Oltchim şi-a redus anul trecut aproape la jumătate pierderea, până la 509,4 milioane lei

luni, 16 februarie 2015

 

Oltchim (OLT), companie aflată în insolvenţă, şi-a redus cu 46% pierderea anul trecut, de la 946 milioane lei în 2013 la 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), în contextul utilizării a 24,3% din capacitatea de producţie, faţă de 20,6% în urmă cu un an. Veniturile totale au crescut cu aproape 10%, la 654,8 milioane de lei, comparativ cu 598 milioane de lei în 2013, iar cheltuielile au scăzut cu 26%, la 1,6 miliarde de lei. Mai mult, cheltuielile cu personalul au scăzut cu 80 de milioane de lei, pe fondul disponibilizării a 918 de angajaţi în iunie 2013.

Cifra de afaceri a companiei de stat a crescut cu 26%, de la 497,9 milioane de lei în 2013 la 627,5 milioane de lei (141,2 milioane de euro) anul trecut, se arată într-un raport al Oltchim.

Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de avansul exporturilor cu 44,7%, la 444 milioane de lei, în timp ce vânzările pe piaţa internă s-au diminuat cu 4%, la 183 de milioane de lei.

Astfel, Oltchim a vândut anul trecut pe piaţa internaţională 71% din producţie, faţă de 62% în anul precedent. Datoriile au crescut uşor faţă de sfârşitul anului 2013, de la 3,66 miliarde de lei, la 3,73 miliarde de lei, din care 38,3 milioane de lei reprezintă salarii compensatorii nete aferente personalului disponibilizat. Autorităţile au încercat de mai multe ori, în ultimii ani, să privatizeze compania, dar demersurile au eşuat, cel mai recent anul trecut, din lipsă de oferte.

Combinatul chimic este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiuni, şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013. Administratorii judiciari ai Oltchim, firmele Rominsolv şi BDO Business Restructuring, au anunţat luna trecută că vor prezenta în luna februarie planul de reorganizare a companiei, care urmează să fie aprobat în martie, acesta prevăzând vânzarea companiei către un cumpărător eligibil.

"Strategia de reorganizare care va fi supusă aprobării creditorilor presupune îmbunătăţirea în continuare a rezultatelor economico - financiare, consolidarea şi păstrarea echilibrului financiar al OLTCHIM precum şi vânzarea OLTCHIM SA către un cumpărător eligibil", se arăta într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru îmbunătăţirea rezultatelor financiare, compania vizează investiţii tehnologice care să ducă la reducerea consumului de energie. Totodată, dacă vor fi atrase alte surse de finanţare Oltchim va reporni noi instalaţii, potrivit comunicatului. (Mediafax)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe