Elevi de 16 ani, mari consumatori de droguri

joi, 23 ianuarie 2014

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc la Piteşti, în Sala de Şedinţe a Instituţiei Prefectului Argeş, prezentarea Raportului de activitate 2013 la nivelul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Piteşti (CRPECA Piteşti).

La acest eveniment au participat directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, chestor de poliţie Sorin Oprea, şeful CRPECA Piteşti, comisar-şef Constantin Durleci, specialişti din cele două Centre (Argeş şi Vâlcea), componente ale CRPECA Piteşti, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere din judeţul Argeş (Prefectura, Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Penitenciarul Colibaşi, ATOP, Inspectul de Jandarmi, Inspectoratul Şcolar, organizaţii neguvernamentale).

Şeful CRPECA Piteşti a prezentat Raportul de activitate a CPECA Vâlcea şi CPECA Argeş, urmat de discuţii şi aprecieri ale participanţilor referitoare la colaborarea cu Agenţia Naţională Antidrog în anul 2013.

De asemenea, directorul ANA a prezentat evoluţia fenomenului drogurilor în România şi noua abordare a problematicii antidrog, care se va axa pe obiectivele Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020, cu urmărirea atentă a executarii activităţilor din Planul de acţiune. Acestea vor fi subsumate acţiunilor specifice, vizând cei doi piloni, şi anume reducerea cererii şi ofertei de droguri.

În cursul anului 2013, activitatea Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea s-a desfăşurat pe următoarele domenii: Prevenirea consumului de droguri, Asistenţă medicală, psihologică şi socială, reducerea riscurilor şi reinserţie socială şi Cooperarea cu autorităţile locale şi societatea civilă.

Activităţile de prevenire a consumului de droguri au vizat cele trei arii: şcoală, familie, comunitate. Referitor la prevenirea în şcoală, au fost implementate un număr de 6 proiecte naţionale (ex: Concursul naţional „Mesajul meu antidrog - ediţia a X-a” la care s-au înscris în concurs 35 de elevi din 10 unităţi şcolare vâlcene, care au acoperit secţiunile: pagină web (liceu), film de scurt metraj, fotografie digitală, spot (liceu) pe tema noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive, eseu literar, pictură – desen. Pentru faza naţională au fost selectate să participe un număr de 7 lucrări. La faza naţională a concursului, elevii de la Şcoala nr. 5 din Rm. Vâlcea au obţinut locul II la secţiunea pagină web – gimnaziu.) şi 5 proiecte locale (ex: „Învaţă să alegi”, desfăşurat pe perioada anului şcolar 2012 – 2013, în parteneriat cu Liceul Sanitar „Antim Ivireanu” Rm.Vâlcea, I.P.J.Vâlcea, I.J.J.Vâlcea şi D.S.P.Vâlcea. Grupul ţintă a fost reprezentat de 500 elevii de gimnaziu şi liceu (clasele VI - XII), precum şi 40 cadre didactice; „Corpul tău, sănătatea ta”, desfăşurat în perioada octombrie – noiembrie 2013, în parteneriat cu C.N.„Mircea cel Bătrân” Rm.Vâlcea, unde grupul ţintă l-au reprezentat 700 de elevi de gimnaziu şi liceu).

Lunar C.P.E.C.A.Vâlcea monitorizează fenomenul şi evidenţa infracţionalităţii la regimul drogurilor, prin colectarea lunară a informaţiilor de la D.I.I.C.O.T. Vâlcea. Astfel, în cursul anului 2013 au fost înregistrate 18 cauze penale soluţionate, în cadrul cărora au fost cercetate 34 de persoane.

În ceea ce priveşte relaţia cu mass media, au fost întocmite şi transmise 6 comunicate de presă, activitatea Agenţiei Naţionale Antidrog şi a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea fiind reflectată în mass media locală printr-un număr de 103 apariţii în presa scrisă şi 19 emisiuni la televiziunile locale.

De asemenea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog a accentuat rolul Agenţiei de coordonare şi monitorizare a fenomenului drogurilor la nivel local şi naţional şi a prezentat tendinţele la nivel naţional: conform studiului ESPAD 2011 referitor la elevii de 16 ani, prevalenţa consumului oricărui tip de drog de-a lungul vieţii este de 10%, a crescut prevalenţa bolilor infecţioase asociate consumului de droguri (HIV, hepatite virale), a scăzut vârsta de debut a consumului la 11 ani, s-a schimbat modul de consum de la drogurile clasice - heroină la noile substanţe cu proprietăţi psihoactive (“etnobotanice”).

În continuare, vor fi stabilite următoarele obiective:

  • dezvoltarea monitorizării prin studii sociologice,
  • evaluarea componentelor structurale instituţionale în vederea adaptării la problematică,
  • armonizarea legislativă cu dinamica fenomenului,
  • aplicarea unitară a standardelor de prevenire şi asistenţă de către instituţiile publice şi organizaţile societăţii civile,
  • dezvoltarea şi susţinerea serviciilor de reducere a riscurilor de infectare cu boli transmisibile asociate consumului de droguri.

Şeful ANA a afirmat că: “Echipa reprezintă elementul de bază în lupta cu drogurile. Este vorba atât despre echipa terapeutică din fiecare Centru al Agenţiei, dar şi despre colaborarea strânsă între instituţiile cu atribuţii în reducerea cererii şi a ofertei de droguri.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe