Senatorul Dan Nițu îi îndeamnă pe vâlceni să voteze

miercuri, 12 noiembrie 2014

 

Duminica aceasta, toți românii sunt chemați la urne. Dreptul fundamental de a vota este, în același timp, o responsabilitate a fiecărui cetățean și o contribuție esențială la legitimitatea sistemelor politice. Ziua votului se apropie și, cu această ocazie, senatorul Dan Nițu lansează un apel către toți cetățenii, pe care îi îndeamnă să participe la luarea celei mai importante decizii din viața democratică a României: alegerea președintelui.

„Sunt convins că aproape toți aceia care au votat în primul tur vor veni la urne în 16 noiembrie. Alături de cele peste 9,7 milioane de români prezenți în turul întâi, sunt sigur că vor mai participa cel puțin 1,4 – 1,5 milioane de alegători. Românii sunt conștienți de importanța președintelui, de faptul că persoana care va câștiga această competiție va influența pentru o perioadă lungă de timp discursul politic, relațiile între instituții și poziționarea României în mediul internațional.

În ceea ce îl privește pe candidatul nostru, Klaus Iohannis, sunt foarte încrezător. Este foarte probabil ca prezența la urne să se apropie de 60 %, iar eu mi-aș dori ca aceasta să fie chiar mai mare, pentru că implicarea cât mai multor cetățeni în alegerea liderilor politici este esențială pentru un sistem democratic sănătos, adică legitim și care reflectă cât mai fidel societatea noastră. Creșterea prezenței la urne va fi determinată mai ales de participarea susținătorilor lui Klaus Iohannis. Candidatul nostru se va bucura atât de sprijinul mediului rural, cu o prezență totală de 58-59 %, cât și de participarea susținătorilor din mediul urban, unde prezența mă aștept să fie ceva mai mare, de 60-62 %.

Luând în considerare declarațiile candidaților care nu au intrat în turul doi și care și-au sfătuit votanții să aleagă un candidat sau altul, putem estima că Victor Ponta are cel mult 5,3 milioane de votanți din turul întâi, iar Klaus Iohannis cel puțin 4,3 milioane. Sunt sigur că Iohannis va recupera cu succes această distanță și va obține un rezultat mai bun decât cel al PSD-ului, pentru că social-democrații nu mai au ce și pe cine să mobilizeze. Limitele electoratului lor au fost atinse în primul tur, în timp ce interesul alegătorilor români pentru prezidențiale crește în turul al doilea, iar votanții din diaspora își vor mări considerabil numărul. Cel mai probabil, prezența la urne în secțiile afara țării va crește cu cel puțin 30 %, poate chiar se va dubla.

Cei mai mulți români sunt extrem de nemulțumiți de modul în care arată Partidul Social Democrat, de corupția membrilor săi, de faptul că Guvernul Ponta și-a făcut campanie pe bani publici, de discursul șovin, xenofob și discriminatoriu la care a apelat PSD în această campanie, de relația stricată pe care membrii marcanți ai PSD o au cu justiția. Nemulțumirea noastră, a tuturor, este îndreptățită, iar data de 16 noiembrie va fi momentul schimbării. Votul pe care îl vom da duminică ne va aduce un lider pe care ne putem baza și în care ne punem toată încrederea. De 1 milion de voturi depinde viitorul acestei țări. Duminica aceasta, ne vedem la urne!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe