Senatorul Nițu susține o lege pentru suspendarea ajutoarelor sociale ale famiilor elevilor chiulangii

miercuri, 4 februarie 2015

Parlamentarul vâlcean este unul dintre susținătorii propunerii legislative pentru completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat prin care se cere sistarea ajutoarelor sociale pentru familiile nevoiașe care nu își trimit copiii la școală

Senatorul PNL Dan Nițu s-a alăturat grupului de parlamentari care susțin condiționarea acordării ajutoarelor sociale familiilor nevoiașe de trimiterea la școală a copiilor pe care îi au în grijă. În opinia senatorului, această inițiativă de completare a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat ARE ROLUL DE A REDUCE ABANDONUL ȘCOLAR, în condițiile în care, în ultimii ani, în România, s-a observat o creștere a numărului elevilor care renunță la școală. Mulți astfel de elevi provin din familii dezorganizate și asistate social.

„Este responsabilitatea părinților și a celor care îi au în grijă să-și crească și să își pregătească copiii pentru viitor, dar este datoria noastră să ne asigurăm că acești tineri au acces la un drept fundamental – la educație. Sistarea ajutoarelor sociale este o măsură destul de dură, însă ea este necesară, în condițiile în care s-a constat că, în cazul acestor categorii de persoane, mijloacele penale de reducere a fenomenului de abandon școlar nu dau rezultate. România se numără, în prezent, printre țările europene cu grad mare de analfabetism, iar infracționalitatea juvenilă este în creștere. Cu siguranță, acestea sunt efectele directe și imediate ale abanadonului școlar la vârste destul de mici. De aceea, se impune o responsabilizare a părinților. Prin aplicarea de sancțiuni de ordin material, mai mulți părinți își vor trimite copiii la școală și se vor asigura că aceștia frecventeză fără întreruperi cursurile”, susține senatorul Nițu.

Conform proiectului, plata ajutorului social ar urma să fie sistată în cazul în care se constată că elevul are peste 100 de absențe nemotivate pe parcursul unui semestru școlar, inspectoratelor școlare revenindu-le sarcina de a trimite agențiilor teritoriale situația privind absenteismul școlar al copiilor care provin din familii beneficiare de ajutoare sociale.

Propunerea legislativă se află în dezbatere la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe