70 de meșteri populari prezenți la Târgul "Cocoșul de Hurez"

duminică, 7 iunie 2015

Un număr de 77 de meșteri populari atât din România, cât și din afara țării participă la cea de-a 45 ediție a festivalului concurs din orașul vâlcean Horezu "Cocoșul de Hurez", a declarat sâmbătă pentru AGERPRES primarul localității, Ilie Fîrtat.

 

"Este o ediție în acest an, care din punctul meu de vedere, aduce un plus de calitate produselor din ceramică. Se vede că schimbul intercultural între ceramiștii din Vâlcea și din România cu ceramiștii din Spania, Italia, a dat rezultate. Ceramiștii noștri au văzut cât de important este finisajul în celelalte state care au centre puternice de ceramică. Salut astăzi prezența a foarte mulți tineri ceramiști care au standuri în târgul nostru. Semn este că tradiția olăritului nu este captivă pentru un anumit segment de vârstă, ci va avea continuitate cel puțin 2000 de ani cât are și până în prezent", a declarat primarul Fîrtat.

Edilul din Horezu a menționat că își dorește ca în acest an "politicul să fie mai puțin prezent la acest festival și să primeze cultura, arta și tradițiile".

Cea mai mare pondere de meșteri olari la târgul din acest an îl au ca de obicei ceramiștii hurezeni în număr de 34.

De altfel, în orașul Horezu există o stradă tematică — Olari — unde își au atelierele și magazinele de desfacere ceramiștii hurezeni.

La târgul de la Horezu participă meșterii ceramiști din Vâlcea, centrele tradiționale de la Horezu, Vlădești, Lungești și din alte județe ale României cunoscute prin această tradiție: Harghita, Hunedoara, Suceava, Mehedinți.

Prezența internațională a ceramiștilor este din Spania, Italia, Franța, Germania și Serbia.

AGERPRES

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe