Vâlceanca Alexandra Ciortea, om de bază la Microsoft!

miercuri, 6 aprilie 2016

 

 

Alexandra Ciortea, o tânără vâlceancă, lucrează pentru Microsoft România. Ea se aseamănă cu Ryan Bingham, personajul interpretat de actorul american George Clooney, în filmul „Sus, în aer”. Diferenţa majoră dintre cei doi este că românca nu concediază oameni, ci rezolvă probleme foarte complicate, pe zona IT.

Alexandra Ciortea, 29 de ani, este Premier Field Engineer la Microsoft România, subsidiara locală a celui mai mare producător de software din lume. Funcţia sa, pe care o deţine din 2013, i-a permis să schimbe scaunul de birou cu unul de avion şi să călătorească „în toată lumea, mai puţin în Australia”.  Jobul său se aseamănă destul de mult cu cel al lui Ryan Bingham, personajul interpretat de actorul american George Clooney, în filmul „Sus, în aer”. Diferenţa majoră este că Alexandra nu concediază oameni, ci încearcă, şi reuşeşte, să rezolve problemele cu care se confruntă clienţii Microsoft. „Spre deosebire de personajul interpretat de George Clooney, eu nu am reuşit să strâng nici atât de multe mile de călătorie pentru o singură companie aeriană, pentru că sunt nevoită să mă deplasez cu foarte mulţi operatori diferiţi de zbor. Aşadar, în loc să am un singur card de fidelitate, cu sute de mii de mile de călătorie strânse, am mai multe, cu câteva zeci de mii pe fiecare dintre ele”, spune, amuzată, românca.

 

 

Alexandra lucrează atât pentru clienţi din România, cât şi pentru clienţi externi, însă mare parte din jobul său presupune să călătorească des în afara ţării, în locuri precum Georgia, Abu Dhabi, Dubai, Germania sau India. În medie, o misiune externă durează 3-4 zile. „Întotdeauna merg singură la client. Nu am nevoie mă însoţească vreun coleg, atât de bună sunt”, glumeşte românca de 29 de ani. După ce ajunge la destinaţie, Alexandra se urcă într-un taxi, care o duce direct la hotel, unde se întâlneşte cu persoana de contact. „Ne cunoaştem, iar apoi încerc să înţeleg cât mai bine problema şi mediul de lucru de la client. Uneori trebuie să rezolv o anumită problemă specifică, iar alteori să ţin un training sau o sesiune de consultanţă”, precizează angajatul Microsoft România.

Alexandra este specializată în lucrul cu Microsoft Project Server, o tehnologie prin care companiile pot să-şi gestioneze mai uşor proiectele, şi cu SQL, un limbaj de programare care permite gestionarea bazelor de date complexe. „Una dintre cele mai dificile situaţii pe care a trebuit să o rezolv a fost pentru o bancă. Era vorba de un server de baze de date care s-a corupt. Adică au apărut nişte probleme indescifrabile în cadrul bazei de date”, îşi aminteşte Alexandra. Ca să rezolve respectiva problemă, tânăra a petrecut patru zile la client, unde a muncit aproape fără întrerupere. „Cum am rezolvat problema? Am desfăcut, ca la operaţie, baza de date, ne-am uitat mai adânc în ea, am văzut care este porţiunea afectată, am luat un <<delete>> şi am avut noroc că acea zonă afectată nu era inima sau ficatul, ci era o zonă de grăsime. Am tăiat frumos în acea zonă şi am scos-o (porţiunea afectată – n.red.)”, precizează Alexandra.

 

Ea menţionează că nu există diferenţe între problemele cu care se confruntă clienţii români şi cei din străinătate. „Nu aş putea spune că avem un template (şablon – trad.) pentru problemele din România. Mai degrabă aş împărţi companiile în două categorii. Prima categorie ar fi cea a companiilor care au un departament IT foarte bine dezvoltat. A doua categorie de companii ar fi cele în care departamentul IT este generalizat. În companiile în care nu avem un sistem de IT foarte specializat şi centralizat, avem foarte multe probleme, dar micuţe, pe care le putem rezolva rapid. În companiile unde avem o persoană specializată pe acel produs, care, de exemplu, se ocupă doar de administrarea părţii de SQL, am văzut că frecvenţa problemelor este mai redusă, dar, în schimb, complexitatea lor şi efortul pe care îl depun în rezolvarea lor sunt mai mari. Dacă reprezentanţii companiilor pentru care lucrăm ne cheamă pe noi după ce  au făcut investigaţiile lor, înseamnă că e <<nasol>>”, arată Alexandra.

Drumurile dese în străinătate au făcut-o pe Alexandra să se gândească serios la posibilitatea de a lucra într-o altă ţară în care este prezent gigantul american Microsoft. „Tentaţiile astea există la tot pasul. Este ca şi când te-ai duce în mall şi te-aş întreba <<te-a tentat vreodată să-ţi cumperi o cămaşă?>>. Un job într-o altă ţară are plusurile şi minusurile sale. Iar dacă apuci să mergi de foarte multe ori într-o ţară, ajungi să-i cunoşti foarte bine avantajele şi dezavantajele. Şi, momentan, lucrurile pe care le-am pus în balanţă, cum ar fi familia, prietenii, mediul în care am crescut, cultura, oportunităţile de carieră sau poziţia curentă, mi-au arătat că vreau să rămân în România, însă nu ştiu ce se va întâmpla în viitor”, explică tânăra.

Un internship a adus-o pe Alexandra la Microsoft

Alexandra s-a născut în Râmnicu Vâlcea, dar a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. La finalul studiilor de licenţă reprezentanţii facultăţii pe care tocmai o absolvise i-au făcut o propunere de a deveni cadru universitar. „În acelaşi timp, mă uitam, orientativ, pe ofertele existente pe piaţa muncii în domeniul IT. Targetam un internship, pentru că îmi doream să experimentez ceea ce înseamnă un angajator din România în mediul IT. Am dat peste programul de internship al celor de la Microsoft şi am aplicat. Apoi am aşteptat”, afirmă Alexandra. Îşi aminteşte că primul mesaj pe care l-a primit de la Microsoft a fost un e-mail de confirmare, cu un link către un interviu de limbă străină. „Era un internship pe limba franceză. Am trecut de toate testele şi am fost acceptată. Internshipul a durat o lună, perioadă în care, pe lângă cursurile introductive şi cele de soft skills pe care le-am avut, am şi experimentat lucrul în centrul de suport din Tudor ( strada Tudor Arghezi din Bucureşti, unde se află unul din cele două sedii ale Microsoft din Capitală – n.red.) chiar alături de inginerii de suport. Am învăţat ce implică un job în Microsoft, cum lucrezi cu clienţii sau ce tehnologii sunt acoperite. A fost destul de intens şi vast”, mărturiseşte inginerul Microsoft România.

La finalul internshipului, absolvenţii programului au fost rugaţi să spună dacă sunt interesaţi sau nu să continue în Microsoft, iar Alexandra a fost unul dintre oamenii care au răspuns afirmativ. Aşa că a primit o ofertă de a ocupa funcţia de inginer de suport, pe Microsoft Project Server. „Membrii familiei mele au fost, ca şi mine, extrem de mândri când au auzit că voi lucra la Microsoft. În schimb, prietenii mei au avut reacţii diferite. Unii s-au bucurat, alţii au fost mai sceptici pentru că urma să merg în mediul corporate, iar alţii nu au avut niciun fel de reacţie”, declară Alexandra.

Planuri de carieră

 

Tănăra face parte, în prezent, dintr-o echipă de cinci oameni, care ocupă, ca şi ea, poziţii de Premier Field Engineer. „Ca Premier Field Engineer am avut oportunitatea de a lucra pe foarte multe proiecte. Astfel, am ajuns la concluzia că îmi place să lucrez atât cu oamenii, dar şi cu businessul. Mi-ar plăcea ca, în câţiva ani, să ajung manager şi să coordonez atât oameni, cât şi procese de business. Aş vrea, de exemplu, să pot să înfiinţez divizii noi, care să livreze servicii noi. Însă,  pentru asta,  am nevoie de foarte multă experienţă, nu doar tehnică, aşa cum este, deocamdată, în cazul meu”, adaugă Alexandra.

Ea se simte extrem de bine ca angajată în IT, un domeniu aflat într-o puternică dezvoltare în ultimii ani. IT-iştii sunt consideraţi cei mai răsfaţi angajaţi din economia românească. În ultimii cinci ani, salariile medii nete ale angajaţilor din IT au crescut cu peste 48%, de la 3.430 de lei în ianuarie 2011, la 5.079 de lei în decembrie 2015, arată un calcul realizat de Career Center pe baza datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. „Nu ştiu dacă angajaţii din IT sunt cei mai răsfăţaţi din economia românească. Eu mă simt mândră şi norocoasă că lucrez în IT, dar cu siguranţă că dacă pasiunea mea ar fi arhitectura, aş avea aceleaşi sentimente şi pentru arhitectură”, mai spune tânăra.

 

 

Sursa: cariera.ejobs.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Vâlceanca Alexandra Ciortea, om de bază la Microsoft!”

  1. Dacă vreți să vedeți ce înseamnă exploatarea omului de către om, spuneți-le copiilor dvs. să se angajeze la Microsoft!! Și fiul meu, care s-a specializat în "hard", a lucrat acolo, dar a plecat la o altă multinațională, unde pentru o muncă mult mai puțin epuizantă decât cea de la Microsoft, primește un salariu dublu! Firma la care lucrează de aproape un an de zile, se numește TEMENOS și are sediul central în Elveția.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe