Arheologii au descoperit ca asezarea daco-romana din Ocnele Mari a fost distrusa de un incendiu in secolul al II-lea

vineri, 21 august 2015
Echipa de arheologi a prof. Constantin Barbulescu a stabilit, in urma sapaturilor efectuate in aceasta vara, ca asezarea daco-romana situata pe malul paraului Sarat in Ocnele Mari ar fi fost distrusa in urma unui incendiu devastator in secolul al II-lea d. Hr.

"Sapaturile noastre din aceasta vara din perimetrul vaii paraului Sarat a scos la iveala mai multe artefacte daco-romane din secolelor I si II. Se stia ca dacii buri din zona Ocnelor Mari avea stabilite relatii comerciale cu Imperiul Roman inaintea razboaielor. Pentru ca obiectele gasite aici dateaza de dinaintea acestor razboaie si sunt un amestec al celor doua culturi. De la ceramica pana la obiecte de uz casnic. Cert este insa ca la toate locuintele gasite aici am gasit un strat de arsura iar deasupra nu mai exista nimic. Dar vorbim de un incendiu de proportii, am gasit multe lucruri vitrificate. Nu stim acum cu exactitate daca acest incendiu produs intre anii 150-200 dupa Hristos a dus la disparitia acestei asezari, desi concluziile preliminare spre asta se indreapta", a declarat vineri, pentru Agerpres, prof. Barbulescu.

In urma cu patru ani, in imediata apropiere a acestui santier, o echipa de arheologi a gasit centrul acestei asezari cu o cladire de tip administrativ avand de asemenea urmele unui incendiu.

"Aceasta asezare, daca folosim datele pe care le avem acum si aproximam matematic, ar rezulta peste 100 de locuinte dispuse in aval si amonte de aici in valea paraului Sarat. Anul viitor vor fi reluate cercetarile in zona pentru a afla mai multe detalii despre istoria antica a Ocnelor", a mai adaugat prof Barbulescu.

Ocnele Mari este considerat cel mai vechi oras al judetului, fiind atestat de acum 2.000 de ani ca un important centru minier, sarea exploatata aici fiind transportata cu plutele pe Olt si apoi pe Dunare in Imperiul Roman.

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 august 2015, 15:55 Actualitate | Esenţial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe