Festival de colinde la Horezu

joi, 18 decembrie 2014

 

Obiceiurile şi tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă sunt păstrate în Horezu, începând cu organizarea, în vetrele folclorice, a şezătorilor din postul Crăciunului în cadrul cărora se practică meşteşuguri vechi, primenirea caselor pentru sărbători, repetiţia colindelor, pregătirea costumelor populare, ritualul sacrificării porcului de Ignat, prepararea mâncărurilor tradiţionale, colindatul cetelor de copii, tineri şi vârstnici, mersul cu steaua în zilele de Crăciun, petrecerile din noaptea dintre ani, până la urăturile din Ajunul Anului Nou şi sorcova din prima zi a anului.

In acest context, în ziua de 18 decembrie 2014, în oraşul Horezu va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Iernii „Colindul Sfânt şi Bun”. Ca în fiecare an, organizatorii, Primăria orașului Horezu, Liceul „Constantin Brâncoveanu”, Clubul Copiilor și Casa de cultură din localitate își propun să reînvie, să păstreze și să transmită obiceiuri străvechi, cântece și colinde nemuritoare, toate închinate marii sărbători, Nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.

 

În cadrul festivalului vor evolua grupurile de colindători de la Liceul Constantin Brâncoveanu” Horezu, Clubul Copiilor Horezu, Școala Generală Romanii de jos, Grupul de colindători al preșcolarilor din satul Ifrimești – Horezu, Școala Generală Stroești, Școala Generală Vaideeni, Școala Generală Oteșani, Școala Generală Costești, Școala Generală Slătioara, Școala Generală Bărbătești, Școala Generală Tomșani și Școala Generală Mateești.

 

Începând cu ora 9.00, grupurile de colindători participante la festival se vor reuni la Liceul “Constantin Brâncoveanu” de unde vor porni în alai prin centrul oraşului, cântând colinde, împreună cu locuitorii și cei ce se află în vizită în localitatea noastră.

 

Tinerii colindători se vor deplasa pe traseul Liceul „Constantin Brâncoveanu” – centrul orașului (la brad) – Casa de Cultură,  pe scena căreia, începând cu ora 10.00, vor interpreta colinde și obiceiuri de iarna în cadrul unui concurs de interpretare, autenticitate și specific local, câștigătorii fiind recompensați cu diplome. Tuturor participanților, primarul orașului Horezu, Ilie Fârtat, le va dăruii pachete cu dulciuri.

 

Festivalul cuprinde și o acțiune caritabilă organizată de Clubul Copiilor Horezu. Copii și salariații de la club, împreună cu alte persoane din oraș, vor împodobi mai mulți brazi de Crăciun, 50% din sumele încasate prin vânzarea la licitație fiind donate Casei de copii Pinochio” din orașul Băbeni.   

 

Ca și în anii precedenți, Primăria Horezu a pregătit peste 1400 de pachete cu dulciuri, fructe și sucuri, acestea urmând a fi distribuite astăzi și mâine de primarul, Ilie Fârtat, tuturor copiilor din grădinițele și școlile din localitate.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe