La cheremul polonezilor: Consiliul Judeţean a aprobat vânzarea acţiunilor deţinute de CET Govora la fosta USG

joi, 3 martie 2016

 

 

La începutul acestei săptămâni, Consiliul Judeţean Vâlcea a decis mandatarea reprezentantului acţionarului unic, Judeţul Vâlcea, în Adunarea Generală a Acţionarilor la societatea CET Govora să aprobe vânzarea unui număr de 24,57 milioane de acţiuni deţinute de întreprindere la SC Ciech Soda România SA (fosta USG), către compania Ciech, la preţul de 6,14 milioane de lei. În prezent, CET Govora mai deţine doar 1,17% din capitalul social al SC Ciech Soda România SA. Prezent la şedinţă, directorul economic al CET Govora, Constantin Lăpădat, a ţinut să precizeze: „USG a făcut o infuzie de capital de 100 de milioane de euro. În septembrie 2015, noi nu am avut cinci milioane de euro pentru a ne menţine participarea, am devenit astfel un acţionar minoritar cu 1,17% din capitalul de 117 milioane pe care-l are USG, deci, din punct de vedere al oportunităţii, nu mai merită să rămânem acţionari la o societate care s-a dezvoltat, care mai are de plată doar şase milioane, suma garantată ce urmează să fie plătită în următorul an şi jumătate. Mai mult decât atât, suntem în discuţii cu USG ca o parte din aceşti bani să-i încasăm în perioada imediat următoare pentru finanţarea problemelor de mediu şi pentru investiţii. Decizia noastră este una şi de oportunitate, şi economică, relaţia cu USG este una consolidată, iar din acest motiv Directoratul şi Consiliul de Supraveghere şi-au dat acordul pentru încasarea acestor bani. Avem nevoie de aceşti bani pentru a investi în alt proiect”.

Privatizarea fostelor Uzine Sodice Govora a fost făcută de către AVAS în anul 2006, prin vânzarea unui pachet de acţiuni reprezentând 92,9126% din capitalul social către Ciech Group SA Varşovia din Polonia, diferenţa de acţiuni fiind deţinută de acţionari minoritari, între care CET Govora deţinea cea mai mare pondere, de 5,47% din capitalul social, reprezentând un număr de 7,94 milioane de acţiuni cu valoare nominală de 0,25 lei/acţiune, în valoare de 1,98 milioane de lei. Pe durata de derulare a contractului de livrare energie termică nr. 33239/2006 pachetul de acţiuni deţinut de CET Govora la Uzinele Sodice Govora a reprezentat o garanţie a respectării de către client a prevederilor contractuale, prin faptul că deţinând o poziţie de acţionar minoritar cu peste 5% din capitalul social al unei societăţi comerciale tranzacţionate pe o piaţă reglementată (Rasdaq) CET Govora avea o serie de drepturi, între care, cele mai importante erau: dreptul de a cere convocarea adunării generale a acţionarilor; dreptul de a introduce noi puncte pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor; dreptul la a fi informat, în condiţiile legislaţiei pieţei de capital, în contextul în care USG era o societate listată la Bursa de Valori Bucureşti; dreptul de a ataca hotărârile AGA la care nu participă sau împotriva cărora votează. Începând cu anul 2014, Ciech Group SA a transferat pachetul de acţiuni deţinut la Uzinele Sodice Govora către Janikosoda din Polonia, societate care s-a angajat într-un proces de eficientizare şi dezvoltare a capacităţilor sale de producţie deţinute atât în Polonia cât şi în România, încercând încă de la preluare eliminarea acţionarilor minoritari din acţionariatul Uzinelor Sodice Govora şi transformarea societăţii în una de tip închis. În acest sens, a iniţiat o serie de demersuri printre care o ofertă publică de cumpărare a acţiunilor finalizată fără atingerea obiectivului de achiziţionare a diferenţei de 7% din acţiuni deţinută de alţi acţionari urmată de o majorare de capital în septembrie 2014 cu scopul de a dilua participarea acţionarilor minoritari.

CET Govora a luat decizia de a-şi exercita dreptul de preempţiune şi de a menţine nivelul de participare în capitalul social al USG, prin decizia ASF nr. 1288/18 septembrie 2014 subscriind în cadrul primei etape de majorare de capital un număr de 6,56 milioane de acţiuni în valoare de 1,64 milioane de lei şi un număr de 88.226 acţiuni în valoare de 22.000 lei în cadrul etapei a II-a de subscripţie, astfel că la sfârşitul anului 2014 deţinea un număr de 14,6 milioane de acţiuni în valoare de 3,64 milioane de lei, reprezentând 5,5035% din capitalul social al Uzinelor Sodice Govora. În baza Legii nr. 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Rasdaq şi a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) de la SC Ciech Soda România SA din 15 ianuarie 2015 a fost decisă retragerea de la tranzacţionare a societăţii de pe piaţa Rasdaq şi radierea din evidenţa ASF a acţiunilor emise de societate, întreprinderea fiind delistată de pe pieţele de capital. În luna iulie 2015, a fost decisă o noua majorare de capital social, în cadrul acesteia CET Govora exercitându-şi dreptul de preempţiune şi subscriind un număr de 9,9 milioane de acţiuni în valoare de 2,47 milioane de lei în prima etapa de subscriere şi 72.859 acţiuni în valoare de 18.200 lei în cadrul celei de-a doua, astfel că atunci CET Govora deţinea un număr 24,57 milioane de acţiuni în valoare de 6,14 milioane de lei.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe