Andra Bica: De Ziua Educației, 5 octombrie, prioritatea învățământului românesc este dată de dimensiunea europeană a acestuia

duminică, 4 octombrie 2015

5 Octombrie, Ziua Mondială a Educației

Dincolo de politici educaționale, modelul educației centrat pe elev sau strategii educaționale în formarea competențelor, azi, de Ziua Educației, 5 octombrie, prioritatea învățământului românesc este dată de dimensiunea europeană a acestuia.
Educația reprezintă o prioritate a guvernelor din statele Uniunii Europene. Astfel, în Tratatul de instituire a Comunității Europene, articolele 149, 150 din capitolul 3 al Titlului al XI-lea, vizează tocmai problemele legate de politica educațională. În scopul dezvoltării dimensiunii europene a învățământului, al creșterii competitivității sistemelor europene de învățământ și al transformării lor în „repere mondiale de calitate” au fost adoptate măsuri precum accesul la învățare pe tot parcursul vieții, învățarea limbilor străine, integrarea noilor tehnologii de informații și comunicații în procesul educațional. România a făcut pași importanți în vederea adoptării sistemului său educațional la cerințele Uniunii Europene, adoptând o serie de legi care au rolul de a transpune la nivel național politicile și programele europene și de a stabili instituțiile implicate în procesul de reformă și de asigurare a calității învățământului.
Analize statistice arată faptul că sintagma „dimensiunea europeană a învățământului românesc” este operaționalizată prin introducerea în programele școlare a informațiilor despre cultura și instituțiile europene, prin învățarea limbilor străine, prin promovarea educației interculturale, a valorilor toleranței, respectului și demnității umane, prin promovarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Doar împreună creșterea noastră va fi frumoasă!
Vă invităm să sărbătoriți alături de noi, cadrele didactice și elevii din județul Vâlcea, Ziua Educației!

Andra Bica, inspector șef Inspectoratul Județean Școlar Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe