Filmul iesirii vâlceanului din Păușești, Daniel Chițoiu, din Guvern: Cum a reușit Antonescu să scape de... calul troian

vineri, 7 februarie 2014

Crin Antonescu a fortat demisia lui Daniel Chitoiu

Crin Antonescu a reusit, joi, sa-l inlature pe Daniel Chitoiu din functia de vicepremier si ministru al Finantelor din guvernul Ponta. Inca din septembrie 2013 Chitoiu a starnit nemultumirea lui Crin Antonescu si a fidelilor acestuia la scoala de vara a PNL, fiindu-i ceruta demisia pentru prima oara. Chitoiu, propulsat la varful PNL gratie relatiilor apropiate cu nasul Dan Radu Rusanu, a fost acuzat in repetate randuri in interiorul PNL ca promoveaza mai degraba ideile PSD si il sustine pe Victor Ponta, decat interesele PNL in Guvern. In sedinta Delegatiei Permanente a PNL de vineri sunt asteptate nominalizarile pentru portofoliile ramase vacante din Guvern, adica Internele si Finantele, plus eventuale alte schimbari de ministri.

  • Nu este exclusa o noua discutie interna pe tema ruperii din USL, chiar daca sansele unei astfel de miscari bruste sunt mici. Totusi, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a recunoscut miercuri la TVR ca in partid exista un curent de opinie favorabil ruperii de PSD. Informatia vine pe fondul tensiunilor acumulate in USL dupa cateva scandaluri majore: martea neagra (10 decembrie, cand PNL s-a dezis de votul pentru mutilarea Codului Penal), accidentul aviatic (cand raspunderea a fost pasata intre ministere) si acordul cu FMI (Chitoiu a promovat masura injumatatirii ratelor pentru datornicii cu venituri mici, masura de stanga in opinia unor lideri liberali).

Dupa inlaturarea lui Radu Stroe (demisie de onoare in urma declaratiilor cinice de dupa accidentul aviatic din Apuseni), suspectat la randul sau ca fraternizeaza cu PSD, Crin Antonescu a reusit sa-l traga pe linie moarta si pe Daniel Chitoiu.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu ar putea prelua ministerul Finantelor si functia de vicepremier in locul lui Chitoiu. Totodata, locul lui Nicolaescu la Sanatate ar putea fi preluat de Cristian Busoi, seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

O alta decizie pe care liberalii trebuie sa o ia este nominalizarea petru portofoliul ramas vacant in urma demisiei lui Radu Stroe. Potrivit surselor Hotnews.ro, Sorin Frunzaverde (seful Consiliului Judetean Caras-Severin, venit din PDL in 2012) ar fi sustinut de catre Crin Antonescu pentru acest portofoliu. Frunzaverde ar fi acceptat nominalizarea cu o singura conditie: ramanerea PNL la guvernare cel putin trei luni de acum inainte.

Joi seara au aparut informatii pe surse ca premierul Victor Ponta ar refuza numirea lui Frunzaverde la Interne si ar vrea o rocada de ministere cu PNL intre portofoliile Interne - Aparare, dar informatiile nu au fost confirmate oficial.

De asemenea, pe lista remaniabililor PNL ar putea intra si Mariana Campeanu de la ministerul Muncii, post pe care si-l doreste purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora. Totusi, sansele pentru o astfel de miscare par scazute, dat fiind ca Mariana Campeanu nu a facut gafe majore in mandatul sau.

Filmul demisiei fortate a lui Daniel Chitoiu de joi, 6 februarie:

ora 11:00

  • Pretextul perfect pentru inlocuirea lui Daniel Chitoiu din Guvern - Liderii USL  se contrazic pe tema reesalonarii creditelor. Presedintele PNL, Crin Antonescu, dar si prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, au declarat ca masura privind reesalonarea creditelor la banci nu a fost discutata in USL. Cei doi liberali au fost insa contrazisi de premierul Ponta.

ora 11:50

  • Victor Ponta: "Masura privind reesalonarea creditelor a fost discutata in USL duminica seara, dupa sedinta CSAT" (Mediafax).
  • Crin Antonescu a declarat joi pentru Gandul ca "nu s-a discutat nici in USL, nici in intalnirea PNL cu FMI" desprea aceasta facilitate. De altfel, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seara la TVR ca masura Guvernului privind reesalonarea creditelor la banci nu a fost discutata si agreata in PNL, mentionand ca in opinia sa nu este o masura liberala si va solicita clarificari la Delegatia Permanenta a partidului. De precizat ca ministerul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, marti, ca masura propusa de Guvern in privinta ratelor la banci este initiata de ministerul pe care il conduce si a fost discutata cu BNR, fiind motivata de necesitatea de a creste consumul si de a limita reducerea de profit a bancilor, potrivit Mediafax. "Este o masura discutata intre Ministerul de Finante si Banca Nationala pentru ca ne trebuie o masura de stimulare a consumului intern, stim foarte bine ca si anul trecut cererea interna a fost la un nivel scazut si a trebuit sa gasim o solutie de stimulare a consumului intern.

ora 12:00

  • Crin Antonescu soseste insotit de Eduard Hellvig in biroul sau de la Senat.

ora 13:10

ora 14:18

ora 15:42

ora 15:45

  • Premierul Victor Ponta si Crin Antonescu refuza sa dea amanunte legatae de discutia avuta.
  • Victor Ponta: "Pana maine la sedinta PNL eu unul nu fac niciun fel de comentariu, nici live, nici pe surse. Maine dupa sedinta PNL va voi spune punctul meu de vedere, pana atunci nu fac comentarii."
  • Crin Antonescu: "Vad o agitatie jurnalistica fara precedent pe care pot sa o inteleg pana la urma. In PNL nu e niciun fel de batalie, nu e niciun fel de agitatie, de conflict. Avem o Delegatie Permanenta maine in care se vor discuta foarte multe lucruri, de la activitatea ministrilor, a Guvernului, pana la obiective. (...) Daca vor fi schimbari, premierul va fi pus la curent. Cum v-a spus si domnul Ponta, am convenit sa nu discutam acum despre ce se va intampla maine."

ora 16:20

  • Liderii PNL se intalnesc la sediul partidului intr-o sedinta informala. Antonescu cere votul pentru inlocuirea lui Chitoiu.

ora 18:33

ora 18:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe