Tradiție de sute de ani la Muereasca: Alegerea Junelui

sâmbătă, 9 ianuarie 2016
Pe 6 ianuarie, de Bobotează, la Căminul Cultural din Muereasca de Sus s-a desfăşurat unul dintre cele mai vechi ritualuri păstrate de-a lungul timpului în comună, şi unic în zona Olteniei: „Alegerea de june”. Cu mic, cu mare, localnicii au îmbrăcat straie de sărbătoare, iar muzica populară, dansul şi voia bună au fost nelipsite.
Înainte de Sfântul Ion, în comuna Muereasca de Sus, localnicii îmbracă straie de sărbătoare şi se vor întâlni la Căminul cultural din comună pentru a sărbători „alegerea junelui”, o datină care se păstrează, din spusele primarului „Ion Ungureanu, „de când e lumea”: „Nu se ştie cu exactitate de când există acest ritual, dar ştiu că şi pe vremea războiului se sărbătorea. Alegerea de june este, cel puţin pentru ultima sută de ani, o realitate autohtonă”. Ritualul, în forma în care se desfăşoară la Muereasca de Sus, este unicat folcloric nu numai la Vâlcea (având în vedere, în mod expres, Ţara Loviştei), ci chiar prin raportare la celelalte ţinuturi din ţară. Ca la orice petrecere, muzica populară, dansul şi voia bună sunt cele care dau startul sărbătorii - scrie impactreal.ro
Pentru a obţine titlul mult-râvnit, candidaţii, câte doi din cele şase cătune ale comunei, trebuiau să fie neînsuraţi, să aibă 18 ani şi să fie tineri „bine văzuţi” în localitate. Potrivit directoarei Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Elena Stoica, atuul tânărului care este numit „june” este reprezentat de fetele care roiesc în jurul lui: „În momentul în care un băiat este numit „june”, fiind ales şi de o mulţime de fete care îl susţin, se simte mai mândru, chiar puţin „cocoş”. De asemenea, el se simte responsabil şi îndatorat comunităţii pentru votul care i s-a acordat. El trebuie să fie cel mai bine văzut om din sat”, afirmă Elena Stoica. Primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu, susţine că localnicii satului sunt cei care stabilesc candidaţii: „Eu îi invit pe scenă, iar, în funcţie de uralele, ovaţiile şi ridicările de mâini de la fiecare nume rostit, se alege junele. Tânărul trebuie să fie onest şi reprezentativ pentru comunitatea locală, el fiind cel care, pe parcursul întregului an, pune pe tapet problemele tinerilor din comună. El mai are obligaţia să mă anunţe despre orice problemă care apare în rândul tinerilor şi nu numai”, spune Ion Ungureanu, primarul localităţii.
Anul acesta a fost ales June : Vacalie Ovidiu;  Ajutor june: Dulca Ion Florin; Casier: Gaica Mihăiță.
Felicitări, băieților și organizatorilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe