Râmnicu Vâlcea: coruptul de onoare s-a reabilitat și se întoarce. Noul PNL Vâlcea, unit în corupție și onoare!

sâmbătă, 17 octombrie 2015



Râmnicu Vâlcea e un oraș ce are o relație specială cu corupția. Are deja doi primari condamnați definitiv la închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Unul din ei, Mircia Gutău (foto sus), are două condamnări. Pe acesta orașul l-a ales și cetățean de onoare. După ce a fost condamnat. Acum Gutău și-a ispășit pedeapsa, se cheamă deci că e reabilitat. Este pregătit să se întoarcă la locul de muncă, adică să candideze la primărie în 2016. Sondajele spun că are prima șansă.

Mircia Gutău a fost ales în primul mandat de primar în 2004. Reprezenta PDL și venea împreună cu Traian Băsescu în valul de „oameni tineri” veniți să înlăture baroniada PSD. Doar doi ani mai târziu, în 2006, Gutău a fost reținut de procurorii DNA pentru luare de mită. Procesul a fost lung și sinuos și s-a încheiat abia în 2010, când Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Între timp, în 2008, Gutău câștigase al doilea mandat, din primul tur, cu 72% din voturile cetățenilor. Fusese susținut la scenă deschisă de artileria grea a PDL – Boc, Videanu, Udrea, Blaga.

După condamnarea cu executare a venit și suspendarea mandatului. Locul său a fost luat de viceprimarul Romeo Rădulescu, tot PDL. Împreună cu o televiziune locală apropiată partidului, Rădulescu a orchestrat o „campanie civică” prin care a strâns 25.000 de semnături pentru decernarea titlului de cetățean de onoare lui Gutău. Cam un sfert din cetățenii orașului și-au ales un corupt de onoare. La campanie s-au alăturat și alți deținători ai aceluiași titlu, Răzvan Theodorescu și Dinu Săraru. Rădulescu l-a comparat pe Gutău cu Ilie Ilașcu, patriotul moldovean închis în Transnistria. Consiliul Local a votat: 14 pentru (PDL), restul abțineri (PSD, PNL). Nimeni n-a fost contra.

Între timp, în 2009, Gutău a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, pentru abuz în serviciu. Acesta s-a încheiat în iunie 2014 cu decizie definitivă de condamnare la doi ani și jumătate cu suspendare. Două condamnări, onoare mai multă, probabil că și-au zis vâlcenii.

Alegerile din 2012 au fost câștigate de USL. A devenit primar senatorul PNL, Emilian Frâncu. Acesta a promis desigur că va curăța orașul de corupția instalată de oamenii lui Guțău. Zis și făcut, în aprilie 2013 Frâncu a fost prins în flagrant în timp ce primea mită pentru atribuirea unui contract. Procesul a fost ceva mai rapid – deh, flagrantul, bată-l vina – și, în iunie 2014, Frâncu a fost condamnat definitiv cu executare la patru ani de închisoare. Așadar, vâlcenii au rămas din nou fără edil-șef.

Să facem o paranteză ce nu are condamnări, încă. După cum se știe, guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri parțiale, de teamă să nu le piardă. Râmnicu Vâlcea are deci un primar intermar, în persoana lui Gigi Matei, ales consilier local și viceprimar pe listele PSD. Matei este nevinovat. Consilierii PDL și PNL, uniți în noul PNL, au făcut o majoritate cu aleșii PPDD și au avut două tentative de a-l schimba pe Matei, în mai și iunie 2015. Ambele decizii ale Consiliului Local au fost atacate cu succes în instanță de prefect. Matei rezistă, am încheiat paranteza.

Să ne întoarcem la coruptul de onoare, Mircia Gutău. În 2013 s-au încheiat cei trei ani de condamnare. El a ieșit mai devreme din închisoare, dar până atunci a avut drepturile politice suspendate. Acum se cheamă că e reabilitat și cu drepturi depline. Prin urmare, poate să candideze la primărie. Sondajele îl arată ca favorit și noul PNL, unit în corupție și onoare, se declară gata să-l susțină pentru al treilea mandat pe eroul orașului, Gutău. Cu votul într-un tur, are șanse mari să câștige.

Dar cine este cel mai supărat din afacerea asta? Tocmai actualul deputat și fost viceprimar Romeo Rădulescu. Acesta se vedea deja candidat PNL și viitor primar și nu i-a picat deloc bine revenirea fostului tovarăș de drum. A demisionat din PNL și este deputat independent. Pregătește un vehicul politic, Partidul Vâlcenilor, care să îi propulseze candidatura. Încă nu a închis complet ușa negocierilor cu PNL. A uitat însă cu totul de lupta eroică a lui Gutău cu sistemul, de „Ilie Ilașcu” și de campania din 2010. Acum Gutău este „un personaj politic dovedit corupt de instanțele de judecată”, iar PNL are un dublu standard când îi cere demisia lui Ponta și îl sprijină pe Gutău. Așa zice Rădulescu, supărat că nu e el candidatul.

Râmnicu Vâlcea e un oraș ce are o relație specială cu corupția. Alegerile din iunie 2016 vor fi un nou prilej de a mai bune o cărămidă la temelia ei. Dar stau și mă întreb: când se reabilitează și Frâncu și se întoarce la partid, pe cine vor alege?

Sursa: lacoltulstrazii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments on “Râmnicu Vâlcea: coruptul de onoare s-a reabilitat și se întoarce. Noul PNL Vâlcea, unit în corupție și onoare!”

  1. Toti sunt o apa si-un pamant. Singurul care este hot NEDOVEDIT este Romeo Radulescu. Din acest punct de vedere nu aveti ce comenta.
    Insa, cand ne gandim ca a fost mana dreapta, pentru o vreme, a lui Gutau..........

    PACAT PENTRU RAMNICENI, INSA NU AU DE UNDE ALEGE!!!

  2. ... NUMAI NISTE CRETINI SI IDIOTI NU-SI DAU SEAMA CARE VA FI, IN MOD SIGUR, REZULTATUL EXPERIMENTULUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    FIINDCA, POTRIVIT PROVERBULUI : "LUPU-SI SCHIMBA PARUL, DAR NARAVUL, BA ..........

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe