Premieră la Vâlcea: "Bursa locurilor de muncă verzi"

luni, 3 martie 2014

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea va organiza în dată de 21 martie, în premieră, o Bursă a locurilor de muncă verzi. Potrivit unui comunicat al AJOFM Vâlcea, evenimentul va avea loc la Centrul Regional pentru Formarea Profesională a Adulţilor Rm Vâlcea, începând cu ora 9.00.

“Locurile de muncă verzi” este un concept definit că activităţile sau serviciile care contribuie la conservarea sau refacerea mediului înconjurător. Putem include în această definiţie şi locurile de muncă ce contribuie la reducerea consumului de energie sau cele care contribuie la decarbonificarea economiei şi la minimizarea cantităţii de deşeuri şi a poluării. Acest concept reprezintă o direcţie nouă în cadrul politicilor de ocupare din cadrul Uniunii Europene, în contextul creşterii ponderii activităţilor economice din zona ecologiei, a dezvoltării durabile şi de reducere a poluării.

Între locurile de muncă verzi se pot aminti şi cele care contribuie la asigurarea unei hrăniri ecologice a populaţiei, necesitate din ce în ce mai evidenţă, din cauza pătrunderii pe piaţă internă a produselor puternic afectate de conservanţi, coloranţi şi alte substanţe chimice cu efect nociv asupra sănătăţii populaţiei. Astfel, o posibilă înfiinţare de ferme ecologice de tip legumicol, pomicol, viticol sau zootehnic trebuie stimulată prin disponibilităţile deţinute actualmente de structurile AJOFM.

Locurile de muncă verzi pot fi generate prin implicarea administraţiilor publice locale şi naţionale, a firmelor interesate şi a persoanelor care doresc să-şi găsească un astfel de job. În contextul de mai sus, iniţierea şi realizarea de proiecte de parteneriat public-privat pentru lucrări publice în diverse sectoare de activitate, cu finanţări private, pot genera “locuri de muncă verzi”.

Contractele de parteneriat pot viza execuţia de lucrări, furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii de interes public general.
Statul are un rol important în organizarea sau sprijinirea formării resurselor umane pentru locurile de muncă verzi şi în stimularea înfiinţării de “locuri de muncă verzi”. La nivel naţional există un proiect cu fonduri europene referitoar la aceste locuri de muncă, respectiv Proiectul Green Jobs, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Acesta îşi propune să contribuie la crearea sistemului de indentificare şi înregistrare a locurilor de muncă verzi în România.

De asemenea, Green Jobs are că obiectiv identificarea instrumentelor necesare pentru stimularea înfiinţării unor astfel de locuri de muncă, pentru creşterea capacităţii serviciilor publice de ocupare de a anticipa şi gestiona schimbările de pe piaţă muncii, în acord cu cerinţele Comisiei Europene.
Bursă de la Rm.Vâlcea este un demers iniţiat, în premieră, de AJOFM Vâlcea pentru a fi în acord cu tendinţele europene în domeniul ocupării forţei de muncă şi în contextul modernizării serviciului public de ocupare din România.(gds.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe