Râmnicenii nu mai au unde să-şi îngroape morţii: în cimitire mai sunt doar 14 locuri de veci

duminică, 9 februarie 2014

 

 

Unul dintre cimitirele administrate de primărie a fost deja închis, iar în celălalt mai sunt doar 14 locuri de veci în condiţiile în care oraşul are 90.000 de locuitori. În cimitirul „Cetăţuia” din Râmnicu Vâlcea nu mai sunt locuri de veci de câteva luni. Aici sunt înghesuite aproape 5.000 de morminte iar, în ultimii ani, administratorul a fost nevoit să înfunde unele căi de acces doar pentru a mai face rost de câţiva metri de teren. „Cimitirul este închis, în acest moment nu mai avem locuri de veci. Aici sunt 4.900 de morminte şi singura soluţie pentru rezolvarea problemei ar fi extinderea ori amenajarea unui alt cimitir. E destul de greu să facem extindere pentru că nu prea mai avem unde, iar proprietarii terenurilor cer foarte mulţi bani”, spune Ioana Căpăţână, administratorul cimitirului din nordul oraşului.

 

Arhiepiscopia Râmnicului nu are teren

 

Reprezentanţii Bisericii spun că nu au cum să ajute autorităţile întrucât Arhiepiscopia Râmnicului nu are cimitir propriu şi nici teren disponibil. Aşa se face că, de când există această criză a locurilor de veci, preoţii din oraş sunt nevoiţi să oficieze slujbe de înmormântare în cimitire din localităţi limitrofe, acolo unde râmnicenii mai câte o palmă de pământ. „Problema cimitirelor este una veche dar, pe zi ce trece, ea se acutizează, iar Arhiepiscopia nu are un cimitir propriu. Eu, care sunt preot la o parohie din Râmnic, am avut şase sau şapte decedaţi care au fost înmormântaţi în cimitire din afara oraşului, pe la Bleici, Budeşti sau Copăcelu ”, spune preotul Ion Predescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cei de la Arhiepiscopie susţin că singurul loc unde ar mai putea fi îngropaţi morţii din Râmnic aparţine Parohiei Râureni.

 

Primăria ar vrea un cimitir de 650.000 de euro lângă fabrica de pâine

 

În urmă cu doi ani, fostul primar îşi dorea să amenajeze un cimitir lângă groapa de gunoi a oraşului, la cinci kilometri distanţă de centrul Râmnicului. Pentru că foarte multă lumea s-a opus, inclusiv actuala conducere a primăriei, soluţia nu a mai fost pusă în aplicare. În 2013, s-a mers pe ideea amenajării unui cimitir aproape de lacul de agrement din cartierul Ostroveni, într-o zonă unde s-a construit foarte mult în ultimul timp. Şi această idee a fost abandonată, iar edilul-şef vorbeşte acum despre o posibilă investiţie de 2,8 milioane de lei, respectiv 650.000 de euro, lângă fabrica de pâine Boromir. „Avem studii de fezabilitate pentru terenul de lângă Boromir şi cel de lângă biserica din Râureni. Peste tot, sunt făcute şi evaluările terenurilor, studiile de prefezabilitate. Avem pregătite toate documentele. Trebuie doar să ne hotărâm care va fi locul de amplasare al noului cimitir. Varianta pentru cimitirul de lângă Boromir este de 28 miliarde lei vechi. Pentru celelalte sunt alte sume, mai mici”, declară Emilian Frâncu, primarul din Râmnicu Vâlcea. Alesul local mai ia în calcul şi extinderea cimitirului din nordul oraşului dar, deocamdată, nu s-a ajuns la o înţelegere cu proprietarul unui teren din zonă. Pe de altă parte, o investiţie de 650.000 de euro pentru un cimitir nou este aspru criticată de unii dintre consilierii locali care au cerut reducerea sumei cu 50% întrucât primăria nu are un buget prea generos în acest an. Râmnicenii cu dare de mână îşi pot cumpără un loc de veci în cimitirele private. Investiţia e destul de costisitoare şi depăşeşte 2.000 de euro.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe