Cârja arhierească a Sfântului Antim Ivireanul, la Catedrala din Râmnic

duminică, 21 februarie 2016

 

Cârja arhierească a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a fost Episcop al Râmnicului între anii 1705 - 1708, păstrată până astăzi în Muzeul Eparhial din Râmnicu Vâlcea, a fost restaurată și așezată spre închinare în Catedrala Arhiepiscopală, alături de celelalte Sfinte Moaște.

Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea a fost împodobită astăzi cu o nouă relicvă.

Cârja arhierească a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a fost Episcop al Râmnicului între anii 1705 - 1708, păstrată până astăzi în Muzeul Eparhial din Râmnicu Vâlcea, a fost restaurată la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și așezată spre închinare în Catedrală, alături de celelalte Sfinte Moaște.

Cârja arhierească a Sfântului Ierarh Antim a fost restaurată de către domnul Tuțu Bărbulescu, directorul Centrului de Restaurare și Conservare a Patrimoniului al Muzeului de Istorie din Craiova, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Cu această ocazie, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnic a fost săvârșită slujba de Te Deum, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului, împreună cu un ales sobor de preoți și diaconi.

La acest eveniment deosebit, închinat Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, comemorat în mod special anul acesta, când se împlinesc 300 de ani de la moartea sa martirică, a participat și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

În bogatul cuvânt de învățătură rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu cu această ocazie, acesta a reamintit credincioșilor iubirea jertfelnică a Sfântului Antim Ivireanul, ierarh de origine georgiană, față de poporul român, pe care l-a iubit ca pe al său, lăsându-i ca moștenire o limbă română împlinită și o zestre bisericească de mare însemnătate. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a pus în inimile celor prezenți evlavia pe care se cuvine să o aibe față de lucrurile care au aparținut sfinților, potrivit credinței că omul sfânt sfințește locul și lucrurile cu care intră în contact.

La rândul său, Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie i-a mulțumit în mod special Mitropolitului Irineu, care a făcut posibilă restaurarea cârjei arhierești a Sfântului Antim Ivireanul și care a arătat atâta cinste Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului, precum și celorlalți episcopi, slujitori ai Sfintelor Altare și credincioși, care au împodobit astăzi Catedrala din Râmnic.

Alături de cei patru ierarhi din Mitropolia Olteniei s-au bucurat duhovnicește toți stareții și starețele sfintelor mănăstiri și schituri din Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului, precum și numeroși preoți și credincioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe