Jaf într-o pădure din Vâlcea. 80 de hectare de pădure au dispărut

vineri, 21 martie 2014

80 de hectare de pădure au dispărut din nordul judeţului Vâlcea. Inspectorii silvici spun că furtul a fost parafat între Obstea Câinenii Mari, firma care a defrişat şi angajaţii Ocolului Silvic din zonă. Iţele afacerii trebuie descurcate acum de procurori, care au primit nu mai puţin de şase plângeri penale în acest caz.

La sfârşitul lui 2013, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea au luat la pas munţii, pentru a verifica ce şi cum se mai taie din păduri. Au ajuns şi sus în munte, la peste 10 km de orice drum asfaltat, în Obştea Câinenii Mari. Într-un loc ferit de priviri indiscrete, unde au descoperit jaful. 80 de hectare de pădure erau rase de pe faţa pământului.

Şi au început să curgă plângerile penale. Pentru inspectorii silvici, lucrurile erau mai mult decât clare. Un astfel de furt se face cu ştiinţa tuturor.

„O spun cu toată răspunderea. Acolo e clar, a fost o înţelegere între proprietar, structura silvică, care administra, şi cei care trebuiau să exploateze masa lemnoasă”, a spus Gheorghe Dinucă, inspector şef adjunct ITRSV Vâlcea.

În acte, Obştea Câinenii Mari avea dreptul să exploateze 5.000 de metri cubi de lemn pe an. În realitate însă, firma cu care obştea a avut contract a scos mai bine de 35.000 de metri cubi de masă lemnoasă din pădure. Când a început scandalul, conducerea obştei s-a retras. Noul preşedinte nu a făcut decât să constate jaful.

Ocolulul silvic din zonă, care trebuia să protejeze pădurea, s-a desfiinţat de curând. Primarul localităţii nu s-a implicat pentru că nu vrea război.

Din cele şase plângeri penale depuse de inspectorii silvici, câteva sunt deja în faza de cercetare. Vâlcea este unul dintre judeţele fruntaşe la capitolul infracţiuni la regimul silvic.

„Până în prezent, vă pot spune că am primit de la Parchet spre soluţionare patru dosare penale. Colegii mei vor efectua cercetări şi vor stabili dacă se confirmă sau nu aceste fapte. Până în prezent, de la începutul anului avem înregistrate aproximativ 60 de delicte silvice”, a precizat Alina Teodorescu, purtător de cuvânt IPJ Vâlcea.

Lemnul care a dispărut de pe dealurile din zona Câinenii Mari valorează pe piaţă aproximativ 7.000.000 de lei. În această primăvară, obştea vrea să replanteze 20 din cele 80 de hectare defrişate.

Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe