Enciclopedia Judeţului Vâlcea, un proiect visat acum 100 de ani

miercuri, 6 ianuarie 2016

 

Mulţumită unui colectiv condus de prof. Ion Soare, avem acum o Enciclopedie a Judeţului Vâlcea. Din păcate, această muncă uriaşă nu este bine reprezentată în spaţiul virtual. Pe internet, la primele pagini, apare o monografie depăşită, editată de BNR.

Interesant este că ideea unei enciclopedii a judeţului Vâlcea este veche de aproape 100 de ani, după cum notează Nicolae Angelescu:

„Pe la 1889-1900, fostul revizor Constantin Alexandrescu scrie un Dicționar geografic al județului Vâlcea, editat de Societatea Geografică. Odată cu înființarea gimnaziului Alexandru Lahovary, viața culturală a orașului începe să ia avânt. Profesorii, împreună cu avocații și alti intelectuali din oraș, organizează conferințe publice, care sunt tot mai frecventante. Prin 1902-1906, ia ființă Societarea culturală a județului Vâlcea, care-și propune să scrie o monografie a județului Vâlcea, oferind în acest scop suma de 2.000 lei.

O asemenea lucrare, necesintând poate o muncă de o viață întreagă, pregătire deosebită și studii temeinice, n-avem însă nici până în ziua de azi una.

Au apărut în această perioadă două lucrări de mare valoare – o monografie a protoiereului Meletie Răuț, cu note și însemnări istorice despre bisericile din oraș și mănăstirile din județ, precum și Anuarul Eparhiei Râmnicului-Noul Severin, lucrat sub îndrumarea episcopului Atanasie Mironescu, de către un grup de cărturari, în frunte cu preotul Th. Bălășel de la Ștefănești, profesorul C.N. Mateescu etc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe