Senatorul Nițu: Măsurile Guvernului Ponta în domeniul agricol au lăsat mulți agricultori fără subvenții!

duminică, 26 iulie 2015

 

  • Fermierii din Vâlcea au pierdut anul acesta peste un milion de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru subvenția pe suprafață

 

Senatorul PNL Dan Nițu este nemulțumit de modul în care actualii guvernanți au gestionat sesiunea de depunere a cererilor pentru subvențiile agricole europene din acest an. În opinia parlamentarului vâlcean, măsurile legislative luate de Guvernul Ponta i-au derutat pe agricultori, mulți renunțând să mai depună aceste cereri, lăsând astfel agricultura românească fără un ajutor financiar important.

„Fermierul român pierde pe două părți: o dată pentru că România are cel mai scăzut nivel al subvenției din Uniunea Europeană, iar acum pentru că nu poate să beneficieze de acest ajutor din cauza incapacității celor care guvernează de a veni cu niște măsuri legislative oportune, coerente și unitare care să îi încurajeze pe români să facă agricultură performantă. În Vâlcea, de exemplu, suprafața de teren agricol pentru care s-a solicitat subvenție în acest an este cu aproximativ 13% mai mică faţă de anul trecut (69.000 ha faţă de 79.000 ha în 2014) și asta pentru că fermierii nu au depus cererea pentru accesarea acestor bani, pe de o parte pentru că legislaţia a apărut cu mare întârziere şi procedura de depunere a fost destul de complicată, dar mai ales din cauza faptului că anumite primării nu au eliberat documentele solicitate, deși fermierii deţin acte şi utilizează suprafețele agricole. Agricultorii din judeţul Vâlcea au pierdut astfel peste un milion de euro. Consider că Instituţia Prefectului ar fi trebuit să se implice mai mult și să pregătească din timp această acțiune, astfel încât legislaţia aferentă să fie interpretată în mod unitar de către toate primăriile. Au fost emise trei Ordine de ministru care reglementează acest domeniu, ultimul apărut cu doar cinci zile înainte de termenul limită de depunere a cererilor, care mai mult i-au derutat pe fermieri, dar și pe funcționarii din primării care, în lipsa unei instruiri, au interpretat legea după cum s-a priceput fiecare”, spune parlamentarul PNL.

De asemenea, această stare de fapt este şi un efect al respingerii de către PSD a legii întabulării gratuite a terenurilor agricole şi forestiere.

• Autoritățile vâlcene ar trebui să ajute primăriile la întocmirea amenajamentelor pastorale

În strânsă legătură cu domeniul subvenţiilor, senatorul Dan Niţu este îngrijorat și de faptul că nicio primărie din Vâlcea nu a reuşit până acum să întocmească amenajamentele pastorale şi astfel nu vor putea închiria sau concesiona pajiştile permanente aflate în domeniul public sau privat al unităţii administrativ-teritoriale. Trebuie menţionat că, începând cu anul 2016, acordarea subvenţiilor pe suprafaţă va fi condiţionată de existenţa acestei documentaţii tehnice.

„În ultima vreme am primit mai multe semnale de la primari din localităţile vâlcene cum că întâmpină greutăţi în a elabora aceste amenajamente pastorale. Ţinând cont de importanţa realizării acestor documentaţii care vor constitui principalul instrument utilizat în gestionarea pajiştilor din localităţile respective, cred că se impune ca instituţiile judeţene cu atribuţii în acest sens, Direcţia Agricolă Judeţeană, Camera Agricolă Judeţeană, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice, să organizeze cel puţin o întâlnire cu toţi primarii interesaţi şi să le ofere lămuririle necesare. Este important ca aceste amenajamente să fie bine realizate pentru că ele sunt obligatorii începând de anul viitor pentru toţi utilizatorii de pajişti care solicită subvenţia pe suprafaţă şi orice amânare poate duce la pierderea ajutorului european”, a precizat senatorul PNL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe