Păduri fără drumuri forestiere modernizate, în Vâlcea

miercuri, 12 noiembrie 2014

Situaţie paradoxală în judeţul Vâlcea: statul nu face aproape deloc investiţii în drumurile forestiere, în ciuda faptului că nevoia de lemn este din ce în ce mai mare. Conform Radio România Actualități, situaţie paradoxală în judeţul Vâlcea: statul nu face aproape deloc investiţii în drumurile forestiere, în ciuda faptului că, potrivit specialiştilor, nevoia de lemn este din ce în ce mai mare. Deşi judeţul este aproape jumătate acoperit de păduri, doar 10-15 km de drumuri forestiere sunt modernizate în fiecare an. Costuri ridicate şi lemn de calitate încă nevalorificat, acestea sunt doar două dintre consecinţele slabei investiţii din partea statului român în drumurile forestiere.

"Statul la momentul ăsta nu face investiţii, administratorul pădurilor statului face dar face într-un nivel extrem de redus faţă de nevoile de care vorbim, nevoia de lemn este din ce în ce mai mare, să nu uităm că este un material extrem de prietenos şi căutat şi în această situaţie o să ajungem într-un oarecare paradox: avem nevoie de lemn, mai avem încă lemn, dar nu putem să-l exploatăm pentru că dacă îl aducem pe piaţă va fi la un preţ foarte mare", a declarat secretarul general al Asociaţiei Forestierilor din România, Viorel Marinescu.

În aceste condiţii, şansa ca drumurile forestiere să fie reamenajate rămâne la mâna privaţilor, finanţarea din partea Romsilva fiind prea mică, explică directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu.

"Ani de zile nu s-au construit drumuri forestiere în România. Într-adevăr, acum chestiunile moderne pe lucruri de transport economic, cu cantităţi mai mari, de fapt ca să nu mai fie suficient de potrivite pentru a transporta masă lemnoasă au nevoie de modernizări, au nevoie de extinderi. Lucrările de cosntrucţii de drumuri în zonele forestiere sunt scumpe, sunt grele", a spus Gheorghe Mihăilescu.

Aşa se face că în Vâlcea, anual, doar aproximativ 20 km sunt vizaţi de modernizare, şi acest lucru în condiţiile în care 47% din suprafaţa judeţului este reprezentată de pădure.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe