Protest în faţa Guvernului faţă de modificările din Codul penal. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene. "Hoţii la puşcărie, fără amnistie!"

duminică, 15 decembrie 2013

 

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat duminică seară în faţa Guvernului faţa de modificările la Codul penal şi legea amnistiei, cerând demisia premierului Victor Ponta. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene în mai multe rânduri, atunci când protestatarii au încercat să rupă cordoanele formate de forţele de ordine şi să blocheze traficul. Protestul s-a încheiat în jurul orei 21.00.

La un moment dat, în grupul de protestatari s-au inflitrat câţiva suporteri ai echipei Steaua care au incitat la violenţă şi au aruncat cu fumigene.

Patru dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Secţia 2 de Poliţie, unul dintre ei fiind condus ulterior la Spitalul Floreasca, după ce a solicitat îngrijiri medicale.

În Piaţa Victoriei s-a strigat "Ponta, nu rezişti nici cu mii de securişti",  "Hoţii la puşcărie, fără amnistie!", "Să vină elicopterul să plece premierul", "Parlamentul mafiot", Jos Ponta", "Jos Iliescu", "Fugi de tribunal, parlament penal" şi "Eşti un mincinos, jos Ponta, jos!"

Protestatarii s-au adunat iniţial la Piaţa Universităţii, apoi au încercat să se deplaseze pe bulevardul Magheru spre clădirea Guvernului. Pentru că jandarmii au intervenit şi i-au împiedicat să facă acest lucru, protestatarii au luat-o pe străzile adiacente din zona Pieţei Universităţii şi au intrat pe Calea Victoriei, unde traficul a fost blocat mai bine de o oră.

Protestul a fost organizat de comunitatea Uniţi Salvăm pe reţeaua de socializare Facebook.

Gândul a transmis LIVE TEXT

UPDATE 21:02. Protestatarii au început să se retragă, astfel că acum în Piaţa Victorie nu au rămas mai mult de 30-40 de persoane. În zonă mai sunt aproximativ 200 de jandarmi. Traficul se desfăşoară în condiţii normale. Patru persoane au fost duse la Secţia 2 de poliţie, iar un protestatar a fost transportat la Spitalul Floreasca cu răni uşoare.

UPDATE 20:32 În Piaţa Victoriei se strigă "Ponta, nu rezişti nici cu mii de securişti",  "Hoţii la puşcărie, fără amnistie!", "Să vină elicopterul să plece premierul", "Parlamentul mafiot".

UPDATE 20.17 Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, situaţia în Piaţa Victoriei este în acest moment stabilizată, protestatarii care au mai rămas fiind grupaţi în zona centrală a pieţei. Acesta a explicat că au existat tentative de a bloca piaţa. De asemenea, Enache a mai spus că în grupul de protestatari s-au inflitrat câteva persoane care au incitat la violenţă şi au aruncat cu obiecte contondente în jandarmi. Acesta a precizat că este vorba de suporteri ai echipei de fotbal Steaua. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene atunci când protestatarii au încercat să rupă cordoanele de jandarmi şi să blocheze traficul.

UPDATE 20.12 În Piaţa Victoriei se strigă "Jos Ponta" şi "Jos Iliescu".

UPDATE 19:58 Unii protestatari încearcă să forţeze cordonul dublu de jandarmi care este dispus în faţa sediului Executivului. La un moment dat, un grup de suporteri au aprins o torţă pe care au aruncat-o spre jandarmi, însă aceasta a căzut în mulţime. Suporterii au fost huiduiţi de ceilalţi protestatari.

UPDATE 19:44 Îmbrânceli între protestatari şi jandarmi. Protestatarii au aruncat cu fumigene înspre jandarmi.

UPDATE 19:32 Jandarmii folosesc gaze lacrimogene. Protestatarii vor să rupă cordoanele făcute de jandarmi.

UPDATE 19:15 Protestatarii au ajuns la Guvern, unde s-au oprit.

UPDATE 18:43 Cordoanele jandarmilor au fost rupte de protestatari.

Sursă foto: Facebook

UPDATE 18:26 Protestatarii sunt somaţi să elibereze strada.

Sursă foto: Facebook

UPDATE 18:17 Jandarmii formează cordoane în încercarea de a-i opri pe protestatari, iar aceştia încearcă să le rupă.

Sursă foto: Facebook

UPDATE 18:13 O parte din bulevardul Elisabeta este, se asemenea, blocat. Autoturismele care se află pe Calea Victoriei sunt blocate pe carosabil, iar protestatarii merg printre acestea.

UPDATE 18:01 Protestatarii au vrut să plece către Guvern, însă au fost împiedicaţi de jandarmi. Circulaţia pe Calea Victoriei a fost blocată. Protestatarii cer atât demisia premierului Victor Ponta, cât şi a preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 17:02. Protestatarilor li s-au alăturat Alina Mungiu Pippidi şi Nicuşor Dan. Cei care s-au adunat în Piaţa Universităţii scandează "Fugi de tribunal, parlament penal" şi "Eşti un mincinos, jos Ponta, jos!" De asemenea, se strigă şi împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Mitingul a fost anunţat din cursul săptămânii trecute. La această acţiune sunt aşteptaţi între 5.000 şi 10.000 de participanţi.

"Dacă ei confiscă democraţia, noi o luăm înapoi pentru că "democraţie" înseamnă demos (popor) + kratos (putere)", au scris reprezentanţii comunităţii pe reţeaua de socializare.

Marţi, deputaţii au votat două modificări la Codul penal prin care, pe de o parte, demnitarii, primarii, preşedinţii de CJ nu vor mai putea fi anchetati de DNA, iar pe de altă parte nu mai riscă sancţiuni penale pentru conflict de interese. În plus, luni, în comisia juridică, deputaţii au dat un raport favorabil, în cadrul unei şedinte secrete, pentru proiectul de lege privind amnistia. Proiectul a fost introdus a doua zi pe ordinea pe zi, dar a fost în cele din urmă scos în urmă opoziţiei PNL. (gandul.info)

PROTESTE in Piata Universitatii IMPOTRIVA modificarii Codului si a SUPERIMUNITATII PARLAMENTARILOR. Incidente cu jandarmii. Se cere DEMISIA lui Ponta

160 vizualizari | Nu exista comentarii

Manifestatia din Piata Universitatii a adunat circa o mie de persoane duminica pana la ora 18.00 si a dus la confruntari cu jandarmii, dupa ce protestarii au blocat traficul. Protestul este indreptat impotriva modificarilor facute de USL la Codul Penal prin care parlamentarii si-au asigurat o superimunitate. Jandarmii ii impiedica pe manifestanti sa ajunga la Guvern, in Piata Victoriei. Se cere demisia guvernlui Ponta. Circulatia pe Calea Victoriei este blocata

 

Urmariti desfasurarea evenimentelor (sursa HotNews.ro)

Ora 20.25 In Piata Victoriei mai sunt circa 200-300 de manifestanti. Jandarmii au inconjurat multimea.
Ora 20.20 Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, a declarat pentru Digi24 ca in grupul initial de protestatari s-au infiltrat membri ai unor galerii de fotbal, care au provocat fortele de ordine, aruncand cu diverse obiecte inspre jandarmi. Potrivit lui Enache, printre protestatari s-au infiltrat membri ai factiunii Peluza Sud a galeriei echipei Steaua Bucuresti. Ora 20.17 Numarul protestatarilor incepe sa scada. Scandarile anti-Ponta continua insa.
Ora 20.00 Se scandeaza "Plagiatorul a mintit poporul" si "Jos Iliescu".
Ora 19.46 Protestatari au aprins torte si au aruncat cu ele in jandarmi. Au loc iar imbranceli. Se striga "Fara provocatori!"Ora 19.38 Jandarmii au dat din nou cu gaze lacrimogene, dupa o noua runda de imbranceli. Se striga "Jos Voiculescu", "Jos Guvernul".
Ora 19.34: Un grup aparte de protestatari, care par membri ai unor galerii de fotbal, ii imping pe ceilalti manifestanti direct spre cordonul de jandarmi, si in acest fel se creeaza o situatie tensionata
Ora 19.32: Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de manifestanti care a incercat sa rupa cordonul de jandarmi si sa mearga spre caldirea Guvernului
Ora 19.25 Multimea s-a strans aproape de Guvern si indeamna sa se inainteze si mai mult. In fata lor e un cordon dublu de jandarmi. Se scandeaza impotriva premierului Ponta, chiar si trivialitati.

Ora 19.18 Se scandeaza "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun".

Ora 19.10: Unii protestatari au scuipat pe o masina a Antena 3, dupa cum arata imagini prezentate de postul fondat de Dan Voiculescu. Pe de alta parte, RTV, controlat de Sebastian Ghita, e singurul post de stiri care nu transmite imagini de la mitingul anti-USL

Ora 19.08 Protestatarii au ajuns in Piata Victoriei, in fata Guvernului. Se scandeaza "Demisia".
Ora 18.45 Ciocniri violente. Protestatarii au spart cordonul de jandarmi, dupa imbranceli repetate, in care s-au calcat in picioare chiar, si au pornit pe Calea Victoriei inspre Guvern.

Ora 18.35 Multimea de protestatari s-a adunat pe Calea Victoriei, in dreptul Palatului Telefoanelor si hotelului Novotel. Sunt in jur de 500-600 de manifestanti. Ei sunt flancati de o parte si de alta de cordoane de jandarmi.

Ora 18.28 Un grup de protestatari a ramas blocat pe Calea Victoriei, la Novotel.

Ora 18.20 Pe bd. Regina Elisabeta au mai ramas circa 300-400 de protestatari. Cordoane de jandarmi blocheaza multimea la rond si la intersectia cu Calea Victoriei. Au avut loc violente de-a lungul intregii strazi.

Ora 18.17 Ciocniri violente la intersectia cu Calea Victoriei, multimea e blocata.

Ora 18.10 Cordon masiv de jandarmi in rondul de la Universitate, marsul e blocat. Multimea a ramas pe bd. Regina Elisabeta.

Ora 18.05 Dupa confruntari violente cu jandarmii, protestatarii au blocat traficul pe bd. Regina Elisabeta, la intersectia cu Calea Victoriei. Ei pleaca in mars spre Guvern.

Ora 18.00 Manifestantii au pornit pe str. Edgar Quinet si au ajuns pe bd. Regina Elisabeta, unde au patruns pe carosabil.

Ora 17.55 Multimea vrea sa porneasca in mars pe bd. Magheru. Jandarmii au facut cordon si i-au blocat pe manifestanti pe trotuar. Au loc imbranceli intre protestatari si jandarmi.

Ora 17.55 Multimea vrea sa porneasca in mars pe bd. Magheru. Jandarmii au facut cordon. Imbranceli intre protestatari si jandarmi vizavi de Intercontinental

Ora 17.50 Numarul protestatarilor stagneaza. Se scandeaza "Uniti, salvam toata Romania" si "Iesiti din casa, daca va pasa".

Ora 17.40 De la portavoce se scandeaza impotriva presei si a jurnalistilor: "Presa romana, plina de minciuna", "Sa vina presa, sa-i scoatem lesa".

Ora 17.25 Un grup de protestatari scandeaza "Jos Basescu, Ponta si Antonescu", in timp ce un alt grup a inceput sa ii huiduie si sa fluiere, scandand la randul lor "Ponta, demisia". Scandarile pietei sunt in continuare foarte variate. S-au adunat peste 1.000 de manifestanti.

Ora 17.20 Se scandeaza si impotriva Jandarmeriei: "Romania, stat politienesc". In timp ce in Piata mai vine lume, altii pleaca din cauza temperaturilor scazute.

Ora 17.15 Manifestantii scandeaza "Demisia" si "Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit".

Ora 17.00 S-au adunat aproximativ 1.000 de persoane. Se aud scandari si anti-USL si anti-Basescu, precum si pe tema gazelor de sist si a proiectului Rosia Montana.

Ora 16.55 In Piata sunt in jur de 700 de manifestanti. Se aud aceleasi refrene ca la protestele anti-RMGC si Chevron.

Ora 16.50 Manifestantii au inceput sa scandeze "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Jos Ponta jos, esti un mincinos", "Jos Basescu, Ponta si Antonescu", "Uniti, salvam toata Romania".

Ora 16.40 In acest moment, in Piata sunt circa 400 de manifestanti. Exista discutii aprinse pe alocuri cu privire la scopul protestului - daca sa fie impotriva intregii clase politice, implicit a PDL si Basescu, sau doar impotriva Parlamentului si a modificarilor la Codul Penal.

Ora 16.25: Circa 200 de persoane s-au adunat, duminica, in jurul orei 16.20, in Piata Universitatii din Capitala, langa fantana, pentru a protesta fata de modificarile aduse la Codul Penal si legile adoptate in aceasta saptamana de Camera Deputatilor. Manifestantii au bannere cu mesaje precum: "Rusine!", "Parlament penal, fugi de tribunal?", "Pana va treziti, noi luptam pentru voi", "Superimunitate? No shit!", "Eror 404 democracy not found".
Pagina de Facebook "Uniti Salvam" - vocea neoficiala a comunitatii ce protesteaza fata de proiectul minier de la Rosia Montana si fata de inceperea proiectelor privind gazele de sist - a lansat joi un apel prin care indeamna la un protest in Capitala fata de modificarile aduse Codului Penal si prin care parlamentarii isi asigura o superiminunitate.
Evenimentul intitulat "Protest impotriva puslamalelor din Parlament" a fost programat pentru duminica, in Piata Universitatii, de la ora 16.00, si pana la aceasta ora peste 4.000 de persoane au anuntat ca vor participa.

Anuntul postat pe pagina evenimentului de pe Facebook:

"Dacă ei confiscă democrația, noi o luăm înapoi pentru că „democrație” înseamnă demos (popor) + kratos (putere).

IEȘI ÎN STRADĂ!

Marți 10 decembrie 2013 va rămâne în istoria României ca ziua în care democrația pentru care s-a murit în decembrie 89 a fost subminată chiar de cei au rolul să o întrețină. Sigur, a picat legea minelor și cea a lobby-ului (care ar fi legalizat traficul de influență), dar noul cod penal favorizează infractorii parlamentari, la fel ca și legea amnistiei.

CUM VOR SĂ MODIFICE CODUL PENAL?

Modificările aduse legii aministiei și codului penal dau mână liberă la furat camarilei care ne parazitează și ne transmit un mesaj destul de simplu nouă, fraierilor plătitori de taxe: „cărați-vă sau suportați-ne șmenurile”. Iată ce face guvernul în loc să conducă țara demn, așa cum au jurat:

→ au făcut din calomnie și insultă infracțiuni, dând timpul înapoi cu 8 ani când libertatea presei și cea de exprimare erau vădit îngrdăite. Acum ne pot da în judecată când le strigăm în față că-s hoți ordinari.
→ și-au arogat superimunitate, modificând legea astfel încât ei să nu poată fi anchetați de DNA pentru fapte de corupție (abuz în serviciu, conflictul de interese, primirea de foloase necuvenite, falsul și uzul de fals, trafic de influență) și nici să nu mai poată fi verificați de ANI pentru incompatibilitate.
→ „confictul de interese” nu se mai aplică autoritarilor care ne conduc pentru că au umblat la definiția funcționarului public.
→ dacă devalizezi statul cu, să zicem, 100.000 eur (un mizilic, da?) primești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe