Cristian Buican a umilit Televiziunea VTV

duminică, 2 februarie 2014

Integritatea jurnalistică este o „pasăre“ din ce în ce mai rară în prea „nenorocita“ presă din provincie. O presă ca un colos cu picioare de lut ce de-abia își mai trage răsuflarea, prin bunăvoința perversă a oamenilor de afaceri locali și, de ce să nu recunoaștem, a politicienilor avizi de imagine. Un jurnalist de provincie trebuie să aibă talentul unui balerin care merge pe o sârmă la o înălțime de o sută de metri, fără plasă de siguranță sub el. Orice pas greșit, orice ezitare, orice tremur, emoție îl poate scoate pe ziarist din scenă. Îl poate distruge. Un scriitor la ziar din Vâlcea trebuie să fie foarte talentat pentru a surprinde o metaforă care să-l înțepe pe un afacerist necinstit sau un politician corupt. Să îmbrace faptele în cuvinte care să nu-l doară pe personaj, eventual să nu-și dea nimeni seama că este vorba despre X sau Y, doar să trăiască ziaristul cu impresia și minima satisfacție că a scris un adevăr bâlbâit. Cam aici s-a ajuns. Cam așa „joacă“, mimează, presa foarte mulți colegi din presa vâlceană. Altfel riscă să fie dați în judecată, să fie concediați de la ziar, editorilor - să li se taie resursele financiare.

E greu să fii cinstit cu tine însăți, să fii demn ca ziarist, să nu recurgi la compromisuri.

În presa din provincie dacă îndrăznești să deranjezi mai mult de doi, trei afaceriști potenți sau politicieni puternici te-ai ras, băieții se coalizează și te-au tras pe linie moartă. Îți taie sursele de finanțare, prin presiuni și amenințări, și ajungi muritor de foame. Rapid! Aceasta este realitatea! Așa au ajuns foarte mulți ziariști vâlceni să se reprofileze, să-și aleagă alte joburi mai puțin solicitante, mai puțin stresante și mai bine plătite. Și, totuși, la ce mai e bună democrația dacă ziariștii, fie ei și de provincie, nu pot, nu au voie, nu li se permite să scrie măcar din când în când mici adevăruri?! E trist ce se întâmplă, dar speranța moare ultima, atâta timp cât mai suntem câțiva jurnaliști în această nenorocită presă de provincie care ne asumăm riscul de a spune adevărul cu orice preț!

Să-mi fie scuzată această lungă introducere, mai lungă chiar decât conținutul de facto al editorialului. Poate pare ciudat, dar această intrare în temă mi-a fost sugerată de un eveniment aniversar: Gala Premiilor VTV, care s-a desfășurat vineri seara, cu mult tam-tam, la Cinematograful „Geo Saizescu“ (fost Flacăra) din Ostroveni. Colegii de la Televiziunea VTV au sărbătorit șase ani de emisie, alături de personalități vâlcene din mai multe domenii de activitate. Au fost premiați politicieni, dar și jurnaliști. Momentul șocant al serii pentru mai toți participanții la eveniment a fost anunțul că „Politicianul anului 2013“ a fost desemnat deputatul liberal Cristian Buican. Cum?! Da, exact așa cum citiți: Buican – politicianul anului! Poate schiorul anului, vânătorul anului! Să fim serioși, pe Buican l-a durut în 2013 fix în cot de problemele județului. Și nici acolo!

Sunt unul dintre ziariștii vâlceni care urmărește toate evenimentele politice, sociale, culturale, administrative, economice din județul Vâlcea. Ceea ce vreau să subliniez este că ar fi trebuit să cunosc meritele în baza cărora a fost nominalizat și declarat câștigător al respectivei secțiuni – Cristian Buican. Iertați-mă, dar liderul liberalilor vâlceni s-a remarcat în 2013 doar cu câteva declarații sforăitoare și demagogice despre Autostrada Sibiu – Pitești și în rest nimic, liniște pe toată linia. A, ba da, Buican s-a mai remarcat prin dorința bolnavă (de „cașcaval“!) prin care dorește să-și impună marionetele în funcții cheie la APAVIL, miza fiind zecile de milioane de euro, venite de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea rețelelor de apă.

Și am să închei cu o mică poveste sută la sută reală: la începutul săptămânii trecute am fost sunat de Liviu Popescu, directorul Televiziunii VTV, care mi-a spus că a fost înjurat „ca la ușa cortului“ de deputatul Cristian Buican. Directorul VTV era foarte emoționat și revoltat. M-a rugat să scriu câteva rânduri pe această temă. Le-am scris. Mi-a mai spus că Buican l-a amenințat că îl dă în judecată. Și cum mama naibii, la nici trei zile, Televiziunea VTV îl premiază pe cel mai slab politician vâlcean, Cristian Buican??? Unde este, domnilor, integritatea jurnalistică, vă este teamă de procese? Atunci lăsați-vă de presă!!!

Jurnaliștii de la VTV trăiesc pe altă lume, într-una paralelă, dacă au putut emite o asemenea inepție! Chiar și găinile de la Laloșu știu că politicianul cel mai activ, onest, cu bun simț și care s-a zbătut în anul 2013 zi de zi pentru ca județul Vâlcea să nu intre în falimente este președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea! Corect era ca VTV să-i dea Cezarului ce e al Cezarului și lui Buican...

Tiberiu Pîrnău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe