INGINERIE FINANCIARĂ CU IZ PENAL. Preţul menţinerii în funcţie?

joi, 25 februarie 2016

• Administraţia Naţională Apele Române cheltuieşte peste 400.000 de euro pentru un audit inutil • Şi ABA Olt execută ordinul
La începutul acestui an, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), impus de fostul ministru al Mediului Graţiela Gavrilescu, Victor Sandu, a regizat împreună cu subalternii săi – juristul Cătalin Caluian, şefa de la achiziţii Mihaela Chelmu şi directoarea economică Mariana Lupu, o inginerie financiară cu iz penal.30.000 de euro – achiziţie directă servicii de audit

Astfel, cei patru boşi de la Apele Romane au decis să facă în regim de urgenţă un audit financiar la toate cele 14 unităţi ale ANAR din ţară şi municipiul Bucureşti în valoare totală de aproximativ 420.000 de euro. Ca să nu iasă scandal, aceştia au recurs la metoda simplă, dar eficientă, de ocolire a cadrului legal. Astfel, ei au dispus celor 14 unităţi subordonate să achiziţioneze direct servicii de audit în valoare de 30.000 de euro de la firma “Casa de audit Corvinia” SRL Bucureşti. Este curios cum a ajuns conducerea ANAR să apeleze la serviciile acestei firme, intrucât, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe, acest SRL a fost înfiinţat în 2014 şi nu are niciun angajat.

Verificări după controlul Curţii de Conturi

Totodată surprinde faptul că directorul Victor Sandu a decis să facă un audit la toate unităţile ANAR în condiţiile în care abia terminaseră verificările echipa de auditori a Curţii de Conturi a României. În plus, rămâne un mare semn de întrebare asupra eficienţei şi legalităţii acestui audit, pentru că reprezentanţii firmei de audit au luat foarte multe documente în original ale ANAR şi au plecat cu ele. Unde? Nu se ştie, dar aspectul este extrem de grav dacă ţinem cont că nici Curtea de Conturi a României nu a plecat şi nici nu pleacă cu documente originale ale ANAR.

Bani pe Apa Sâmbetei

În aprilie 2009, aceiaşi trei subalterni ai directorului general de la Apele Române de atunci – Vasile Pintilie, adică Cătalin Caluian, Mihaela Chelmu şi Mariana Lupu, au întocmit un referat de necesitate pentru contractarea unui audit. Astfel, fiecare din cele 11 administraţii bazinale ale ANAR au achitat câte 15.000 de euro (pentru atât era plafonul maxim legal) pentru achiziţionarea directă de servicii de audit de la SC Cons Audit SRL, firma agreată de fostul director Vasile Pintilie. Însa, ulterior s-a constatat că acea firmă de audit nu a efectuat auditarea aşa cum prevedea contractul, dar a prezentat şi rapoarte de audit cu antetul altor firme, fapt pentru care au existat mai multe procese. În schimb, fiecare administraţie bazinală a plătit cate 15.000 de euro către srl-ul agreat de Vasile Pintilie. (Articol preluat de pe ziuanews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe