Maria Voinea, traderul de la Harinvest Râmnicu Vâlcea, reţinută de DIICOT pentru prejudicierea a 48 de persoane

marți, 11 martie 2014

Traderul Maria Voinea, care ar fi re­alizat tran­zac­ţiile neautorizate cu ac­ţiu­ni­le din conturile clienţilor Harin­vest, a fost reţinută de procurorii DIICOT Vâlcea.

Potrivit Direcţiei de Investigare a In­fracţiunilor de Cri­mi­nalitate Organi­za­tă şi Terorism (DIICOT), incul­pa­ta V. M., în calitate de agent de servicii de investiţii financiare, şi-ar fi însuşit şi folosit în interesul său, încercând să acopere pagubele create de ea însăşi altor clienţi, bunurile aparţinând unui număr de 48 de persoane vătămate pe care le gestiona şi administra, potrivit unui raport DIICOT citat de Mediafax.

Totodată, există suspiciunea că la 22 august 2013, aceeaşi V. M., fără să aibă dreptul de a desfăşura ser­vicii de inves­ti­ţii financiare pentru persoana vătă­ma­tă M. A, ce deţinea un milion de acţiuni cu simbol FP, ar fi sustras de la Depo­zi­tarul Central bunurile mobile res­pec­ti­ve, cauzând un prejudiciu de 840.000 lei.

„Se reţine totodată că în perioada 19.09.2013 - 23.10.2013 inculpata V.M, spri­­jinită de suspectul D.D, angajat al uni­tăţii bancare, a procedat la efectuarea, cu intenţie, de tranzacţii care au lansat sem­nale false pe piaţă, determinând creş­terea artificială a preţului unor acţiuni, în raport cu valoarea lor reală, cu scopul de a obţine rapid lichidităţi. În acelaşi con­text, inculpata a derulat tranzacţiile ce con­sti­tuiau paşii care conduceau la manipu­larea pieţei utilizând procedee fictive“, mai susţine DIICOT.

Cazul investitorilor păgubiţi de la firma de brokeraj Harinvest a intrat în atenţie anul trecut, când aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri. Ulterior ASF a efectuat un control şi a depistat mai multe nereguli pentru care mai multe persoane au fost amendate cu suma totală de 618.500 de lei. ASF a obligat totodată acţionarii Harinvest să lichideze societatea sau să-i modifice obiectul de activitate după ce a suspendat în prealabil activitatea acesteia. În scandal mai sunt implicate şi BCR şi societatea  de brokeraj Broker Cluj, care au acţionat ca contraparte în cadrul tranzacţiilor cu produse structurate intermediate de Harinvest.

De asemenea, spun anchetatorii, V. M. este suspectată că a falsificat notificări către Depozitarul Central în sensul că, participând la tranzacţiile speciale (sell out), a atestat în formularele de raportare fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în existenţa acordurilor clienţilor pentru efectuarea procedurilor respective.

În acest dosar, procurorii DIICOT Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Serviciului de Combaterea a Criminalităţii Organizate Vâlcea, au făcut 10 percheziţii domiciliare.

Conform Poliţiei Române, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat 24 de hard-disk-uri, şase laptopuri, 13 stick-uri, 101 CD-uri, 61.590 de euro, 1.455 de dolari şi 27.500 de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe