Scrisoarea unui politician corupt către presă. (Document istoric reprodus integral)

luni, 6 ianuarie 2014

Niciodată în istoria României n-au stat la pușcărie boierii, au stat doar oamenii de rând.

Acum, pentru prima oară, a venit și rândul lor: miniștri, parlamentari, președinți de consilii județene, primari, moguli de presă, afaceriști de cumetrie au intrat sau se pregătesc să intre după gratii.

Repet, este un fenomen unic în istoria acestei țări ca oameni puternici, fără grija zilei de mâine, indivizi cu secretară și mașina la scară să ajungă deținuți de drept comun.

Este foarte interesant de urmărit reacția lor, a boierilor penali.

Toți se fac că plouă și afirmă că sunt nevinovați.

Toți rămân în funcție sau măcar în spațiul public până vine duba să-i ia de acasă.

Toți afirmă că sunt persecutați politic.

Cel mai vehement dintre penali este primarul municipiului Rm. Vâlcea Emilian Frâncu. Condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare și reîntors în scaunul Primăriei până la sentința finală, acest Frâncu depășește toate limitele tupeului. El folosește biroul de presă al instituției pentru a spune că e nevinovat, că instanța a comis o greșeală, că îi iartă pe cei care consideră că un condamnat nu mai poate sta într-o funcție publică.

Zilele acestea, penalul de la Primărie a trimis presei din Vâlcea o scrisoare absolut incredibilă. În primul moment, am refuzat să o citesc și am trimis-o expeditorului. După cum se poate însă observa în fotografie, mailul cu scrisoarea mi-a invadat căsuța poștală, fiind retrimis iarăși și iarăși. În cele din urmă, am downloadat și am citit scrisoarea.

Trebuie neapărat să o citiți și dumneavoastră, oameni buni, fiindcă acest document va intra, peste ani, în cartea de istorie. Urmăriți pasajele subliniate de mine, în care primarul penal atinge toate culmile ipocriziei.

Nu aveam cum să nu public scrisoarea și sunt sigur că va face înconjurul țării. Penalul vâlcean, condamnat pentru luare de mită, se dă lovit, pozează în victimă, se laudă că va schimba mentalități, își iartă adversarii într-un delir de persecuție demn de manualele de specialitate.

Mă opresc aici cu comentariile și vă las să savurați cel mai penibil text semnat de cel mai jalnic condamnat penal. Asta e Țara Românească, țara unde șpăgarii îi ceartă pe oamenii cinstiți.

Iată textul pe care îl supunem judecății opiniei publice.


 

Către toţi jurnaliştii vâlceni

 

Dragii mei,

 

Vă scriu la început de An Nou 2014 cu speranţă. Vă scriu, mai ales, pentru ca să vă doresc să fiţi fericiţi, sănătoşi alături de cei dragi vouă şi să vă împliniţi idealurile.

 

Nici nu ştiţi cât m-am frământat în această perioadă de sărbători să iert şi să-i înţeleg pe toţi cei care m-au atacat cu multă înverşunare în ultimele luni, m-au rănit sufleteşte fără să ştiu de ce… şi asta numai pentru că mi-am vazut de drumul meu şi am încercat să construiesc ceva, să las lucruri bune în urma mea, un ceva pe care eu îl doresc valoros pentru întreaga comunitate din Râmnicu Vâlcea.

 

M-am străduit să îmi fac datoria de primar cât am putut mai bine, am depus efort susţinut, neaşteptând altceva decât un strop de recunoaştere, respect şi poate puţină prietenie şi apropiere din partea celorlalţi… Dar să ştiţi ceva: această recunoaştere a venit! De la sute şi sute de oameni simpli, pe stradă, la piaţă, în magazine, pe şantiere, pe reţelele de socializare sau chiar prin răspunsurile primite în sondajele de opinie facute până acum (în octombrie şi decembrie).

 

De la unii dintre voi, e adevărat, cu cât aveam mai multă nevoie de prietenie şi de înţelegere, cu atât am fost respins mai tare…

 

Am trecut, cu stoicism peste asta, iar acum încerc să mă implic şi mai mult în viaţa cetăţii, să învăţ ce este de învăţat din evenimentele prin care am trecut, să cercetez natura umană, să devin mai puternic şi mai bun după toate acestea şi să încerc să fac cât mai mult bine în jurul meu. Mi-am dat seama că pot trăi şi fără aprecierea, respectul, stima unor oameni cu care am dat mâna, pe care i-am premiat, cu care am fost prieten, cu care mă cunosc de-o viaţă de om şi care acum mă contestă cu violenţă, fară niciun demers din partea lor spre dialog, toleranţă, înţelegere sau sprijin.

 

Am însă o mare datorie faţă de cetăţenii Râmnicului care m-au ales! Am o mare datorie, pe care mi-o asum, faţă de toţi aceia care sunt acum în jurul meu şi care au mizat  pe mine, care au înţeles că eu vreau să transform ceea ce putea părea o înfrângere personală, de-o clipă, dar nevinovată, într-un mare efort creator şi de schimbare a mentalitaţii unei comunităţi.

 

Vă spun încă o dată: La Mulţi Ani! şi vă chem să lucrăm, în Noul An, aşa cum înţelegem fiecare, pentru toţi oamenii din frumoasa noastră comunitate! Poate sub semnul toleranţei şi înţelegerii reciproce, sub semnul adevărului şi deschiderii spre dialog.

 

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea

ing. Emilian Frâncu

• Sursa: Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Scrisoarea unui politician corupt către presă. (Document istoric reprodus integral)”

  1. Aberatiimarca Francu! Cat de penibil este! Are o singura dreptate, exista prosti care chiar il pupa in fund ca pe sfintele moaste, dar uita ca acei prichindei nu sunt MAJORITATEA! Ne faci de ras Francule!!!! Mai fa inca odata sondajele alea, dar fa-le pe cetateni nu pe pupincuristii tai! Sa speram ca ICCJ isi va face treaba! Rusine sa iti fie! Ramnicul este o mizerie si tu te lauzi ca faci ceva????

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe