Cum ŢI SE FURĂ BANII. Clauză abuzivă? Comisionul ascuns din contractele de leasing. Toate firmele din România îl practică

vineri, 9 mai 2014

O întreagă industrie financiară din România abuzează de o practică condamnată recent de Curtea Europeană de Justiţie. Firmele de leasing cer clienţilor să plătească rata exclusiv  în lei, la un curs impus, deşi finanţările sunt acordate în euro.

Comisionul ascuns din contractele de leasing. Toate firmele din România îl practică

Companiile de leasing din România acordă doar teoretic finanţări în euro pentru că, în realitate, ele încasează ratele de la clienţi exclusiv în lei, la un curs impus şi întotdeauna mai dezavantajos decât cele mai bune cotaţii disponibile la casele de schimb valutar. Exact această practică a fost catalogată recent ca abuzivă de către Curtea Europeană de Justiţie în urma unei întrebări puse de o instanţă maghiară.

Singura diferenţă este că, în cazul ungurilor, era vorba despre bănci care au acordat credite în franci elveţieni dar care îşi obligau clienţi să achite ratele în forinţi la un curs impus. Folosindu-se de statutul de Insitutuţii Financiare Nonbancare, firmele de leasing îşi motivează strategia prin faptul că pe teritoriul României nu pot fi încasate facturi decât în lei, nu şi în alte monede.

Este însă o explicaţie care nu poate sta în picioare atât timp cât singurul lucru pe care firmele de leasing ar trebui să îl facă pentru a permite clienţilor să-şi plătească ratele în moneda în care a fost acordată finanţarea este să îşi deschidă un cont în euro la o bancă din România. Ar fi un lucru cu atât mai firesc cu cât majoritatea firmelor de leasing din România sunt arondate unor grupuri bancare iar clienţii achită ratele la respectivele bănci.

Un comision ascuns.“ Ciupeli” de câteva zeci de lei la fiecare rată pentru o maşină din clasa medie

Companiile de leasing nu au însă niciun motiv pentru a a accepta plata în euro a ratelor atât timp cât încasarea acestora la un curs impus le aduce câştiguri suplimentare.

Concret, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, bazate pe datele www.conso.ro, un client care şi-a luat un automobil de 15.000 de euro prin leasing pe cinci ani plăteşte lunar cu până la 30 de lei mai mult decât ar face-o dacă ar avea posibilitatea să achite cu euro cumpăraţi de la o casă de schimb valutar. Raportat la valoarea ratei, rezultă  o sumă suplimentară de până la 2,5% ceea ce constituie echivalentul unui comision de administrare practicat de bănci.

Exemplu de calcul pentru un automobil de 15.000 de euro luat în leasing pe cinci ani cu avans 25%. Cursurile practicate în data de 7 mai 2014 la casele de schimb şi la firmele de leasing. Rata impusă şi rata care ar fi trebuit plătită la cel mai bun curs

Ai cumpărat euro ieftin? Ţi-l „scumpeşte” firma de leasing

Pierderile suferite de clienţi nu vin doar din diferenţa dintre cel mai bun curs de pe piaţă şi cel al firmei de leasing la data facturării, deşi nici acestea nu sunt neglijabile.

Clientul este dezavantajat şi prin faptul că nu poate plăti rata direct cu euro achiziţionaţi din timp, la un curs mai avantajos. Acest dezavantaj este cu atât mai vizibil în criză economică, atunci când leul este foarte expus. De menţionat este şi faptul că peste 95% din volumul contractelor de leasing încheiate în România reprezintă fi­nan­ţări în euro.

09 mai, 00:01 | | ECONOMICA.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe