Tineri talentaţi din Vâlcea: Elena Ciolacu

luni, 1 februarie 2016

 

Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe din Vâlcea desfăşoară o multitudine de activităţi împletite armonios, educativ-religioase şi cultural-filantropice. Prima întâlnire din acest an a stat sub auspiciile culturii.

Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe din Vâlcea desfăşoară o multitudine de activităţi împletite armonios, educativ-religioase şi cultural-filantropice.

Prima întâlnire din acest an a stat sub auspiciile culturii. Reuniunea s-a desfăşurat într-un spaţiu neconvenţional - Cuibul cetăţeniei active din cadrul Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea - și este prima acţiune organizată imediat după inaugurare.

În mijlocul membrelor Ligii s-a aflat tânara vâlceancă Elena Ciolacu, care a realizat romanul fotografic cutremurător Oameni de unică folosinţă, scris şi ilustrat de autoare. Prezentarea a fost un preambul la lansarea oficială, care este programată în luna februarie, de către Editura Rost.

În contextul declarării anului 2016, de către Sfântul Sinod, drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeştiLiga îşi propune o serie de activităţi cu tinerii şi în mijlocul tinerilor, în conformitate cu obiectivele asociaţiei.

La sedinţa lunară au fost prezentate activităţile lunii ianuarie, dar şi proiectele pe care Ligaşi le propune pentru anul 2016. Au fost prezentate cazurile sociale care solicită ajutor urgent, iar membrele Ligii s-au mobilizat exemplar pentru a veni în sprijinul acestora.

*

Născută la Râmnicu Vâlcea, în 1989, Elena Ciolacu a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte din oraş, iar în liceu a continuat să picteze şi să deseneze pe cont propriu, participând la numeroase expoziţii de grup, cu lucrări de grafică şi icoana tradiţională pe sticlă.

Pasionată de ilustraţia digitală şi animaţia japoneză, dar și de cinematografie, artă şi naraţiune vizuală, a studiat design grafic la Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara, apoi s-a înscris la Secţia Ilustraţie şi Animaţie, din cadrul Școlii de Ară și Design a Universității Coventry, Anglia, pe care a absolvit-o în 2013.

Elena Ciolacu este autoarea scurtmetrajului de animație Amintiți-vă de mine! (2013), selectat în competiția oficială a unor festivaluri precum Anim’estBalkanima - Festivalul European de Film de Animaţie din Belgrad, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de Film şi Muzică din Dublin sau Cluj Shorts.

În 2014, Elena a obținut Premiul Alegerea Curatorilor, la Festivalul NOISE, din Londra, Secţiunea Ilustraţie şi Animaţie, pentru romanul grafic A Story of Hope for the Bullied. Aceasta din urmă a câștigat un premiu și la Creative Conscience Awards 2013, la Londra, și va fi publicat în România de Editura Rost.

Oameni de unica folosinta, scrisă şi ilustrată de Elena Ciolacu, reprezintă o poveste despre drama unui bolnav de Alzheimer, ca un film derulat fotogramă cu fotogramă, care transmite o emotie puternica.

Aceasta carte ne îndeamnă să nu fim oameni de unică folosință, adică obsedați de consum, sclavi ai zeului tinereții, slăvit de canalele de comunicare în masă și îngroziți de perspectiva bătrâneții, a bolii și a singurătății, care s-ar traduce ca ieșirea noastră din uz, ci să fim Oameni, pentru totdeauna, a declarat Claudiu Târziu, directorul Editurii Rost.

Zenovia Zamfir

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe