PSD va depune PLÂNGERI PENALE împotriva preşedintelui interimar Gheorghe Păsat

luni, 1 februarie 2016
  • Pentru modul discreţionar cum a distribuit banii CJ Vâlcea către primării,

 

PSD va depune PLÂNGERI PENALE împotriva preşedintelui interimar Gheorghe Păsat

 

Peste o oră au durat discuţiile aprinse în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Vâlcea, desfăşurată vineri, 29 ianurie 2016, în jurul celor două proiecte de hotărâri privind repartizarea sumei totale de 22,6 milioane de lei către primăriile din Vâlcea pentru drumuri şi pentru achitarea unor datorii. Vicepreşedintele CJ Vâlcea, Dumitru Persu, a acuzat actuala majoritate liberală de la Consiliul Judeţean că împarte banii pe criterii pur politice şi că nu ţine cont de situaţia reală din localităţile respective. Spre exemplu, la proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei de 8,62 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, Dumitru Persu a spus că s-au alocat bani „la grămadă”, fără a se analiza lungimea şi starea drumurilor comunale şi judeţene din fiecare localitate. Drept urmare, consilierii judeţeni PSD au anunţat, în cadrul şedinţei ordinare a CJ Vâlcea, că vor depune plângeri penale împotriva preşedintelui Gheorghe Păsat pentru modul discreţionar cum a distribuit banii Consiliului Judeţean Vâlcea către primării.

Repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei de 8,62 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale s-a făcut astfel: localităţile Alunu, Amărăşti, Budeşti, Câineni, Dăeşti, Dăniciei, Drăgoeşti, Fârtăţeşti, Galicea, Glăvile, Goleşti, Grădiştea, Ioneşti, Laloşu, Lădeşti, Lăpuşata, Lungeşti, Mateeşti, Măciuca, Mădulari, Mitrofani, Mihăeşti, Milcoiu, Muereasca, Olanu, Orleşti, Oteşani, Păuşeşti, Păuşeşti Măglaşi, Perişani, Pesceana, Pietrari, Racoviţa, Roeşti, Roşiile, Runcu, Sălătrucel, Sineşti, Stăneşti, Stoeneşti, Stroeşti, Ştefăneşti, Şuşani, Tetoiu, Titeşti, Vaideeni, Valea Mare, Voiceşti, Voineasa, Zătreni, Băbeni, Berbeşti, Brezoi, Călimăneşti, Horezu şi Ocnele Mari au primit fiecare câte 51.630 lei (respectiv 54.000 lei pentru oraşe), iar restul localităţilor au primit câte 23.570 lei fiecare.

În cadrul unei „expuneri de motive” semnată de preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat, se spune: „Prin Legea bugetului de stat pe anul 2016, nr. 339/2015, a fost alocată suma de 8,62 milioane de lei destinată finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată. În urma analizei efectuate de salariaţii din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Vâlcea, se propune ca suma de 3,7 milioane de lei să fie destinată pentru finanţarea cheltuielilor cu drumurile comunale şi 4,92 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor cu drumurile judeţene. Potrivit art. 4 alin. 1 litera c din Legea nr. 339/2015, repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale se face în funcţie de lungimea şi starea tehnică a drumurilor prin hotărâre a consiliului judeţean, după consultarea primarilor. Având în vedere că fondurile aprobate judeţului Vâlcea cu această destinaţie sunt insuficiente pentru realizarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii pe drumurile comunale şi judeţene, la repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale s-au mai avut în vedere şi următoarele considerente: continuarea lucrărilor la drumurile finanţate pe diverse programe; unităţile administrativ-teritoriale care au realizat în anii anteriori lucrări de reabilitare pe drumurile comunale; alocarea de fonduri pentru realizarea de lucrări pe tronsoane de drumuri cu trafic intens, distanţe mari, care să asigure desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului rutier; reabilitarea unor tronsoane de drumuri pe care circulă autovehiculele care asigură transportul în comun de călători; înlăturarea efectelor calamităţilor naturale; decontarea unor lucrări executate în anul 2015”.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe