5 efecte negative ale cafelei

duminică, 19 aprilie 2015

 

Cafeaua – bautura cu care ne incepem dimineata si care ne tine activi in timpul zilelor active. Suntem atat de obisnuiti cu ea incat nu ne putem imagina ca poate avea si efecte negative. Cafeaua este cea mai folosita bautura de pe planeta asadar popularitatea sa nu este discutabila.

Efectele pozitive ale consumului de cafea apar atunci cand vorbim de un consum moderat, de pana la 400 de miligrame de cofeina pe zi. O astfel de cantitate o gasim in echivalentul a 4 cani de cafea sau doua bauturi energizante.

Odata ce consumul trece de aceasta limita apar efectele negative:

1. Consumul de cafea poate creste tensiunea hipertensivilor

Intr-un studiu prezentat de Societatea Americana de studiu al Hipertensiunii, se arata ca un consum de peste doua cesti de cafea ridica tensiunea hipertensivilor pentru cel putin 2-3 ore de la consum. Studiul arata astfel ca pentru hipertensivi, cofeina produce efecte negative asupra aortei si creste riscul cardiovascular.

2. Cofeina poate duce la insomnie

Un studiu derulat in 1976, dealungul a 18 nopti, pe mai multi subiecti a aratat ca efectele cofeinei se repercuteaza asupra calitatii somnului si pot cauza simptome asemanatoare insomniei.

3. Consumul ridicat de cafea poate creste

Consumul a peste 4 cani de cafea pe zi (echivalentul a 400 miligrame de cofeina) au un risc al mortii crescut cu peste 21%. Totusi este de retinut ca astfel de consum este legat si de alti factori ce afecteaza sanatatea, precum fumatul si sedentarismul. Studiul a fost derulat de Mayo Clinic si arata ca pe langa riscul raportat exista de asemenea diverse simptome ce arata ca un consum exagerat de cafea poate duce la:

  • Insomnie
  • Nervozitate
  • Iritabilitate
  • Probleme intestinale
  • Batai de inima rapide
  • Tremur muscular

4. Indigestie

Cofeina poate cauza indigestie, in special atunci cand cafea este bauta pe stomacul gol. Intr-un studiu ce a a fost derulat in Australia pe mai mult de 4000 de voluntari, se arata ca acest simptom, precum si altele pot aparea la consumul a peste 240 mg de cofeina pe zi (media in Australia).

5. Infertilitate

Un studiu derulat la Universitatea din Nevada arata ca sansele femeilor ce consuma cafea in exces, precum si bauturi energizante, de a ramane insarcinate, scad cu 27%. Cercetatorii arata de asemenea ca femeile ce isi doresc sa ramana insarcinate, ar trebui sa renunte la consumul de cafea. Din fericire pentru barbati, se arata ca ei nu sunt afectati de aceleasi cauze in procesul de reproductie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe