Mircia Gutău: Nu am fost chemat la DNA în ultimii ani pentru declaraţii!

miercuri, 27 aprilie 2016

Râmnicu Vâlcea este singura primărie din ţară cu doi primari și un viceprimar condamnaţi la închisoare pentru fapte de corupţie.

În 2010, primarul Mircia Gutău și viceprimarul Nicolae Dicu (PDL) au fost condamnaţi definitiv la trei ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, iar în 2014 liberalul Emilian Frâncu a fost şi el condamnat la patru ani de închsioare cu executare tot pentru luare de mită.

La alegerile din 5 iunie 2016 s-au înscris în cursa electorală pentru primăria Râmnicu Vâlcea trei foști președinţi şi un vicepreşedinte ai fostei organizaţii PDL Vâlcea: Mircia Gutău (Partidul Ecologist), Romeo Rădulescu (PSD), Grigore Crăciunescu(PNL), şi Marian Mirea (PMP).

Şi-au mai depus candidatura la Biroul Electoral: Remus Grigorescu (ALDE) și Florin Brăgău (Partidul România Unită).

Mircia GutauMircia Gutău (foto) de două ori ales primar al Râmnicului Vâlcea şi-a depus candidatura pentru un al treilea mandat, deşi a făcut puşcărie pentru fapte de corupţie.

Mircia Gutău candidează din partea Partidului Ecologist Român, singurul partid care l-a primit în rândurile sale. Din cauza problemelor cu justiţia fostul lider PDL Vâlcea a demisionat din partid în 2010 după ce a fost condamnat. S-a înscris în UNPR imediat cum a ieşit din închisoare, iar în primăvara lui 2016 şi-a depus adeziunea la PNL.

În urma unui sondaj de opinie intern comandat de liberali, Mircia Gutău era dat drept câştigător, iar PNL Vâlcea l-a dorit candidat la primărie. Înţelegerea a picat la scurt timp la cererea lui Vasile Blaga, care nu a fost de acord cu „candidatura fostului primar penal„.

După eşecul cu liberalii, Mircia Gutău a declarat că va candida independent, dar s-a răzgândit şi a intrat în PER alături de prietenul său, fostul viceprimar PDL Eusebiu Veţeleanu. Necazurile fostului primar cu justiţia au început în 2006, în primul mandat, când viceprimarul PDL Nicolaie Dicu a fost prins în flagrant de procurorii DNA în toaleta unui restaurant în timp ce primea mita 20.000 de la un om de afaceri. Ulterior a fost arestat şi primarul Mircia Gutău pentru că instanţa stabilit că banii îi erau destinaţi.

În 2010, Mircia Gutău a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. A doua condamnare de doi ani şi șase luni a primit-o în iunie 2014. Magistraţii au hotărât contopirea pedepselor din cele două dosare de corupţie şi astfel fostul primar a scăpat de înschisoare, dar a fost obligat să restituie bugetului local prejudiciul de 400.000 de lei.

El a avut interdicţie de a candida într-o funcţie publică doi ani, perioadă care a expirat la începutul anului 2016.

Mircia Gutău susţine că nu a luat niciodată mită şi consideră că a fost pe nedrept condamnat la închisoare de aceea a făcut plângere la CEDO împotriva statului român de unde încă aşteaptă un răspuns.

Mircia Gutău, în vârstă de 59 de ani, de profesie inginer, fost sportiv de performanţă, este unul dintre cei mai iubiţi politicieni din Râmnicu Vâlcea. La alegerile din 2010 deşi avea probleme cu justiţia şi a stat în arest preventiv patru luni a câştigat primăria din primul mandat cu 72%.

A fost desemnat cetăţean de onoare al orașului Râmnicu Vâlcea când era în puşcărie, iar sondajele opinie comandate de partide îl dau drept câștigător la alegerile din iunie cu peste 40 de procente.

„Este greu să revii în politică după şase ani, norocul meu este că după mine nu a mai făcut nimeni nimic şi oraşul arată jalnic. Sigur câştig primăria, n-am pierdut nicio bătălie electorală”, a declarat Mircia Gutău pentru Europa FM.

Despre informaţiile apărute în spaţiul public că ar fi cercetat în alte patru dosare de corupţie Mircia Gutău a declarat că „sunt simple speculaţii aruncate pe piaţă de rivalii politici. Nu am fost chemat la DNA în ultimii ani pentru declaraţii.”

Potrivit declarației de avere înainte de arestarea din 2010, Mircia Gutău împreună cu soţia sa, Mariana Gutău, notar public, deţineau mai mai multe case, terenuri și un apartament în Rm. Vâlcea şi oraşul Ocnele Mari, bijuterii de peste 30.000 de euro şi realizau un venit anual de 900.000 de lei.

Romo Radulescu 2Deputatul Romeo Radulescu (foto) în vârstă de 44 de ani candidează din partea PSD.

Romeo Radulescu a fost ales consilier local pe listele PDL, a ocupat funcţia de viceprimar între 2008 şi 2010 în mandatul fostului primar Mircia Gutău. Imediat după arestarea lui Mircia Gutău a fost ales primar la alegerile parțiale din 2010.

În 2012 a pierdut algerile pentru primăria Râmnicu Vâlcea în faţa liberaluluiEmilian Frâncu, care a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru fapte de corupţie, după nici doi ani de mandat.

Romeo Radulescu a fost citat de DNA ca martor în aprilile 2016 într-un dosar care vizează o licitaţie organizată în perioada 2008 – 2010 când ocupa funcţia de viceprimar la municipiului.

De profesie inginer Romeo Rădulescu este căsătorit şi are un copil.

Deţine o casa de 300 de mp. mai multe terenuri în Râmnicu Vâlcea şi conduce un Jaguar cumpărat în 2008.  Într-un singur an a încast 84.000 de lei de la Camera Deputaţilor şi deţine acţiuni la o firmă a cărora valoare la zi este de 90.000 de lei.

Nicoleta Ene, corespondent Europa FM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Mircia Gutău: Nu am fost chemat la DNA în ultimii ani pentru declaraţii!”

  1. NOI CONSIDERAM CA NU SUNTEM PROSTI, DAR EL ASA NE CREDE, DIN MOMENT CE NE SERVESTE ASEMENEA EXPLICATII.
    CUM, ADICA, N-A LUAT MITA,DACA A FOST - DEFINITIV - CONDAMNAT PENTRU MITA SI A SI EXECUTAT 3 ANI DE PUSCARIE PENTRU ACEASTA INFRACTIUNE DE CORUPTIE !!!!!!!!!!!!!!!!!
    IAR CHESTIA CU CEDO E ALTA POVESTE DE ADORMIT COPII ..........................

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe