Curtea Supremă a pronunţat sentinţele la închisoare în al doilea dosar de corupţie al avocatului vâlcean Bogdan Mitrache

miercuri, 6 ianuarie 2016

 

 

Prin decizia penală 459/14 decembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe inculpatul Bogdan Mitrache, avocat în cadrul Baroului Vâlcea, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția și de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. În cazul acestui inculpat, la stabilirea pedepsei, instanța a ținut cont de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime. Tot Curtea Supremă a mai pronunţat următoarele sentinţe: Ionel Călin, la o pedeapsă de 3 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență în formă continuată și șantaj; Alina Ştefania Călin, la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență în formă continuată și complicitate la șantaj. Instanţa a dispus confiscarea de la Bogdan Mitrache a contravalorii, în echivalent în lei, a sumei de 19.500 euro şi a confiscat de la inculpatul Ionel Călin contravaloarea în echivalent în lei a sumei de 9.500 euro.

În luna octombrie 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Bogdan Mitrache, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2013, Mitrache Ion Bogdan, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, a pretins în două rânduri şi a primit în trei tranşe, de la Călin Ionel, direct sau prin intermediul concubinei sale, Călin Alina Ştefania, suma de 29.000 euro, lăsându-l să creadă că, are influenţă asupra magistraţilor judecători de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova. Mai mult inculpatul, le-a creat impresia celor două persoane că îi poate determina pe judecătorii celor două instanțe să nu dispună, să nu menţină arestarea preventivă a lui Călin Ionel şi a celor doi fii ai săi, în dosare ale Tribunalului Dolj, în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora. Pentru a fi cât mai convingător, Mitrache Ion Bogdan s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală. Banii au fost remişi de către Călin Ionel, prin intermediul concubinei sale, Călin Alina-Ştefania. Pe parcursul judecăţii, o parte din inculpaţi au fost puşi în libertate, însă, prin hotărârea pronunţată de instanţa de fond, s-a dispus condamnarea în regim de detenţie a unuia dintre inculpaţi (Călin Ionel). Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaților, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului Mitrache Ion Bogdan şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlu de dobândă, în total 37.000 euro. Din această sumă, Bogdan Mitrache a restituit o parte, după cum urmează: 2.000 euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 euro (până la sfârşitul anului 2013), un teren în Drăgăşani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 euro, suma de 1.000 euro şi 4.000 lei (în perioada martie-aprilie 2014). Întrucât, chiar şi după remiterea acestor sume de bani şi bunuri, ameninţările au continuat, avocatul Mitrache Ion Bogdan a denunţat fapta la DNA Craiova. La data de 9 mai 2014, avocatul Mitrache Ion Bogdan s-a întâlnit cu inculpații Călin Ionel şi Călin Alina-Ştefania în parcarea unui supermarket din Craiova, ocazie cu care Călin Ionel a primit de la avocat suma de 10.000 euro, reprezentând o parte din cei 37.500 euro, procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.

Prin rechizitoriul nr. 106/P/2014, din 4 iunie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților Călin Ionel și Călin Alina Ștefania pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, șantaj și complicitate la șantaj. În ceea ce-l privește pe inculpatul Mitrache Ion Bogdan, la data de 9 mai 2014, acesta a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, iar la data de 4 iunie 2014, efectele acestuia au fost avizate de procurorul şef al DNA Craiova, fiind sesizată ulterior Curtea de Apel Craiova. De la momentul sesizării instanței cu acordul de recunoaștere a vinovăției și până la 7 iulie 2014, termenul la care urma să se judece acesta, inculpatul Mitrache Ion Bogdan, a săvârșit o nouă infracțiune de trafic de influență, într-o manieră absolut identică, pentru care a şi fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. Urmare a săvârșirii acestei noi infracțiuni, Curtea de Apel Craiova a respins acordul de recunoaștere a vinovăției, împrejurare ce a avut ca rezultat trimiterea în judecată a inculpatului, în această cauză. În cauză, procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține lui Bogdan Mitrache. În primă fază, dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe