|joi, martie 22, 2018
  • Follow Us!

Datoriile mai multor categorii de contribuabili vor fi sterse. Legea a trecut de Parlament 

datorii

Proiectul de lege care prevede stergerea datoriilor pentru mai multi contribuabili a fost adoptat marti de Camera Deputatilor, prin vot final. Legea, care mai trebuie doar promulgata de presedintie, stabileste ca obligatiile fiscale stabilite pana la 1 iunie pentru anumiti contribuabili si care nu au fost achitate vor fi anulate.

Potrivit informatiilor prezentate pe pagina de internet a institutiei, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat legea pentru anularea unor obligatii fiscale, in sedinta de Plen de marti, cu 302 de voturi ”pentru”, 2 ”impotriva” si o abtinere.

Actul normativ fusese adoptat cu o saptamana in urma si de Senat cu 104 voturi ”pentru”, unul, ”impotriva” si o abtinere.

Odata cu votul deputatilor, proiectul de lege si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament. El va fi trimis acum la Presedintele Romaniei pentru promulgare, urmand ca apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial, aceste doua etape fiind necesare pentru ca legea sa devina aplicabila.

Proiectul de lege privind anularea datoriilor a fost initiat de Ministerul de Finante si a fost aprobat de Guvern la jumatatea lunii mai.

Premierul a anuntat inca de acum mai bine de o luna ca va reglementa situatia obligatiilor aparute pana la 1 iunie prin intermediul unui proiect de lege.

„Miercuri (n.r. 13 mai) trebuie sa fie in sedinta de guvern un proiect de lege care sa prevada foarte clar ca tot ce e in trecut pana la 1 iunie, sume pe care exista procese intre ANAF si diversi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, in general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru soferi, deci toate cele in care noi ne aflam intr-o multime de procese, avem miercuri proiect de lege – sigur, Parlamentul urmeaza sa-l dezbata, Camera Deputatilor e decizional – si vrem sa facem un moment T0: dom’le, pana aici, stergem, ca a fost legislatia buna sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costa mai mult decat banii pe care ii recuperam, dupa care, de la 1, oricine greseste, plateste”, a spus luni Victor Ponta, informeaza Mediafax.

Concret, proiectul de lege (in varianta votata de senatori, forma adoptata de deputati nefiind inca disponibila) stabileste ca urmeaza sa fie anulate diferentele de taxe si impozite pentru mai multe categorii de contribuabili:

diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015;
diferente de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii stabilite ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015;
diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015;
contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 (regula se va aplica si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara).

Anularea tuturor obligatiilor fiscale mentionate anterior urmeaza sa se efectueze din oficiu, de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

Stergerea datoriilor vine pe fondul unor neclaritati din legislatie

Masurile de anulare propuse de MFP asigura premisele mentinerii in activitate a unor contribuabili pentru care au fost stabilite obligatii fiscale de natura celor mentionate anterior in cuantum mare si prin recuperarea carora s-ar putea ajunge la intrarea in insolveta/faliment a contribuabililor in cauza, cu consecinse sociale si economice negative, se mentioneaza in expunerea de motive.

„De asemenea sunt evitate multitudinea de litigii care pot fi costisitoare atat pentru contribuabilii contestatori cat si pentru organele fiscale. Totodata, masurile propuse sunt de natura a corecta unele inechitati pentru trecut, insa pentru viitor, situatiile ce au generat astfel de inechitati trebuie inlaturate prin clarificarea legislatiei (modificarea si completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, etc.)”, se arata in acelasi document.

Propunerile MFP vin in contextul in care organele fiscale au reconsiderat/reincadrat veniturile realizate din desfasurarea ca activitate independenta a unor profesii libere, ca fiind venituri din activitati dependente. Din datele comunicate de ANAF reiese ca au fost efectuate reconsiderari/reincadrari la persoanele care desfasoara activitatea de farmacist si la persoanele care desfasoara activitati in domeniul dreptului de autor.

Organele fiscale au reconsiderat veniturile realizate din desfasurarea ca activitate independenta a profesiei libere de farmacist obtinute in perioada 2011 – 2014 de farmacistii colaboratori ai societatii verificate, ca fiind venituri din activitati dependente. S-a constatat ca, pe parcursul anilor 2010 si 2011, a fost schimbata calitatea salariatilor, scotandu-i din ReviSal si incheind contracte de prestari servicii cu Persoane Fizice Independente pe numele fostilor salariati.

„Mentionam ca in contractul de prestari servicii este specificat ca locul desfasurarii activitatii este pus la dispozitie de catre societate impreuna cu toate echipamentele, marfurile pentru buna desfasurare a prestarii de servicii, cu respectarea programului de functionare impus de angajator (8 ore pe zi iar orele efectuate suplimentar remunerate separat). Astfel, se poate retine faptul ca farmacistii nu intrunesc nici unul din criteriile care sa configureze caracterul independent al activitatii. Avand in vedere numarul contribuabililor care sunt inregistrati ca prestand activitati independente (cca 600.000 medici, juristi, consultanti, brokeri, informaticieni etc.), precum si cuantumul foarte mare al diferentelor de stabilit prin aplicarea art.7 din Codul Fiscal se poate aprecia un impact negativ major in acest domeniu”, se mentioneaza in expunerea de motive.

In ceea ce priveste domeniul transportului international, sumele acordate salariatilor (soferi) sub forma diurnei externe, au fost apreciate de organele de inspectie fiscala ca venituri de natura salariala.

Din practica s-a constatat ca soferii sunt incadrati, in cele mai multe cazuri, cu salariul minim pe economie, si primesc sub forma de diurna, sume neimpozabile in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, ajungandu-se ca nivelul veniturilor neimpozabile (diurna) obtinute de un sofer sa fie de 5 – 6 ori mai mare decat venitul impozabil obtinut (salariu).

Totodata, a fost identificata o discrepanta majora dintre veniturile la care se stabilesc si platesc obligatii fiscale, de regula salariul minim in Romania si totalitatea veniturilor platite angajatilor a celor considerate neimpozabile de agentii de munca temporara, semnificativ mai mari decat cele impozabile, diurna medie platita fiind de aproximativ 1500 de euro pe luna. Au fost constatate insa si cazuri extreme, in care veniturile asupra carora s-au platit impozit si contributii sociale au fost la nivelul salariului de baza minim brut pe tara pentru un program de lucru partial de 2 ore pe zi (reprezentand 322 lei in 2014), in timp ce diurna neimpozabila a atins si 2000-2500 euro.

De asemenea, normele legale au creat probleme si in ceea ce priveste aplicarea TVA pentru cesiunea drepturilor de autor, aceasta activitate fiind considerata intotdeauna independenta. In plus, MFP a constatat deficiente si la stabilirea CASS pentru contribuabilii care au venituri mai mici decat salariul minim brut si pentru contribuabilii care nu obtin venituri.

Atentie! Prevederile proiectului de lege nu se aplica momentan, ci este necesar ca acesta sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.

Leave a Response