Vâlceanul Dan Leasă, care a prejudiciat Marfin Leasing IFN, a fost arestat în lipsă

luni, 24 noiembrie 2014


 

Acesta este acuzat de DNA de constituirea unui grup infracţional, înşelăciune în formă continuată (34 de acte materiale), spălare de bani în formă continuată (358 acte materiale), spălare de bani în formă continuată  (22 acte materiale)
La solicitarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă, în lipsă, pentru 30 de zile a lui Dan Leasă, acuzat de de constituire a unui grup infracţional, înşelăciune în formă continuată (34 de acte materiale), spălare de bani în formă continuată (358 acte materiale), spălare de bani în formă continuată  (22 acte materiale), după ce a prejudiciat Marfin Leasing cu peste 8,5 mil. euro.
Potrivit anchetatorilor, la sfârşitul lunii ianuarie 2008, Dan Leasă, împreună cu Cristina-Otilia Paladie și alte persoane, a constituit un grup  infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune în dauna SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA,  în prezent S.C. MARFIN LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, pentru obţinerea de beneficii financiare, grup care a acţionat coordonat până la sfârşitul lunii iunie 2008.
 În calitate de lider al grupului, Dan Leasă ar fi creat, după cum susţin anchetatorii, prin diverse modalităţi aparenţa existenţei bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, organizând şi coordonând totodată activitatea de broker a SC PRIME GROUP SRL, având drept scop racolarea şi atragerea de firme utilizatoare cărora le-a acordat „consultanţă”, le-a depus documentaţiile şi le-a susţinut cererile  pentru obţinerea de finanţări în sistem leasing în dauna parţii vătămate.
Procurorii anticorupţie notează, în comunicatul remis presei, că acesta a coordonat şi controlat operaţiunile financiare şi a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obţinute prin infracţiuni, organizând formal activitatea de evidenţă contabilă a societăţii PRIME GROUP SRL.
În ceea ce priveşte mecanismul de fraudare, anchetatorii precizează că acesta a constat în încheierea de către firma de leasing a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziţionării a 74 de utilaje de construcţii, cu SC PRIME GROUP SRL, societate comercială coordonată şi condusă de membrii grupului infracţional.
În aceeași perioadă, prin persoane interpuse, inculpatul Dan Leasă a primit în contul unei firme pe care o controla în fapt, suma totală de 30.023.984,90 lei (transferată de către inculpata Paladie Cristina-Otilia din contul SC PRIME GROUP SRL).
Ulterior, cunoscând provenienţa infracţională a acestor sume de bani, în scopul disimulării originii ilicite a sumei respective, inculpatul Dan Leasă a transferat, prin mai multe operaţiuni bancare 29.638.608,92 lei, sumă de bani ce a fost introdusă într-un circuit financiar complex.
Din aceeași sumă totală de bani, tot prin persoane interpuse,  inculpatul Dan Leasă a retras cu titlu de „plăţi diverse” (disimulând adevărata natură a provenienţei sumelor de bani) suma de 202.500 lei în numerar, printr-un număr de 22 de operaţiuni.
Prejudiciul cauzat S.C. MARFIN LEASING IFN (ROMÂNIA) S.A. este în valoare de 31.770.417,71 lei,  echivalentul a 8.515.572,4 euro.
Dan Leasă a mai trimis în judecată pentru fapte similare la data de 08 martie 2013, într-un dosar din care s-a disjuns prezenta cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe