Masă rotundă pe tema politicilor culturale, organizată de Mirela Nițu, președinta Fundației „Dumitru Drăghicescu”

joi, 4 septembrie 2014

 

Duminică, 31 august 2014, Muzeul de Artă “Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea a fost gazda a două evenimente desfășurate în cadrul Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca – o masă rotundă pe tema politicilor culturale, precum și vernisajul unei expoziții temporare, cuprinzând opere ale celor zece sculptori invitați la Măciuca.

Printre subiectele abordate în cadrul mesei rotunde, s-au numărat statutul actual al artistului și relația sa cu piața de artă, politicile de achiziție a operelor de artă, diferențele de receptare între mediile urban și rural, problematica descentralizării instituțiilor de stat din domeniul culturii.

“Caracterul multicultural al proiectului ce se desfășoară la Măciuca ne-a dat ideea acestei dezbateri care a abordat o temă aflată mai rar pe agendele administratorilor și ale reprezentanților comunităților noastre. Politicile culturale de la toate nivelurile de guvernare influențează în mod direct activitatea artiștilor și a instituțiilor de cultură, dar și, indirect, însă cu efecte sesizabile imediat, domenii precum educația, industria turismului, piața muncii ori relațiile diplomatice. Am considerat că experiența internațională a artiștilor invitați în Tabăra de la Măciuca este un excelent punct de plecare pentru această discuție, precum și o sursă de inspirație în formularea soluțiilor de susținere a lumii artistice”, a declarat Mirela NIȚU, președinta Fundației „Dumitru Drăghicescu”.

La discuția moderată de Gheorghe DICAN, președinte al UAP Vâlcea, au participat, printre alți invitați, cei zece sculptori participanți la Tabăra Internațională de Sculptură în Piatră Măciuca, președinta Fundației “Dumitru Drăghicescu”, Mirela NIȚU, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Bogdan PISTOL, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Vâlcea, Florin EPURE, directorul Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Claudiu TULUGEA, scriitorul, publicistul și realizatorul indexului independent TUDOR-ART, Dan TUDOR, preotul Petre VEȚELEANU, membri ai UAP Vâlcea și reprezentanți ai mass-media.

Cel de-al doilea eveniment al zilei de 31 august a fost vernisajul unei expoziții temporare care aduce mai aproape de vâlceni creațiile sculptorilor participanți la Tabăra din Măciuca. Până în 10 septembrie, locuitorii orașului Râmnicu Vâlcea sunt invitați să admire operele celor zece sculptori provenind din șase state europene, lăsându-se, astfel, covinși să viziteze comuna Măciuca, unde au ocazia să asiste la realizarea unor sculpturi monumentale în piatră.

Tabăra Internațională de Sculptură în Piatră Măciuca, este un proiect cultural organizat de Fundația “Dumitru Drăghicescu” și Atelierele Enache – Paris, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Măciuca, precum și cu Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Vâlcea. Aflat la prima ediție, proiectul se desfășoară în perioada 25 august – 13 septembrie 2014 și va avea ca rezultat un ansamblu de zece sculpturi monumentale în piatră, realizate de artiștii Sylvie BERRY – Franța, Giovanni CAROSI – Italia, Viorel ENACHE – România - Franța, Nuno FERNANDEZ DA SILVA – Portugalia, Anne LE LOUARN – Franța, Petre Virgiliu MOGOȘANU – România, Susanne PAUCKER – Germania, Witold PYZIK – Polonia, Dumitru RADU – România, Florentin TĂNĂSESCU – România – Franța. Mai multe detalii găsiți la www.facebook.com/tabaramaciuca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe