Primarul Toma Peștereanu a realizat zeci de proiecte, în beneficiul locuitorilor din Costești

duminică, 29 noiembrie 2015

 

Domnule primar Toma Peștereanu, vă rugăm să ne faceți un scurt bilanț al activității  dumneavoastră din ultimii patru ani din acest mandat, ce realizări ați avut, ce proiecte s-au desfășurat, ce proiecte aveți în derulare și ce gânduri de viitor aveți?

În anul 2012 comuna Costești a sărbătorit 500 de ani de atestare documentară. Fiind primar în acea perioadă am încercat să fac astfel încât acest eveniment să fie așa cum trebuie pentru localitatea noastră. Am început să amenajez centrul comunei pentru că era un un centru foarte urât, aceasta însemnând asfaltarea din fața Primăriei, reamenajarea de la Căminul Cultural Costești și tot ce însemna curtea Primăriei. Asfel, comuna Costești a avut o săptămână de sărbătoare și de punere în valoare a istoriei locale, pentru că, având în vedere frumusețile locului, amprentele istorice, frumusețile naturale, comuna Costești merita să fie pe culmile administrației locale.

Aveam  un plan făcut dinainte pentru că am fost și viceprimar. Proiectele de anul trecut le-am dus spre realizare și unele proiecte pe care le-am dezvoltat. Am amenajat baza sportivă în satul Văratici, un proiect pe Ordonanța 28. Când am preluat eu frâiele administrației locale am preluat doar o groapă răvășită de niște buldozere. Am reușit ca în opt luni de zile baza sportivă să fie gata, în anul 2013, este o bază modernă cu teren sintetic. Am început acel proiect de extindere cu alimentare cu apă în comuna Costești,  pe Ordonanța 28, un proiect de schimbare a unor conducte de 14 km și un bazin de stocare de 300 mc. Este un proiect  început pe vechiul mandat și l-am terminat în anul 2013, cu toată plata către constructor. Apoi am continuat tot ce înseamnă reabilitatrea căminelor culturale. Am reușit să reabilitez Căminul Cultural Pietreni,  pe data de 06 decembrie 2012 a fost gata. Am pus tabla ca să nu mai plouă în el și l-am făcut în așa fel încât să fie primitor pentru serbările de la sfârșit de an și pentru orice fel de eveniment. Am reabilitat și Căminul Cultural de la Costești unde aveam o sală modernă de spectacole, am renovat pereți, tâmplărie, tot ce înseamnă instalație electrică, o instalație modernă  anti incendiu, am realizat extinderea încălzirii centrale. În acest cămin am găzduit foarte multe evenimente inclusiv spectacole de teatru, am avut și teatru Masca de ziua comunei. Este o sală foarte modernă. În sala unde este biblioteca am realizat și o secție de artă a Muzeului Județean .

Am avut oportunitatea pe Microregiunea Horezu,  să depunem trei proiecte și anume, achiziționarea unui buldoexcavator pentru serviciul local pe care l-am achiziționat cu 75000 euro. Acesta ne-a fost de mare ajutor anul trecut când am avut inundațiile. Al doilea proiect a fost pentru reabilitarea și consolidarea primăriei. În anul în care m-am angajat eu la Primărie, în momentul în care ploua trebuia să stăm cu ligheanele pentru că ploua înăuntru. Am obținut proiectul tot pe Microregiunea Horezu. Acest proiect a constat în lucrări de consolidare exterioară, de izolație termică pe exterior, instalație electrică la etaj, acoperișul și o extindere pe partea de răsărit a primăriei, toalete moderne și o centrală termică. Anul acesta, în iulie, am reușit să inaugurăm și acest obiectiv.

Al treilea proiect a fost achiziționarea unui UTV 4x4 care este dotat cu tot ce înseamnă aparatură de iarnă, o sărăriță, o lamă mică, o freză de zăpadă, pentru a interveni în situații de urgență. Mai are și o remorcă pe care o folosim în cazul în care este un incendiu. Se ia această remorcă împreună cu utilajul care are 300 l de apă într-un rezervor. Cu acest utilaj poți face față, în cazul unui incendiu, până la sosirea echipajului de pompieri.

 

În localitate se întâmplau foarte multe furturi și, ne-am gândit că este foarte indicat să instalăm niște camere video. Am montat opt camere video, pe care le-am pus în zone cheie. În felul acesta am și reușit să prindem câțiva hoți cu ajutorul acestor camere. În viitor dorim să ne extindem și să montăm în jur de 10-15 camere.

M-am ocupat și de zona de apă. Aveam anumite zone care nu aveau apă, și anume, zona Pietreni, Ruget. Chiar dacă bazinul de apă există în zona Pietreni, undeva pe un deal care face traversarea spre Bărbătești nu exista rețea de apă. În anul 2013 am reușit să realizăm 1,300 km de rețea de apă, am cumpărat o bucată de teren de la un cetățean, am montat niște pompe moderne și acum această zonă este asigurată cu apă. După aceea, cu ajutorul Consiliului Județean, am realizat 6m de asfalt, urmând ca porțiunea care leagă satul Pietreni spre Bărbătești să o rezolvăm acum.

Am oferit foarte mult sprijin bisericilor din Parohie. Fiecare biserică avea câte o problemă. La cele două biserici de la Costești am montat câte o centrală termică, la bisericile din Pietreni 1 și Pietreni 2 am ajutat la realizarea unor bucătării moderne și a unor paraclise, astfel încât, când ajunge lumea acolo să fie primită așa cum se cuvine.

Referitor la factorul cultural artistic, avem la nivelul Căminului Cultural Costești, un ansamblu care se numește Floricica pe care l-am promovat în tot ceea ce înseamnă evenimente județene și naționale. Pe plan sportiv am sprijinit echipa de fotbal pentru participarea la Super Ligă.

Un alt aspect a vizat foarte mult reabilitarea surselor de apă. Tot ce a însemnat fântâni. Nu mi-a plăcut ceea ce am găsit și astfel am început să reabilitez tot ce înseamnă fântână în comuna Costești,  pe domeniul public. În anul 2012 am început cu troița de la Muzeul trovanților, și, am reușit până în această perioadă să reabilitez 15 fântâni publice, fiecare cu specificul ei. Am vorbit și la Sanepid să facem analizele. Acum, pe marginea drumului, încercăm să reabilităm tot ce înseamnă fântână veche.

Împreună cu Consiliul Județean, am reușit în acest mandat, să ducem la îndeplinire anumite obiective.Am reabilitat podul acela mare de 35 m care duce spre cariera de calcar, am reuşit să realizăm 1,700 km, de la mănăstirea Arnota spre Minieră, am asfaltat 500m pe o zonă care era foarte deteriorată, şi o consolidare a malului pârâului Costeşti pentru că tot timpul fugea drumul spre pârâu. Pe situaţii de urgenţă, am avut foarte multe probleme legate de aducţiunea cu apă, poduri, am reuşit, prin alocările bugetare care s-au dat, să rezolvăm problema apei în satul Bistriţa. A fost cea mai afectată localitate de inundaţii. S-a rupt aducţiunea cu apă din comună, câteva poduri au fost luate de ape, punţi, drumuri rupte. Astfel, cu puţinii bani care ni s-au dat de la Guvern am reuşit să refacem drumul care duce spre cimitirul şi Biserica Peri, am făcut aducţiunea de apă care lega comuna de acel bazin de apă. Acum, tot pe situaţii de urgenţă lucrăm la refacerea unor punţi pietonale.

La şcoli am ţinut foarte mult să funcţioneze în condiţii foarte bune, în special şcoala din centru care rămăsese fără toalete interioare. Astfel, anul acesta am făcut un proiect pe fonduri locale, am dărâmat tot ce era insalubru în curtea şcolii, o clasă am transformat-o în toalete. Acum arată şi ea ca o şcoală modernă cu grupuri sanitare interioare

Un alt proiect pe care l-am  demarat cu Consiliul Local a fost eficientizarea sistemului de iluminat public, lucrăm la el deja, este un proiect pe cinci ani de zile, cu o valoare de 100.000 de euro, în care am încercat să schimbăm tot ce înseamnă becuri neeconomice de 200wați, 75 wați, cu lămpi moderne cu leduri, aproximativ 490 lampi. Făcând analiza costurilor pe factura de curent am constatat că ne costă anual în jur de 600-700 milioane  numai iluminatul public. Asftel se  obține o reducere de 40%. Am făcut un contract cu Electromagnetica București. Într-o lună de zile vor termina lucrarea, iar eu le plătesc lunar, pe o perioadă de cinci ani de zile. Pe perioada aceasta ei ne oferă mentenanța. Dacă în această perioadă se întâmplă ceva cu lampa, oamenii vin și mi-o schimbă.

Am inițiat în această perioadă și o zi a recoltei.

Acum doi ani de zile am primit de la mănăstirea Arnota bustul lui Matei Basarab, fiind domnitorul care-și doarme somnul de veci aici, l-am amplasat în fața Căminului Cultural, de ziua comunei când a fost prezentă și Garnizoana Vâlcea. Mai este și acea troiță făcută la Arnota pentru partizanii care au căzut în anul 1949.

Sunt foarte multe proiecte, și ale vechiului Consiliu Local și ale actualului Consiliu Local, poate și ale viitorului. Încercăm, ca pe viitor să depunem împreună cu Bărbătești și Pietrari un proiect pe Ordonanța 72. Primii pași deja i-am pierdut pentru că nu am fost pregătiți. În ianuarie vom încerca să depunem un proiect pentru asfaltare. Fiecare localitate va beneficia de câte un million de euro. Mai avem acum un proiect de asfaltare străzi, pe Ordonanța 28, proiect care este în faza finală de evaluare a licitației. Astfel, încercăm ca în circa trei-patru ani de zile, întreaga localitate să fie asfaltată, încât turistul care vine să beneficieze de condiții foarte bune de trafic.

Vă mulțumim frumos!

Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) în cadrul proiectului Primarii judeţului Vâlcea – 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe