Ion Cîlea, un om care a iubit judeţul şi a fost aproape de vâlceni

joi, 11 decembrie 2014

 

Chiar dacă în fiecare zi, de luni până duminică, biroul fostului preşedinte se umplea de lume solicitând şi aşteptând o mână de ajutor, totdeauna în zi de joi, numele a zeci de oameni erau scrise pe tabelele de audienţă.

Ion Cîlea îl asculta pe fiecare cu răbdare, îi chema la discuţii pe subalternii care trebuia să urmărească rezolvarea problemelor, a doleanţelor sau plângerilor, cerându-le să-i comunice cum au fost soluţionate. Însă cel mai adesea, de păsurile oamenilor se ocupa direct, el însuşi, având grijă în acelaşi timp să-l informeze pe solicitant sau petiţionar despre caz şi despre demersurile întreprinse.

Acesta a fost Ion Cîlea în relaţiile cu cetăţenii. Iar oamenii, oamenii simpli s-au simţit datori, la rândul lor, să-i scrie preşedintelui şi să-i mulţumească. Din noianul de scrisori am ales doar câteva fragmente.

Pavel Bunescu, comuna Goleşti: „În numele întregii familii, vă mulţumesc pentru intervenţia promptă în repararea drumului de sat ...”. Nicolae Borcan, oraşul Caracal: „Vă rog să primiţi întreaga noastră recunoştinţă pentru modul în care aţi rezolvat problemele complexului medical BFT Călimăneşti unde, împreună cu sute de oameni din ţară, ne îmbunătăţim sănătatea”.

Constantin Bârzăgeanu, primar al comunei Mihăeşti: „Vă mulţumesc, în numele locuitorilor comunei, pentru sprijinul acordat prin finanţarea lucrărilor la drumuri, poduri, grădiniţe etc şi pentru intervenţia rapidă în întreţinerea drumului judeţean care ne străbate comuna”. Carolina Dincă, oraşul Bălceşti: „Rămâneţi în amintirile mele, ale băbuţei Carolina, pentru bunătatea, datoria şi respectul arătate oamenilor simpli. Am luat de la primărie poza dumneavoastră şi o păstrez la loc de cinste, sfânt, lângă iconiţe ... Nu ştiu dacă se mai poate face ceva şi cu ţara asta, nu mai vorbim aceeaşi limbă, nu mai merg toţi pe acelaşi drum, este unul contra celuilalt ...”. Constantin Ilinca, Rm.Vâlcea: „Vă fac cunoscut şi vă mulţumesc din suflet că, la intervenţia dumneavoastră, Casa Judeţeană de Pensii mi-a acordat drepturile băneşti restante”.

Niciodată n-a pregetat Ion Cîlea să bată drumul la Bucureşti, la instituţiile centrale ale statului, ori să intervină, în limitele atribuţiilor, la factorii care puteau să decidă în favoarea vâlcenilor. Rămâne exemplară intervenţia sa la Băncile de unde salariaţii disponibilizaţi de la OLTCHIM au contractat credite sau la conducerea USG – CIECH pentru a se cântări bine desfacerea contractelor de muncă ale unor salariaţi. Răspunsurile primite în aceste cazuri au fost următoarele: Banca Comercială Română şi ING Bank N.V.: „Am luat notă de solicitarea dumneavoastră de a identifica soluţii pentru angajaţii SC OLTCHIM care au contractat şi au în derulare produse tip credit, dar care întâmpină dificultăţi în rambursarea ratelor. Vă anunţăm că vom identifica soluţii adecvate situaţiei acestora în ceea ce priveşte angajamentele de plată a creditelor”. Witold Urbanovski, directorul general al USG Govora – Ciech: „Atmosfera deschisă şi constructivă în discuţiile noastre, realismul în care sunt analizate relaţiile noastre şi potenţiala lor dezvoltare, crează premisele unor abordări noi şi solide în consolidarea economiei locale, cât şi în pregătirea strategiilor pe termen lung”.

Între preocupările cotidiene ale fostului preşedinte Ion Cîlea s-au numărat şi relaţiile apropiate cu fii ai judeţului Vâlcea, cu personalităţi care puteau să întindă o mână de ajutor ori să contribuie la creşterea faimei acestui judeţ. Reţinem din bogata sa corespondenţă: Dr. Nicolae Radu, scriitor, rezident în Franţa, dar cu sufletul rămas legat de satul Cremenari – Galicea: „Plăcut impresionat de întâlnirea noastră şi de amabilitatea dumneavoastră, am avut bucuria şi surpriza să constat că sunteţi un excelent cunoscător al problemelor din judeţul Vâlcea”. Victor Boştinaru, europarlamentar: „Permiteţi-mi să-mi exprim recunoştinţa pentru implicarea dumneavoastră în susţinerea proiectelor mele. Vă asigur de întregul meu sprijin pentru soluţionarea problemelor pe care le aveţi la nivelul judeţului”. Lazăr Comănescu, ambasadorul României în Germania: „Îmi face mare plăcere să vă felicit pentru iniţiativa cu dimensiune direct vâlceană, dar cu relevanţă deosebită din perspectiva relaţiilor româno-germane, prin programul de schimburi culturale pe care l-aţi sprijinit şi susţinut între Teatrul Anton Pann şi Şcoala de teatru Charlottenburg - Berlin”. Ionuţ Budişteanu, fost elev la Liceul de chimie Rm.Vâlcea, (căruia preşedintele Ion Cîlea i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Vâlcea): „Doresc să vă mulţumesc pentru încrederea şi sprijinul acordat pentru a-mi realiza visele ...”

Acesta a fost Ion Cîlea, un om care a iubit judeţul şi a fost aproape de vâlceni ...

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe