DNA dă LOVITURA MORTALĂ fostului PDL. Blaga, la un pas de AREST

luni, 7 septembrie 2015

După arestarea preventivă a Elenei Udrea, DNA mai dă o lovitură mortală, poate cea decisivă, fostului PDL. Procurorii vor cere arestarea co-președintelui PNL, fostul președinte al PNL, Vasile Blaga. Informația, apărută în ultimele 24 de ore, a stârnit vâlvă în PNL, iar Blaga este, spun surse din partid, la pământ. Dealtfel, ginerele său, Ionuț Rudeanu, este arestat pentru infracțiuni de corupție. Iar pe numele lui Vasile Blaga există deja la DNA un denunț al fostului ministru de finanțe, Darius Vâlcov. Oricum, problema cu Blaga era când se va întâmpla și nu dacă se va întâmpla...

Vâlcov/Blaga

Darius Vâlcov, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în atribuirea mai multor contracte publice în judeţul Olt, susţine că Vasile Blaga este cel care a intervenit la el, pe linie de partid, pentru a-l determina să acorde contractele firmei Tehnologica Radion, deţinută de Theodor Berna, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, arată procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată. Darius Vâlcov a fost testat de procurori cu detectorul de minciuni în cazul acestor afirmaţii, iar aparatul a arătat că fostul ministru de Finanţe şi primar al Slatinei nu minte.  

Acuzaţiile lui Vâlcov la adresa lui Vasile Blaga sunt susţinute şi de viceprimarul Slatinei de la acea vreme, Minel Prina, trimis şi el în judecată în acest dosar. Vâlcov a fost de asemenea testat cu detectorul de minciuni în cazul acestor acuzaţii, aparatul indicând că acesta spune adevărul.

„Cu prilejul testării poligraf  la întrebarea „Minţi atunci când susţii că VASILE BLAGA este cel care te-a pus în legătură cu THEODOR BERNA?”, la care inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a răspuns „Nu”, s-a constatat că răspunsul inculpatului nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat”, arată procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Procurorii DNA arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Darius Vâlcov că Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, a aflat în 2009 că SC Compania de Apă Olt (deţinută majoritar de Consiliul Local Slatina) urmează să scoată la licitaţie 3 lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti Olt, Piatra Olt şi Slatina. Berna a susţinut că, prin intermediul democrat-liberalilor Dan Liga sau Florin Popescu, a ajuns la Darius Vâlcov, căruia i-a spus că vrea să participe la licitaţie.Vâlcov s-ar fi dus la sediul Tehnologica, unde ar fi convenit cu Berna să primească 20% din valoarea contractelor, în schimbul asigurării câştigării licitaţiilor.

Ulterior, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile, în asociere cu firma spaniolă Riloval SL, deşi, susţin procurorii, nu îndeplinea criteriul preţului celui mai scăzut. Un martor, membru al comisiei de licitaţie, le-a declarat procurorilor DNA că oferta Tehnologica Radion la una dintre licitaţii se clasa pe locul 7 din 9 şi totuşi a câştigat, deşi nu avea experienţă în astfel de lucrări şi nici specialişti.

În sala de licitaţii au fost doi reprezentanţi ai Primăriei Slatina, un economist şi un jurist, le-a spus martorul procurorilor: „Au purtat discuţii cu membrii comisiei de evaluare, inclusiv cu mine, încercând să sugereze că primarul de la acea vreme al municipiului Slatina, VÂLCOV DARIUS BOGDAN, ar dori ca licitaţia să fie câştigată de către S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.”.

Mai mult, reprezentantul unei firme concurente le-a spus procurorilor că a discutat personal cu Darius Vâlcov, după ce a pierdut toate contestaţiile la licitaţie, şi că acesta i-ar fi spus că „licitaţiile trebuiau câştigate de S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., firmă care este controlată de domnul VASILE BLAGA, prin fiica acestuia.”, se arată în rechizitoriul DNA.

Darius Vâlcov le-a spus procurorilor DNA că în 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul PDL şi că acesta i-ar fi spus „confidenţial” „că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile”.

Vâlcov a susţinut că a înţeles că Tehnologica Radion trebuia să câştige licitaţiile respective, lucru la care s-a adăugat şi faptul că ştia că patronul Theodor Berna fusese consilier personal al preşedintelui Traian Băsescu, precum şi că „S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. era condusă „din umbră” de către greii PDL de la acea vreme, „printre care se afla şi domnul VASILE BLAGA””.

La această întâlnire, Blaga i-a dat lui Vâlcov numărul de telefon al lui Berna, spunându-i să îl sune, lucru care s-a şi întâmplat, cei doi întâlnindu-se ulterior la sediul firmei, pentru a discuta, arată procurorii DNA.
Vâlcov a mai declarat că în perioada 2009-2010, Vasile Blaga s-a întâlnit regulat cu el, la partid sau la Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate, interesându-se permanent de firma Tehnologica Radion.

Afirmaţiile lui Vâlcov au fost susţinute şi de Minel Prina, viceprimar al Slatinei, administrator public la acea vreme.

„Rezultă acceptarea de către inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a propunerii de a-şi exercita influenţa reală – ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina şi de preşedinte al organizaţiei PDL Olt – pe lângă membrii comisiei de licitaţie din cadrul autorităţii contractante S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în legătură cu respingerea contestaţiilor formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie, exercitarea influenţei fiind justificată de condiţionarea de către VASILE BLAGA – secretar general al PDL şi ministru în funcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă – a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile pentru reabilitarea şi extinderea lucrărilor reţelelor de apă şi canalizare”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Omul de afaceri Theodor Berna s-a ferit să facă o legătură directă cu Vasile Blaga, în faţa procurorilor DNA, declarând că el a discutat doar cu Dan Liga sau Florin Popescu, fără să ştie ce s-a întâmplat mai departe, dar că „este posibil ca aceştia să fi discutat cu Vasile Blaga”.

„La momentul înţelegerii cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN eu îl cunoşteam pe VASILE BLAGA, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza dacă acesta deţinea şi vreo funcţie în vreun minister. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eşalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre aceştia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceştia să fi discutat cu VASILE BLAGA, dar după ce eu am luat legătura cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN, aceasta în situaţia în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că ştiam că urmează să fie efectuate nişte lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunţul de participare pe SEAP”.

Darius Vâlcov a fost testat cu poligraful de către procurorii DNA, fiind întrebat dacă minte când susţine că Vasile Blaga este cel care l-a pus în legătură cu Theodor Berna. Rezultatul a fost negativ, rezultând că Vâlcov nu minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “DNA dă LOVITURA MORTALĂ fostului PDL. Blaga, la un pas de AREST”

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe