Primarul Ion Vasile aduce comuna Pesceana în secolul XXI

duminică, 14 februarie 2016

 

Aş dori să vă întreb ce s-a realizat în acest mandat şi de asemenea să ne spuneţi ce intenţionaţi să realizaţi în viitorul mandat? Enumerarea realizărilor este foarte importantă.

În momentul în care am venit la primărie nu erau decât zece salariaţi. Nu exista inginer agricol, nu exista contabil.

Cum adică, nu avea primăria contabil?

Nu, şi de aceea s-au pierdut probabil şi mulţi bani. Cu ajutorul domnului viceprimar am găsit o contabilă din judeţul Olt şi am luat-o prin transfer. În domeniul agricol am luat o fostă ingineră care este născută în comuna Pesceana, a lucrat în domeniul agricol toată viaţa, şi am luat-o consilieră personală pe probleme de agricultură. După trei ani am reuşit să luăm un inginer agricol, un cadastrist, după aceea am luat şi o casieră. Numai după această perioadă de trei ani am primit aprobare de la A.N.F.P. să ţinem concursuri pentru ocuparea acestor posturi. La ora actuală mai avem decât două posturi vacante.

La aceşti salariaţi am zis că este firesc să le asigur nişte condiţii optime în primărie pentru că nu exista apă curentă, nu existau grupuri sanitare, nu era căldură.

Un prim proiect este alimentarea cu apă. După atâţia ani am reuşit să obţinem acest proiect pe Ordonanţa 28 pentru 17,2km. Sunt cuprinse toate satele în afară de satul Negraia. Încă din campania electorală am observat cetăţenii care aveau cerinţe în funcţie de necesităţile fiecărui sat. Pentru acest proiect avem un buget de 3.000.000 lei. Am reuşit foarte greu să obţinem acest proiect deoarece comuna noastră este sub 2000 de locuitori. Am încercat şi pe fonduri europene cu comuna Glăviile, am făcut un ADI, o asociere cu comuna Glăviile şi comuna Amărăşti, dar în momentul în care trebuia să dăm drumul la proiecte au primit aprobare cei de la Glăviile un 322/2011 şi atunci noi am ieşit din schemă şi am reluat ce începusem. Am făcut contractul cu Ministerul Dezvoltării, în luna decembrie s-a plătit proiectarea, şi la 01 februarie 2016 am dat ordinul de începere a lucrărilor.

Am avut modernizarea drumurilor de interes local în satul Negraia. Acolo avem un buget de 6.000.000 lei. Anul acesta sperăm să asfaltăm tot. Avem o firmă serioasă care este interesată să muncească şi să-şi primească banii. Când am ţinut această licitaţie se cam fereau firmele să vină pe ordonanţa 28 pentru că ziceau că nu sunt plătiţi.

 

Câţi km de asfalt vor fi?

 

Vor fi 5,2km. Avem acolo o familie care are o fermă de animale şi vedeam pe doamna de acolo numai în cizme de cauciuc. Avea un pod lângă casă care era dintr-o ţeavă de 600mm. După ce am făcut podul acolo si după ce am balastat am văzut-o numai în papuci.

Alte proiecte?

Am declarat satul Negraia zonă defavorizată. Au venit cei de la Telecom cu fibră optică pentru a putea introduce internetul cetăţenilor din această zonă. Acest proiect l-am realizat prin fonduri europene. Şi urmează să le aducem şi alimentarea cu apă.

Din anul 2012 am intrat în ADI Apa Vâlcea şi în ADI Salubrizare. În ADI Apa Vâlcea suntem prinşi în Master Plan până în 2017 cu 1.500.000 euro. Au venit proiectanţii şi le-am spus că vom băga apa şi vom fi prinşi la extindere. Până în anul 2020 vom putea cuprinde toată comuna pentru alimentare cu apă

Acestea ar fi direcţiile principale.

Da. În acest mandat am mai făcut 11 poduri. Eu am lucrat la CFR  şi, după grele încercări, am luat de la Iaşi nişte platforme vagon de cale ferată lungi de 12,6m şi late de 2,80m şi am început să facem pentru cetăţeni peste pârâul Pesceana, peste pârâul Negraia, poduri cu bani din bugetul local. Două poduri s-au făcut pe situaţii de urgenţă, alte două poduri pentru Ursoaia le avem în lucru. În anul 2014 am primit de la Guvern , pe situaţii de urgenţă, 2.500.000 lei pentru patru obiective: 2 poduri în satul Ursoaia şi în satul Lupoaia două consolidări de maluri. Deocamdată avem trei şantiere în comună.

În următorii patru ani ce ar mai trebui făcut în comuna Pesceana?

Următorul obiectiv este canalizarea, măcar pe drumul judeţean care străbate comuna pe o rază de 8km.

V-aţi apucat de acest proiect?

Nu. A fost ceva de la fostul primar prins pe măsura 322 dar nu s-a finanţat. Mai avem ca obiectiv o grădiniţă.

Aveţi cerinţe pentru această grădiniţă?

Noi avem o grădiniţă în incinta şcolii însă nu întruneşte condiţiile optime. La etajul noii grădiniţe noi dorim să facem şi o sală de spectacole pentru copii, pentru teatrul de păpuşi. Mai dorim să facem şi un Cămin Cultural pentru că nu avem în comună. Acum facem cadastrarea la fosta şcoală, vom depune documentele şi aşteptăm să se facă licitaţia.

Avem depus la Ministerul Dezvoltării  cererea de finanţare pentru satele Ursoaia şi Lupoaia pentru 8.2km de asfalt. Am încercat să punem acest proiect pe fonduri europene însă nu am îndeplinit condiţiile. Sperăm să obţinem pe Ordonanţa 28.

De ce de- abia acum, la primul dumneavoastră mandat încep să se realizeze aceste lucruri şi nu s-a făcut nimic înainte? Eu am impresia, din ceea ce-mi spuneţi, că o vreme a stat timpul în loc la Pesceana şi  acum se accelerează lucrările pe infrastructură

Probabil o cauză a fost şi criza economică. În primul mandat fostul primar a reabilitat şcoala. După aceea nu s-a mai văzut nimic. S-au cheltuit banii pe o şcoală care ulterior s-a închis.

Cum se împart sarcinile între un primar şi un viceprimar? Cu ce se ocupă viceprimarul?

Păi, nu se ţine cont de etape sau de domenii. Dacă este o urgenţă merge viceprimarul, dacă nu, merge primarul. Viceprimarul se mai ocupă şi de iluminat, curăţenia stradală.

La ce oră vă întâlniţi dimineaţa?

Întâlnirea este la ora 8 dar programul se face cu o zi înainte. Acum nu mai sunt probleme. Fiecare salariat al primăriei are sarcini precise. Nu trebuie să-i impulsionăm.

Se discută acum foarte mult despre racolarea primarilor şi doream să ştiu dacă vi s-au făcut propuneri indecente dumneavoastră sau domnului viceprimar?

Da, mi s-au făcut propuneri, dar, în comuna Pesceana peste 60% sunt PSD-işti şi mai mereu s-au câştigat alegerile. Şi, gândesc că dacă mă duc la alt partid cetăţenii mă vor sancţiona şi nu mă mai vor vota.

Cine vine să vă facă aceste oferte şi ce anume vi se oferă?

Sigur nu ni se oferă bani, însă ne spun că va fi mai bine, că noi suntem mai buni.

Studiind această listă de repartizare a fondurilor de la  Consiliul Judeţean Vâlcea, cum vi se pare? Este corectă, nu este corectă, se joacă politic?

Nouă ni se pare corectă. Cum este la liberali este şi la noi.

Cum aţi reuşit? Sunteţi singurul de la PSD care nu se plânge. Trag liberalii nădejde că vă veţi duce până la urmă să candidaţi din partea PNL?

Nu ştiu, eu nu le-am promis. A rămas că o să stau de vorbă cu consilierii. Eu sunt şi preşedinte de partid la PSD şi nu aş putea să-i las. Şi chiar dacă va fi să nu mai obţin alegerile nu este nici o problemă. Plec de unde am venit

Vă mulţumim frumos!

Material realizat de  Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) și Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe