţi. O parte social-democrată şi o parte mai liberală. O parte dintre locuitori sunt veniţi pe moşia Mănăstirii dintr-un lemn. Aceştia sunt spre social-democraţi. Ceilalţi sunt mai spre liberali.

Cine a mai depus liste?

Avem de la PRU, un fost coleg de-al meu de la Minieră. Este un băiat bun. Cu dânsul aş putea avea o discuţie constructivă.

Sunt şanse să intre în Consiliul Local?

Ştiu că este al doilea pe listă şi aş fi mulţumit dacă ar intra în Consiliul Local.

Spuneaţi că sunt cinci partide. Care ar fi acestea?

UNPR, PSD, PNL, PRU şi ALDE. Mai este o listă de candidaţi la noi la Consiliu din partea PRM şi de la partidul lui Geoană, o listă mică de consilieri. Reprezentantul Alde este fostul primar. Imaginea destul de proastă pe care a avut-o în vremea mandatului s-a mai îmbunătăţit puţin acum. A adus câţiva oameni mai de valoare pe listă.

Câţi oameni credeţi că vin la vot la Popeşti?

Întotdeauna au venit peste 1600 de oameni. Eu am obţinut 890 de voturi.

Un singur mandat aţi avut?

Am fost primar în perioada 2000-2008 după care am revenit în anul 2012.

Domnule primar, ce aţi putut realiza în perioada 2002-2008? Sau ați putut face mai puține lucruri și din cauza aceasta ați pierdut?

Să știți că eu am realizat lucruri frumoase. Am realizat alimentarea cu apă pentru cinci sate din comună. Două sate sunt mai răzlețe și este mai greu de realizat alimentarea cu apă. A fost printre primele proiecte europene.

Am rezolvat problemele de fond funciar, am construit două poduri, Am realizatt lucruri frumoase, dar niciodată nu trebuie să mergi pe premiza că este rezolvat totul, nu trebuie să fii sigur de câștig dacă nu muncești. Orice lucru trebuie făcut prin muncă.

Considerați că nu v-ați implicat în campania din 2008 și din această cauză ați pierdut alegerile?

M-am considerat castigator încă dinainte de alegeri. Eu am considerat că mie mi se cuvine totul. Electoratul meu este un electorat care filtrează. Chiar în Campania electorală am inaugurat sediul primăriei. Am fost cam îngâmfat și m-au sancționat direct.

Patru ani ce ați făcut?

Am lucrat la Direcția Apelor Olt și m-am pregătit pentru un nou mandat.

Cum ați reușit să vă schimbați, să vă ,,recăpătați tronul,,?

Este foarte greu să-ți revii după ce ai pierdut. Cel care m-a învins pe mine a fost secretar în primărie. A avut o prestație slabă pentru localitate. În perioada respectivă investițiile au fost la zero, a fost și perioada de criză. Proiecte s-au făcut, dar trebuie să te și pricepi puțin la lucrul cu proiectele. Eu sunt inginer pe parte tehnică, iar el era pe parte juridică. Întotdeauna am fost aproape de el la orice acțiune.

Deci, le-ați demonstrat oamenilor că sunteți băiat bun.

Față de anumite persoane pe care, probabil, le-am judecat greșit, a trebuit să-mi cer scuze pentru că eu întotdeauna îmi recunosc greșelile. Oamenii m-au înțeles și chiar m-au apreciat, mai ales că a fost perioada USL-istă în care toată lumea câștiga. La noi a fost și problema că nu au fost alianțe.

V-ați recăpătat fotoliul de primar și v-ați apucat de muncă. Bănuiesc că în acest mandat ați încercat să dați totul. Enumerați, vă rog, ce ați putut să realizați.

Erau mari probleme financiare, erau conturile blocate, dar încet am reușit să rezolvăm toate problemele. În primul rând, am luat toate proiectele care fuseseră făcute, le-am refăcut unde s-a putut, am reușit să le dăm drumul și pot spune că la ora actuală avem câteva investiții. Una dintre cele mai importante este construirea infrastructurii pentru prevenirea inundațiilor. Prin AFIR Craiova, prin fonduri europene, s-au amenajați 20 de torenți din localitate. Erau în zone inundabile. Oamenii au fost foarte încântați de acest proiect care este unic pe județ. La ora actuală suntem în faza să depunem mai departe pentru alte văi, mai sunt vreo 10 torenți și atunci rezolvăm toate problemele.

Am reușit să construim două poduri peste râul Luncavăț. Există patru poduri construite de mine peste râul Luncavăț.

Am făcut o bază sportivă foarte frumoasă. Terenul este sintetic. Încă se mai lucrează, se amenajează vestiarele.

Printre cele mai importante lucruri realizate de mine sunt cele legate de alimentarea cu apă a localității. Avem 900 de gospodării branșate și mă simt mândru de această realizare și pentru că nu am dat lucrarea către Apavil și o menținem la un preț de 2lei/mc. Am rezistat, am pus-o, suntem în faza în care funcționează perfect, cu mici reparații din când în cand.

Constantin Șerban din Popești, un primar puternic, apreciat de locuitoriCanalizare aveți?

Avem lucrarea în derulare. În maxim o lună se va da primul tronson în funcțiune. Lucrarea se face prin fond de mediu. Este pentru un sat și jumătate, dar avem proiect pentru cealaltă zonă. Pentru cea de-a doua parte vom accesa fonduri europene. Am muncit la aceste proiecte și nu sunt de acord să predau această alimentare cu apă către Apavil. Noi avem 900 de gospodării branșate, în condițiile în care sunt localități cu 100 -200 de gospodării. Noi avem un mic profit, pentru că ne menținem cu cheltuielile.

M-ar interesa să-mi spuneți ce fel de presiuni se fac asupra dumneavoastră. Vă condiționează Consiliul Județean?

Eu nu înțeleg de ce se merge pe sistemul care este cu ADI salubrizare. Noi nu putem să ne branșăm la un sistem pe județ. Eu am sistemul meu propriu de alimentare cu apă. Pentru ce să ne preia APAVIL-ul? Eu sunt singurul care știe cum s-a realizat această investiție și nu sunt de acord să o dau. Presiuni sunt pentru că sunt instituții care sunt trimise, care vin să verifice calitatea apei. Din punct de vedere al calității apei noi suntem în legalitate. Am reușit să schimbăm soluția, instalația de clorinare care nu funcționa corespunzător, am pus o pompă care funcționează pe hipoclorit alimentar și trebuie să fie deservită decât de un singur laborant care verifică din când în când.

Contracandidații dumneavoastră, vreunul ar dori să colaboreze cu APAVIL-ul în privința acestei rețele?

Sunt singura persoană care știe ce eforturi am făcut. Au fost păreri și în Consiliul Local trecut vis-a-vis de acest lucru, dar nu, populația se ridică imediat.

Ce ar trebui să se mai întâmple în comună în următorii patru ani?

La ora actuală sunt într-o campanie pentru promovarea satului Firijba pentru că acolo este o mină de aur vis-a-vis de Agroturism. Vom face un parteneriat cu un grup de oameni de afaceri din Austria care vor să investească în căsuțe de vacanță. Suntem într-o fază în care avem un parteneriat privind planul urbanistic general cu instruirea în domeniul arhitecturii cu o echipă de la București. Am promovat această localitate și vrem să facem un festival de rok pentru a-i da putere și mai mare. Va fi în luna august. Este o zonă extraordinară. Avem 20ha de teren. Vom încerca să facem parteneriat. A fost prezent și un profesor de la o universitate din Viena.

Cu căsuțele am înțeles-o, dar cu festivalul?

Vrem să atragem tinerii. Am luat legătura cu cineva pentru sponsori. Noul Consiliu Local trebuie să găsească o soluție de început pentru o mică sponsorizare. Vrem să aducem un fel de Vama Veche. Se va termina și de asfaltat dinspre Frâncești. Este o liniște desăvârșită, este în mijlocul pădurii.

Mi se pare o idee foarte curajoasă.

Este curajoasă, dar sunt convins că-mi va ieși această idee. Am spus că merg pe acest mandat și mă retrag după aceea pentru această idee a mea. Noi am fost o zonă industrială puternică. Am avut o mină care s-a închis, am fost foarte dezvoltați economic, iar la ora actuală nu mai este nimic. Singura noastră șanșă vine din partea unor cetățeni care au început să se dezvolte în domeniul agriculturii. În timp, se vor dezvolta și în domeniul animalier.

Acest agroturism este gândit de mine de vreo doi ani de zile. Am avut și o expoziție cu satul cum va arăta în viitor, o expoziție a studenților din București. Vom avea întâlniri cu câteva personalități. Profităm de faptul că avem câteva personalități care s-au ridicat de aici.

În momentul în care voi câștiga alegerile, o lună și jumătate voi munci pentru acest sat, iar după aceea vom pune la punct celelalte lucruri.

Foarte interesant! Ar fi bine să aduceți câteva trupe.

S-a făcut o mediatizare pe net, au venit două firme mari de la București, TVR1, DIGI24.

Aveți deja trupele?

Am vorbit cu Bobiță Cătușanu, care este din zona noastră. Am legături strânse cu câțiva oameni de afaceri și sunt convins că voi reuși să obțin sponsorizări pentru acest proiect.

Să aveți succes domnule primar! Vă mulțumesc foarte mult!

Material realizat de Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) și Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe