Șeful CJ Vâlcea, Gheorghe Păsat, este cercetat de procurori în AFACEREA TOMOGRAFUL!

duminică, 24 ianuarie 2016

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Gheorghe Păsat, este cercetat de procurori în cazul achiziționării tomografului pentru Spitalul Județean Vâlcea. Deja, Poliția Judiciară a cerut mai multe documente de la conducerea SJU Vâlcea. În curând, polițiștii vor poposi la Consiliul Județean Vâlcea, instituția care a organizat LICITAȚIA CU DEDICAȚIE, în valoare de 10 miliarde lei vechi! Masonul Gică are motive să tremure!

Iată ce scria Ziarul de Vâlcea în data de 24 mai 2015:

 

În atenția procurorilor DNA:

Gică Păsat, președintele CJ Vâlcea, organizează o licitaţie cu iz penal pentru cumpărarea unui tomograf la Spitalul Judeţean

Recent, Consiliul Judeţean Vâlcea a demarat oficial procedurile de licitaţie în vederea achiziţionării unui nou computer tomograf pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Actualul tomograf de la spital este defect de mai mult timp, astfel că se impune achiziţionarea de urgenţă a unui astfel de aparat medical necesar pentru cei 300.000 de oameni din Vâlcea care apelează la sistemul public de sănătate. Însă, există multe semne de întrebare cu procedura de licitaţie, întrucât toate achiziţiile de computere tomograf sunt realizate direct de către unitatea medicală beneficiară a aparatului, cu fonduri asigurate, în mare parte, de Ministerul Sănătăţii. La Vâlcea, liberalii deputatului Cristian Buican au vrut să fie mai „originali” şi au decis ca numai Consiliul Judeţean Vâlcea să organizeze licitaţia, doar pentru a împărţi „caşcavalul” cu prietenii lor din lumea afacerilor.

Este puţin forţată ideea ca CJ Vâlcea să organizeze o licitaţie care priveşte strict activitatea internă a Spitalului Judeţean Vâlcea, chiar dacă între cele două instituţii există o subordonare ierarhică. Dacă ne gândim, de ce Consiliul Judeţean Vâlcea nu a organizat şi licitaţiile de achiziţii materiale la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau CET Govora, pentru că şi acestea sunt entităţi din subordinea CJ Vâlcea!?! Potrivit anunţului de licitaţie pentru achiziţia computerului tomograf, licitaţia va pleca de la un preţ de 1,3 milioane de lei (circa 300.000 euro), iar fondurile sunt asigurate în proporţii egale de Ministerul Sănătăţii şi CJ Vâlcea: 50%-50%. La nivel internaţional sunt cinci mari producători de computere tomograf: Siemens, Hitachi, Toshiba, Philips şi GE Healthcare (divizia medicală a grupului General Electric).

 

Caracteristicile tehnice din caietul de sarcini coincid cu cele ale tomografelor produse… de Siemens

 

Numai că preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat, şi directorul economic al aceleaşi instituţii, Mircea Predescu, au întocmit un caiet de sarcini în aşa fel încât să iasă câştigătore… firma Siemens. Se pare că Mircea Predescu a semnat caietul de sarcini „ca primarul”, întrucât a fost ameninţat de conducerea executivă a CJ Vâlcea cu schimbarea din funcţie. Ce este şi mai curios este faptul că întreg caietul de sarcini elaborat de Consiliul Judeţean Vâlcea este parcă tras la indigo cu caracteristicile tehnice pe care le-ar îndeplini un computer tomograf produs de Siemens şi importat în România de SC Siemens SRL Bucureşti. Spre exemplu, toate datele tehnice cuprinse în caietul de sarcini seamănă izbitor de mult cu cel prezentat de Siemens, atunci când a câştigat oferta la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj, însă la un preţ inferior celui din Vâlcea, de numai 800.000 lei. Datele din contractul de la Cluj încheiat cu Siemens, de cumpărare a unui computer tomograf „16 slice”, coincid în totalitate cu cele prevăzute în caietul de sarcini elaborat de CJ Vâlcea: „Înclinare gantry – minim ± 30 grade; apertură gantry – minim 70 cm; timp minim de rotatie pe 360 grade – maxim 0,65 sec; comenzi şi afisaje pe gantry bilaterale pentru poziţionarea automată a pacientului; laseri de poziţionare – min 3; panou frontal pe gantry cu afişarea următorilor parametri – valori curente ale kV, mA, timp scanare, poziţie masă, înclinare gantry, nume pacient; comenzi şi afisaje pe gantry pentru poziţionarea automată a pacientului; distanţă focar izocentru – maxim 55 cm; distanţă focar detector – maxim 95 cm; display pentru indicarea timpului rămas pentru ţinerea respiraţiei; touch screen montat pe gantry cu indicarea parametrilor actuali de scanare şi poziţionare automată a pacientului; număr maxim de secţiuni achizitionate sau rotatie – minim 16 secţiuni; număr maxim de secţiuni reconstruite în achiziţie spirală sau rotaţie – minim 32 secţiuni; tip de detectori – solid-state; număr de elemente de detector – minim 17.000, etc.”

Preşedintele Păsat: „Caietul de sarcini a fost elaborat de un colectiv de specialişti de la CJ Vâlcea”

Contactat pentru a spune un punct de vedere, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat, ne-a declarat că întrega procedură de licitaţie este în derulare şi că firma care va câştiga licitaţia pentru computerul tomograf va fi anunţată public în cursul lunii iunie. „Înainte de a demara procedura de licitaţie, am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii, prin care eram anunţat că CJ Vâlcea poate organiza licitaţia. Caietul de sarcini a fost elaborat de un colectiv de specialişti de la Consiliul Judeţean Vâlcea, dar care s-a documentat atent la sediul Spitalului Judeţean Vâlcea. Într-adevăr, Mircea Predescu şi cu mine am semnat acel document, însă caietul de sarcini a fost întocmit de un grup de specialişti. Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat că s-au alocat din partea lor cei 650.000 lei pentru computer tomograf şi că putem organiza licitaţia. Noi, ca să prindem un loc cât mai în faţă pe lista de aşteptare, am decis să fim mai convingători şi să decidem alocarea a 50% din costul computerului tomograf. Asta în condiţiile în care alte Consilii Judeţene alocă doar 10% din costul unui tomograf. Consiliul Judeţean Vâlcea organizează licitaţii doar pentru investiţii foarte mari şi asta se întâmplă odată la câţiva ani. Este acum, cu tomograful, şi a mai fost în urmă cu mai mulţi ani, când a fost organizată licitaţia pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Vâlcea, finanţată din fonduri europene”, ne-a precizat preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat.

 

Ulterior s-a adeverit tot ceea ce am scris, Siemens câștigând așa-zisa licitație! Iar Gică Păsat, supărat ca i-am devoalat afacerea, ne-a dat în judecată! Mai multe decât atât, mai nou, Păsat cheamă oameni de afaceri, pe care-i forțează să îi urmeze exemplul! Tupeu maxim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe