Mână robotică, inventată de elevul vâlcean Marian Stoica

miercuri, 20 mai 2015

Marian Stoica, un elev de 17 ani din Râmnicu Vâlcea demonstrează că protezele de braţ performante nu trebuie să reprezinte un lux pentru pacienţi. Potrivit digi24.ro, el a realizat o mână robotică pentru care a cheltuit doar 200 de lei. Invenţia a primit premiul I la Festivalul Naţional al Ştiinței de la Zalău, secţiunea Creativitate - Inventivitate.

Nu este o proteză sau un robot impresionant dintr-un film, ci creaţia unui elev de clasa a XI-a. Pasionat de electronică şi fizică, Marian Stoica s-a hotărât să participe la Festivalul Naţional al Ştiinței. S-a gândit să creeze o mână robotică, pe bazele căreia s-ar putea crea în viitor o proteză. S-a hotărât cu puţin timp înainte de concurs, aşa că a finalizat proiectul foarte repede.

A strâns agrafe, mănuşi, acumulatori şi câteva componente dintr-un calculator mai vechi. A cumpărat apoi ultimele materiale necesare şi s-a apucat de treabă. Senzorii de pe mănuşă trimit datele prin wireless către mâna robotică, iar aceasta imită degetele unei mâini normale.

Un coleg atipic, nonconformist şi creativ. Aşa este privit Marian de colegii din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea.

Premiul obţinut de Marian îi încântă pe profesorii lui. Aceştia nu au, însă, tot timpul cuvinte de laudă la adresa lui. Este genul de elev pasionat de un anumit domeniu şi de multe ori nu acordă foarte multa atenţie materiilor care nu îl atrag.

La Festivalul Naţional al Ştiinţei de la Zalău, unde Marian Stoica a obţinut unul dintre premiile cele mai importante, au participat 600 de elevi din toată ţara. Pentru ediţia de anul viitor, Marian lucrează deja la un avion cu lungimea de un metru, care promite că va fi cu totul special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe