Un vâlcean care are credit în franci elveţieni obţine în instanţă definitiv îngheţarea cursului

vineri, 30 octombrie 2015

 

Tribunalul Vâlcea a dat câştig de cauză unei persoane care a luat un credit şi a cerut îngheţarea cursului de schimb leu - franc elveţian, magistraţii dispunând definitiv îngheţarea cursului la valoarea de la momentul încheierii contractului şi considerând drept abuzivă clauza de risc valutar.

Un bărbat care are credit în franci elveţieni obţine în instanţă definitiv îngheţarea cursului (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Judecătorii de la Tribunalul Vâlcea au decis să dea câştig de cauză unei persoane fizice care a luat un credit în baza unui contract încheiat în franci elveţieni de la o instituţie financiară nebancară şi care a cerut instanţei de judecată îngheţarea cursului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sentinţei definitive pronunţată joi şi publicată vineri pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul Vâlcea a constatat "caracterul abuziv al clauzei de risc valutar" şi a dispus eliminarea acesteia.

Totodată, Tribunalul Vâlcea a dispus "stabilizarea (îngheţarea)” cursului de schimb între francul elveţian şi leu "la momentul semnării contractului pentru toată perioada de derulare a contractului”. În plus, instituţia financiară chemată în instanţă este obligată să restituie debitorului sumele încasate în plus ca urmare a modificării cursului de schimb franc elveţian - leu.

"Stabilizează (îngheaţă) cursul de schimb CHF-LEU la momentul semnării contractului pentru toată perioada de derulare a contractului şi denominează plăţile în moneda naţională. Obligă pârâta la restituirea sumelor încasate în temeiul clauzei constatate abuzivă", se arată în soluţia publicată pe portalul instanţelor de judecată.

În plus, Tribunalul Vâlcea a obligat creditorul, care este Credit Europe Ipotecar IFN, să achite cheltuieli de judecată în cuantum de 2.000 de lei.

Bărbatul din Vâlcea care a introdus acţiunea în instanţă pentru a cere îngheţarea cursului de schimb valutar în privinţa creditului său a introdus procesul în luna iulie a anului trecut la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Iniţial, el a dat în judecată Credit Europe Bank România şi Credit Europe Ipotecar IFN Bucureşti.

La procesul de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea avocaţii celor două instituţii financiare au invocat excepţia lipsei calităţii procesuale. În noiembrie 2014, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive pentru Credit Europe Bank, respingând această excepţie în ceea ce priveşte Credit Europe Ipotecar IFN Bucureşti. Prin aceeaşi sentinţă a fost respinsă acţiunea introdusă de bărbatul din judeţul Vâlcea. Acesta a contestat în instanţă şi a câştigat procesul.

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe