Firma vâlceană Corom Export SRL premiată de BERD

miercuri, 25 martie 2015

Gala UE - BERD Sustainable Energy Excellence Awards, care a avut loc în București, pe 18 martie, a recunoscut proiectele românești de succes în energie durabilă, finanțate de către BERD și UE. "Companiile românești au demonstrat că investind în eficiență energetică și energie regenerabilă pot aduce României beneficii economice, de mediu, de securitate energetică națională precum și beneficii sociale", a afirmat James Hyslop, Director BERD pentru România.
"Beneficiile economice se regăsesc în reducerea costului cu utilitățile pentru investitori, cele de mediu în reducerea emisiilor de CO2, cele de securitate energetică națională în scăderea cererii de consum de energie sau prin îndeplinirea cererii de piață prin resurse locale de energie regenerabilă, iar beneficiile sociale în formare profesională din sectorul energiei durabile, aflat în plină dezvoltare", a adăugat James Hyslop.

Pentru a promova energia durabilă în sectorul privat, BERD și UE, prin intermediul băncilor românești, oferă finanțare și îndrumare companiilor care doresc să investească în eficiență energetică și în proiecte la scară mică de energie regenerabilă. Banca Comercială Română (BCR), BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Ţiriac Bank au participat la programele UE - BERD de finanțare a energiei durabile în România. În prezent finanțarea eficienței energetice din sectorul privat se poate face prin Banca Comercială Română (BCR), BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania și UniCredit Ţiriac Bank, în cadrul programului UE - BERD Facilitate de Finanțare a Energiei Durabile pentru IMM din România (RoSEFF), un instrument important de promovare a eficienței în reducerea costurilor la facturile de energie și sprijinirea competitivității IMM-urilor.

Până acum, băncile au acordat împrumuturi în valoare de 112 milioane de euro din finanțări BERD pentru circa 300 de companii, ce au investit în eficiență energetică prin proiecte a căror valoare totală de investiție se ridică la aproape 156 milioane de euro. Finanțarea este susținută de un grant al UE pentru consultanță tehnică și stimulente financiare destinate IMM-urilor. Aceste proiecte au condus la economii anuale de energie și de CO2 de 1.786 GWh, echivalentul consumului casnic de energie electrică a orașului București pentru un an de zile, sau 394.000 tone de CO2, echivalentul eliminării a 123.690 de autoturisme de pe străzi, în decursul unui an.

BERD este principala instituție investitoare în România. Numai în anul 2014, Banca a investit 600 de milioane de euro în țară. Până în prezent, BERD a investit mai mult de 7 miliarde de euro în 370 de proiecte din România. De asemenea Banca a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro pentru aceste proiecte din alte surse.

Printre câștigătorii Galei UE - BERD Sustainable Energy Excellence 2015 s-a aflat şi SC Corom Export SRL - producător de mobilă din lemn masiv din Dăești, Vâlcea. Compania a investit 303.000 de euro utilizând un credit de la UniCredit Ţiriac Bank, obținând 54% economii de energie prin modernizarea mașinilor de prelucrat lemn și prin înlocuirea sistemului de umidificare.  Firma din judeţul Vâlcea a obţinut premiul Producer’s Awards pentru energie durabilă în cadrul societăților industriale de producție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe