Sinistraţii din Vaideeni, uitaţi în containere: primăria nu are bani să le construiască locuinţe

duminică, 28 septembrie 2014

Familiile sinistrate din comuna Vaideeni şi-ar putea petrece iarna în frig, în containerele în care locuiesc deja de aproape două luni, de când apa le-a luat casele. Autorităţile au primit materiale pentru construcţia a 25 de case, dar nu şi fondurile necesare pentru demararea lucrărilor. Nici localnicii ale caror case au fost partial distruse de viitura nu au primit vreun sprijin financiar, iar oamenii isi repara locuinţele cum pot. Ploile au făcut prăpăd în satul Atârnaţi, comuna Vaideeni, unde peste 200 de locuinţe au fost inundate, iar câteva zeci de case au fost distruse de viitură. La două luni de la potop, imaginea satului rămâne una dezolantă, iar oamenii îşi găsesc cu greu locul printre urmele dezastrului. 25 de familii stau în acest moment în locuinţele modulare puse la dispoziţie de autorităţi. Oamenii sunt mulţumiţi că au primit şi acest sprijin, dar se gândesc cu groază că va veni iarna şi vor îngheţa în containere. “E foarte frig noaptea, mai ales pentru copilaşi. Noi nu avem reşou, ci doar nişte pături mai groase. Nu ştiu ce o să facem la iarnă, pentru că vă daţi seama că cei mici o să îngheţe de frig. Acum, ziua, merg la mama să fac mâncare, dar noaptea trebuie să ne întoarcem la container pentru că nu avem unde dormi. Nu ştiu ce o să ne facem, ne-au zis că ne construiesc case, dar până acum au fost doar promisiuni, nu s-au apucat de lucrări”, se plânge Nicoleta Joiţa, una dintre persoanele căreia apa le-a luat casa.

 

Primăria nu are bani pentru construcţia caselor

 

Primăria Vaideeni a primit în această lună materialele necesare ridicării a 25 de locuinţe sociale pentru sinistraţi, dar Guvernul nu a alocat şi banii necesari demarării lucrărilor, iar autorităţile vâlcene nu-şi permit să plătească o firmă de construcţii. „Sperăm să începem lucrările în cel mai scurt timp, săptămâna viitoare vom finaliza PUZ-ul pentru suprafaţa de teren achiziţionată în scopul construcţiei acestor locuinţe. Avem proiectele pentru locuinţe, dar aşteptăm să găsim sursă de finanţare pentru manoperă. Aceste locuinţe nu pot fi construite decât de firme autorizate. Am solicitat Guvernului suplimentarea fondurilor, noi nu avem banii necesari pentru construcţia acestor locuinţe, ne-ar trebui destul de mulţi bani”, declară primarul Daniel Băluţă. Potrivit primarului din Vaideeni, doar câteva familii s-ar putea muta în casă nouă până la finalul acestui an datorită intervenţiei Arhiepiscopiei Râmnicului, care susţine financiar construcţia a patru locuinţe. Locuinţele ce urmează să fie construite vor fi locuinţe sociale şi vor fi concesionate pe perioadă determinată, cu drept de preemţiune.

 

Sătenii din Atârnaţi, mai săraci ca niciodată

 

Momente dificile trăiesc şi cei ale căror case nu au fost distruse complet de viitură. Cel mai greu le este, însă, localnicilor să uite de clipele de groază prin care au trecut. Daniela Grăuraş îşi aminteşte şi acum momentul când a venit apa mare şi a fugit cu soţul şi cei doi copii la adăpost. Femeia se plânge că nu are prea mulţi bani pentru a-şi repara casa, dar îi mulţumeşte lui Dumnezeu că, spre deosebire de unii dintre vecinii ei, mai are un acoperiş deasupra capului. „Mi-e frică când plouă, că a fost apă peste tot, de jur împrejurul casei noastre. Când vine ploaia, ne luăm copii şi fugim la soacră-mea. Acum îmi reconstruiesc casa, că în iulie mi s-au crăpat pereţii şi tavanul. Nu avem bani, nu ne-a ajutat nimeni, iar, ca să cumpărăm materiale, soţul a muncit prin sat, cu ziua. Acum e plecat la munte, la cules de bureţi, de afine să mai facem rost de bănuţi”, Daniela Grăuraş. Ca Daniela sunt mulţi localnici din Atârnaţi, oameni care trăiesc doar din ajutorul social de 100 de lei de la primărie. Dacă pierderile materiale pot fi uşor contabilizate, pentru durerea din sufletul celor care au pierdut pe cineva drag nu există unitate de măsură. „Băiatul meu era în casă când a venit apa mare, abia l-am scos în drum. Când a văzut că vine viitura i s-a făcut rău. Am chemat salvarea, dar, când l-am dus spital, a murit. Avea 43 de ani. Medicii au zis că a făcut infarct, probabil şi de frica apei. În urma lui a rămas un copilaş de doi ani şi soţia, care nu are loc de muncă. Eu sunt bătrână, am 67 de ani, sunt bolnavă, nu am posibilităţi să-i ajut,şi nu ştiu ce vom face la iarnă”, povesteşte tanti Ana. Supărarea a doborât-o şi pe Reveca Şchiopu, bătrâna de 90 de ani care a dormit o noapte întreagă pe o scândură, sub cerul liber, după ce apa i-a distrus umila locuinţă. Bătrâna a fost înmormântată în urmă cu mai puţin de două săptămâni.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe