Privatizarea Oltchim bate pasul pe loc. Investitorii nu sunt dispuși să plătească prețul stabilit de evaluator

joi, 2 octombrie 2014

Autorităţile nu şi-au dat acordul pentru reorganizarea Combinatului Oltchim, deşi planul este finalizat de un an de zile.

Costurile pentru desprinderea din combinat a secţiilor viabile, singurele care vor fi privatizate, ajung la un milion de euro, bani pe care compania nu îi are.

Potrivit digi24.ro, administratorii speră ca, până la finele anului, Oltchim să ajungă cu pierderile pe zero. Oltchim ar putea fi vândut cu peste 300 de milioane de euro, preţul stabilit de evaluator, însă până acum niciun investitor nu s-a arătat dispus să plătească aceşti bani.

 

„Oltchim reprezintă un obiectiv pentru Guvern. Dacă nu-l privatizăm nici în 6 iunie vom reuşi altă dată. (...) Să nu-şi închipuie cineva că vom închide această fabrică”, declara în vara aceasta Constantin Niţă într-un forum pe teme energetice.

Ministrul spunea că Oltchim trebuie să nu mai acumuleze pierderi, iar pentru a realiza acest obiectiv trebuie să găsească finanţare pentru a pune în funcţiune una sau două linii de producţie. „Există investitori care vor să ia la pachet Oltchim şi Arpechim (principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim, controlat de OMV Petrom, n.r.). Avem discuţii şi cu OMV Petrom”, spunea Niţă.

Multiplele încercări de vânzare a Oltchim din ultimii ani au eşuat. Cea mai recentă a fost în luna martie, când statul nu a primit nicio ofertă de cumpărare. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim.

Combinatul a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013

În primul trimestru, combinatul a înregistrat o cifră de afaceri de 136,2 milioane lei (30,2 milioane euro), cu 64,7% mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut, când a raportat 82,7 milioane lei, şi pierderi de 56,2 milioane lei (12,5 milioane euro), în scădere cu 34,6% faţă de rezultatul negativ de 86 milioane lei din perioada silimară a anului trecut. Aproape 67% din cifra de afaceri a Oltchim, respectiv 91,1 milioane lei, este generată de activitatea de petrochimie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe